Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να κατεβάσει τα ρολά στην Κίνα, καθώς αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό για το εθνικό συμφέρον, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι.
Δεν υπάρχει μια δυαδική επιλογή που πρέπει να γίνει μεταξύ της αντιμετώπισης της Κίνας είτε ως απειλή είτε ως ευκαιρία, δήλωσε ο Κλίβερλι στον Guardian, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι πιο διαφοροποιημένη.
Τα σχόλια του Κλίβερλι έρχονται εν μέσω των προσπαθειών της βρετανικής κυβέρνησης να πλοηγηθεί στην αυξανόμενη οικονομική και πολιτική εμβέλεια του Πεκίνου και οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος πιέζουν τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση.
Ο Κλίβερλι θα ανακοινώσει την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κίνας σε μια ομιλία την επόμενη εβδομάδα, μετά την αναθεώρηση της αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Τον Μάρτιο, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την ολοκληρωμένη αναθεώρησή του, η οποία -μεταξύ άλλων- αυστηροποίησε τη γλώσσα του για την Κίνα, περιγράφοντας τη χώρα ως μια «πρόκληση που καθορίζει την εποχή», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.
«Καταλαβαίνω γιατί αρκετοί συνάδελφοί μου είναι επιθετικοί. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον τους ή προς το δικό μου συμφέρον ή προς το συμφέρον οποιουδήποτε άλλου να κατεβάσουμε τα ρολά σε αυτή τη σχέση, επειδή η Κίνα θα συνεχίσει έτσι, είτε εμπλακούμε μαζί της είτε όχι», δήλωσε ο Κλίβερλι στον Guardian.
«Αν δεν εμπλακούμε, χάνουμε αυτή την επιρροή. Δεν έχω καμία πρόθεση να σταματήσω την επιρροή που ήδη έχω, ακόμη και με την Κίνα», πρόσθεσε.
Η Κίνα αποτέλεσε επίσης καυτό θέμα στην ΕΕ, κυρίως με τον Μακρόν να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων μετά το ταξίδι του στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ακολουθεί αυτόματα την πολιτική των ΗΠΑ για την Ταϊβάν και να αποφεύγει «κρίσεις που δεν είναι δικές μας».
Την Τρίτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες της Ένωσης να επιδείξουν ενότητα απέναντι στην Κίνα, μία εβδομάδα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε έντονη συζήτηση για τους δεσμούς με το Πεκίνο.