Image default
Οικονομία

Ρεύμα: Στις αρχές 2024 ο «Τειρεσίας» των προμηθευτών – Φέσια 1 δισ. ευρώ από τον «ενεργειακό τουρισμό»

Πρωτοβουλία του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας, με προαιρετική συμμετοχή των εταιρειών-μελών του, για τη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων με τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς και το ύψος των οφειλών τους, ώστε να αναπροσαρμόζεται ανάλογα το ύψος της εγγύησης. Εκτιμήσεις της αγοράς για ένα σημαντικό αριθμό στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έχουν αλλάξει αρκετούς προμηθευτές αφήνοντας ανεξόφλητους λογαριασμούς, πριν καταλήξουν στην Καθολική Υπηρεσία.

«Ωριμάζει» το σχέδιο του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) για τη δημιουργία ενός «ενεργειακού Τειρεσία», ο οποίος θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στις μετακινήσεις στρατηγικών κακοπληρωτών σε νέο πάροχο, ώστε να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται παρά τους λογαριασμούς που έχουν αφήσει ανεξόφλητους στον προηγούμενο προμηθευτή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου μελετούν αυτή την περίοδο τη βέλτιστη δυνατή «φόρμουλα» που θα πρέπει να έχει η υπηρεσία, ώστε στη συνέχεια να δρομολογήσουν την υλοποίησή της. Για την ανάπτυξη ωστόσο της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, με συνέπεια η έναρξη λειτουργίας της να τοποθετείται προς τις αρχές του επόμενου έτους.

Η λογική του «ενεργειακού Τειρεσία» θα είναι παρόμοια με το αντίστοιχο εργαλείο που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ώστε σε αυτό το συγκεντρώνονται στοιχεία των προμηθευτών σχετικά με πελάτες τους με ανεξόφλητες οφειλές, καθώς και το ύψος των χρεών τους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, κάθε πάροχος θα μπορεί να ελέγχει αν κάποιος υποψήφιος νέος πελάτης του θέλει να αλλάξει προμηθευτή απλώς για να μην εξοφλήσει τον υφιστάμενο πάροχό του, λαμβάνοντας σε μία τέτοια περίπτωση τα κατάλληλα αντίμετρα.

Ένα τέτοιο αντίμετρο θα μπορούσε να είναι η αναπροσαρμογή προς τα πάνω της εγγύησης που θα κληθεί να καταβάλει ένας τέτοιος υποψήφιος πελάτης. Επίσης, μία εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να εντάξει στο πελατολόγιό της έναν καταναλωτή με ληξιπρόθεσμα χρέη, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης των λογαριασμών του μέσω πάγιας εντολής.

Αύξηση των χρεών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Αν και για τη δημιουργία του «Τειρεσία» έχουν δώσει το «πράσινο φως» όλα τα μέλη του ΕΣΠΕΝ (στα οποία περιλαμβάνονται όλοι οι εγχώριοι προμηθευτές εκτός της ΔΕΗ), η συμμετοχή στην πρωτοβουλία θα γίνει σε εθελοντική βάση. Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σταδιακά θα δώσουν το «παρών» όλες οι εταιρείες της εγχώριας λιανικής, με δεδομένο ότι θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάσχεση του «ενεργειακού τουρισμού», δηλαδή τη μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο, με μοναδικό σκοπό τη μη εξόφληση των λογαριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι πρακτικά από το 2020 (όταν με απόφαση του ΣτΕ κατέπεσε η ρύθμιση που ίσχυε έως τότε για την αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές) στον Κώδικα Προμήθειας δεν υπάρχει πρακτικά κανένας περιορισμός στις αλλαγές εταιρείας, είτε κάποιος καταναλωτής έχει χρέη, είτε όχι, στον πάροχο που «εγκαταλείπει». Έτσι, πρακτικά η μόνη δυνατότητα που έχουν οι εταιρείες είναι να στραφούν νομικά εναντίον των οφειλετών. Μία διαδικασία, ωστόσο, που είναι τόσο χρονοβόρα όσο και κοστοβόρα.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με το νέο μοντέλο λιανικής, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Αύγουστο, και το οποίο καταργεί κάθε είδους οικονομικό «πέναλτι», στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής ήθελε να αλλάξει πάροχο, πριν εκπνεύσει το συμβόλαιό του. Έτσι, πλέον δημιουργήθηκε το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη όξυνση του «ενεργειακού τουρισμού».

Μιλώντας στο Insider.gr, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι, στο σύνολο των παρόχων, οι οφειλές από «ενεργειακούς τουρίστες» ξεπερνούν πλέον το 1 δισ. ευρώ. Όπως συμπληρώνουν, το νέο μοντέλο λιανικής δημιούργησε ένα «κύμα» μετακινήσεων περίπου 400.000 καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή, από τους οποίους μία σημαντική μερίδα αποτελούν στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ανάγκη επικαιροποίησης του Κώδικα Προμήθειας

Η αλήθεια είναι ότι, ακόμη κι αν οι «ενεργειακοί τουρίστες» καταλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό σε αυτούς τους 400.000 καταναλωτές, ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός σε σχέση με τα 7,5 εκατ. νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη χαμηλή τάση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, κατά κανόνα η πρακτική που ακολουθούν οι «μπαταχτσήδες» είναι να αλλάζουν αρκετούς παρόχους, πριν καταλήξουν τελικά στην Καθολική Υπηρεσία. Επομένως, ακόμη κι ένα μικρό χρέος να αφήνουν σε κάθε εταιρεία, δημιουργείται μεγάλο οφειλή για το σύνολο της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως η δρομολόγηση του «ενεργειακού Τειρεσία» δεν εξαλείφει την ανάγκη να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε στον Κώδικα Προμήθειας, με την απόφαση του ΣτΕ το 2020. Πόσω περισσότερο όταν πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να παρατείνει το υφιστάμενο καθεστώς (με τις πλήρως ελεύθερες αλλαγές παρόχου) έως το τέλος του έτους.

Το σύνολο των προμηθευτών υποστηρίζει πως το πιο αποδοτικό «αντίμετρο» είναι να έχει τη δυνατότητα κάθε πάροχος να «κόβει το ρεύμα» ενός πρώην πελάτη του, στην περίπτωση που εκπνεύσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο οποίο ο καταναλωτής δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση για τα χρέη του. Σχετική εισήγηση έχει αποστείλει ο ΕΣΠΕΝ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath

Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν σοβαρά την ΕΚΤ

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Πώς έχει αλλάξει η τιμή της μπύρας με το πέρασμα των χρόνων

admin

Θεσσαλονίκη: «Ανάπτυξη προς τη ΝΑ Ευρώπη το μέλλον του λιμανιού» – 400% αύξηση στην κρουαζιέρα

admin