Image default
Ευρώπη

Η Σλοβενία επενδύει στην πυρόσβεση: Τέσσερα νέα αεροσκάφη στο στόλο της

Αφότου ήρθε αντιμέτωπη με μια τεράστια δασική πυρκαγιά πέρυσι, η Σλοβενία αποφάσισε να δημιουργήσει ειδικές δυνατότητες εναέριας πυρόσβεσης, για τις οποίες αγόρασε τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη νερού, δύο από τα οποία θα παραδοθούν πριν από την έναρξη της περιόδου πυρκαγιών.

Βάσει της συμφωνίας ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφη τη Δευτέρα με την Air Tractor Europe, τα πρώτα 2 διθέσια αεροσκάφη θα φτάσουν στη Σλοβενία πριν από τον Ιούνιο, ενώ τα άλλα δύο μονοθέσια το επόμενο έτος.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στον αγώνα κατά των φυσικών καταστροφών. Αυτά τα αεροσκάφη θα διασφαλίσουν ότι δεν θα είμαστε στο έλεος άλλων χωρών ή της διαθεσιμότητάς τους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Marjan Šarec.

Όσον αφορά την αεροπυρόσβεση, η Σλοβενία μέχρι σήμερα είτε βασιζόταν στη βοήθεια άλλων χωρών, είτε χρησιμοποιούσε αεροσκάφη διπλής χρήσης, όπως στρατιωτικά ελικόπτερα εξοπλισμένα με ειδικές δεξαμενές νερού.

Όμως πέρυσι, όταν μια τεράστια πυρκαγιά στην περιοχή Kras στα σύνορα με την Ιταλία, κατέστρεψε 2.000 εκτάρια δάσους, αποφασίστηκε ότι χρειάζονται ειδικές δυνατότητες πυρόσβεσης.

Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 3.000 λίτρα νερού, δηλαδή περισσότερα από τα υπάρχοντα αστυνομικά και στρατιωτικά ελικόπτερα. Μπορεί επίσης να γεμίσει με νερό στο έδαφος ή σε μια υδάτινη μάζα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μια νέα μονάδα πυρόσβεσης θα δημιουργηθεί ως ειδική μονάδα που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της δύναμης πολιτικής προστασίας και τα υδροβόλα θα καταγραφούν ως πολιτικά αεροσκάφη. Η Σλοβενία σχεδιάζει επίσης να τα εντάξει στον πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ για να βοηθούν άλλες χώρες όταν χρειάζεται.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Janez Lenarčič χαιρέτισε την αγορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Είπε ότι η βελτίωση των δυνατοτήτων της Σλοβενίας θα καταστήσει τη χώρα ασφαλέστερη, καθώς και θα ενισχύσει την κοινή αντίδραση της ΕΕ σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Ο μεγιστάνας του κρέατος και η ποδοσφαιρική ομάδα που προωθούσαν την ατζέντα του Πούτιν

admin

ChatGPT: Ο επικεφαλής της OpenAI θέλει γραφεία στην Ευρώπη

admin

Συναγερμός από ντε Γκίντος για μεγάλο sell off στις αγορές

admin

Credit Suisse: Κάθε μέρα παραιτούνται 150 εργαζόμενοι

admin

ΗΠΑ: Πρώτο τεστ θετικό για όριο χρέους, απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων

admin

ΕΚΤ: Εύθραυστη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη

admin

Πιέσεις Αυστρίας, Γαλλίας, Ολλανδίας για τον έλεγχο των ιδιωτικών τζετ

admin

Το Sumar κατεβάζει ψηφοδέλτια στις πρόωρες ισπανικές εκλογές

admin

Τουρκία: Ανάπτυξη 4% το α’ τρίμηνο 2023

admin

Γαλλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν χρόνο

admin

Twitter: Αξίζει μόλις το 33% των χρημάτων που διέθεσε για την αγορά του ο Ελον Μασκ

admin

Ε. Χολμς: Σε φυλακές με…facilities για την «απάτη του αίματος» – «Προειδοποίηση» στην Silicon Valley

admin