Image default
Ευρώπη

Η Σλοβενία επενδύει στην πυρόσβεση: Τέσσερα νέα αεροσκάφη στο στόλο της

Αφότου ήρθε αντιμέτωπη με μια τεράστια δασική πυρκαγιά πέρυσι, η Σλοβενία αποφάσισε να δημιουργήσει ειδικές δυνατότητες εναέριας πυρόσβεσης, για τις οποίες αγόρασε τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη νερού, δύο από τα οποία θα παραδοθούν πριν από την έναρξη της περιόδου πυρκαγιών.

Βάσει της συμφωνίας ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφη τη Δευτέρα με την Air Tractor Europe, τα πρώτα 2 διθέσια αεροσκάφη θα φτάσουν στη Σλοβενία πριν από τον Ιούνιο, ενώ τα άλλα δύο μονοθέσια το επόμενο έτος.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στον αγώνα κατά των φυσικών καταστροφών. Αυτά τα αεροσκάφη θα διασφαλίσουν ότι δεν θα είμαστε στο έλεος άλλων χωρών ή της διαθεσιμότητάς τους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Marjan Šarec.

Όσον αφορά την αεροπυρόσβεση, η Σλοβενία μέχρι σήμερα είτε βασιζόταν στη βοήθεια άλλων χωρών, είτε χρησιμοποιούσε αεροσκάφη διπλής χρήσης, όπως στρατιωτικά ελικόπτερα εξοπλισμένα με ειδικές δεξαμενές νερού.

Όμως πέρυσι, όταν μια τεράστια πυρκαγιά στην περιοχή Kras στα σύνορα με την Ιταλία, κατέστρεψε 2.000 εκτάρια δάσους, αποφασίστηκε ότι χρειάζονται ειδικές δυνατότητες πυρόσβεσης.

Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 3.000 λίτρα νερού, δηλαδή περισσότερα από τα υπάρχοντα αστυνομικά και στρατιωτικά ελικόπτερα. Μπορεί επίσης να γεμίσει με νερό στο έδαφος ή σε μια υδάτινη μάζα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Μια νέα μονάδα πυρόσβεσης θα δημιουργηθεί ως ειδική μονάδα που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της δύναμης πολιτικής προστασίας και τα υδροβόλα θα καταγραφούν ως πολιτικά αεροσκάφη. Η Σλοβενία σχεδιάζει επίσης να τα εντάξει στον πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ για να βοηθούν άλλες χώρες όταν χρειάζεται.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Janez Lenarčič χαιρέτισε την αγορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Είπε ότι η βελτίωση των δυνατοτήτων της Σλοβενίας θα καταστήσει τη χώρα ασφαλέστερη, καθώς και θα ενισχύσει την κοινή αντίδραση της ΕΕ σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin

Mozilla: Σοβαρά κενά διαφάνειας στις online πλατφόρμες ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin