Image default
Ευρώπη

Η Αυστρία ψάχνει στο εξωτερικό για εργατικό δυναμικό

Το Ομοσπονδιακό Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας (WKÖ) και το υπουργείο Εργασίας θέλουν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της τεράστιας έλλειψης εργατικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Οικονομικών Υποθέσεων Μάρτιν Κόχερ (ÖVP) σε κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Η Αυστρία αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού και το Ομοσπονδιακό Οικονομικό Επιμελητήριο (WKÖ) και το Υπουργείο Εργασίας σκοπεύουν να συνεργαστούν για την αντιμετώπισή της, στοχεύοντας σε εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες με υποχρεώσεις φροντίδας παιδιών και διαφημίζοντας την εγχώρια αγορά στο εξωτερικό.

«Η Αυστρία πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση του καλού επιχειρηματικού τόπου στον κόσμο», δήλωσε ο Κόχερ σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του WKÖ Χάραλντ Μάχρερ την Τρίτη, όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να διατηρηθεί η ευημερία της Αυστρίας στο μέλλον, θα πρέπει να προσελκυστούν περισσότεροι εργαζόμενοι καθώς διακυβεύεται πλέον και η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, υπάρχει πρόθεση να γίνουν πολλά για να προσληφθούν γρήγορα νέοι εργαζόμενοι από άλλες χώρες. «Ο ανταγωνισμός δεν κοιμάται», δήλωσε ο Μάχρερ.

Τα δύο ιδρύματα σκοπεύουν να συνεργαστούν στενά για την τόνωση της αυστριακής αγοράς εργασίας, επεκτείνοντας τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους και εμπλέκοντας παράλληλα τον Αυστριακό Οργανισμό Επιχειρήσεων και την υπηρεσία αγοράς εργασίας (AMS). Ωστόσο, ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζομένων που θα έρθουν από το εξωτερικό και το χρονοδιάγραμμα παραμένουν άγνωστα.

Η κόκκινη-λευκή-κόκκινη κάρτα, η οποία δίνει το δικαίωμα στον κάτοχό της να εγκατασταθεί και να εργαστεί στην Αυστρία σε συγκεκριμένο εργοδότη ή να αυτοαπασχοληθεί, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την τόνωση της αγοράς εργασίας και η μεταρρύθμισή της έχει ήδη δρομολογηθεί, δήλωσε ο Κόχερ.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ο αριθμός των κατόχων της κάρτας αυξήθηκε κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Ο Κόχερ αναμένει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί περισσότερο από τα 1.900 άτομα που είναι σήμερα, ενώ ο Μάχρερ πιστεύει ότι θα πρέπει να φτάσει μεσοπρόθεσμα σε πενταψήφιο αριθμό για να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύμφωνα με τον οικονομικό εκπρόσωπο του φιλελεύθερου κόμματος NEOS Γκέραλντ Λόακερ, το συντηρητικό ÖVP, που βρίσκεται σήμερα σε συνασπισμό με τους Πράσινους, θα αναγνωρίσει την έλλειψη προσωπικού, αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί ξενοφοβικούς συμβολισμούς, καθιστώντας την Αυστρία μη ελκυστική για εξειδικευμένους εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Το δεξιό FPÖ, από την άλλη πλευρά, τάσσεται κατά της πρόσληψης περισσότερων ξένων εργαζομένων.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Αυστρίας ÖGB θέλει οι επιχειρήσεις να προσφέρουν ελκυστικές θέσεις εργασίας και κατάλληλο περιβάλλον για εξειδικευμένους ξένους εργαζόμενους και υποστηρίζει τα σχέδια της WKÖ και του υπουργείου, ενώ προτείνει μια φθίνουσα δομή των επιδομάτων ανεργίας.

Σχετικα αρθρα

Η απάντηση της Κίνας σε Airbus και Boeing τελικά δεν είναι και τόσο κινεζική

admin

Η τέλεια καταιγίδα σαρώνει το ευρωπαϊκό real estate: «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιούν ειδικοί

admin

Πώς σώθηκαν 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας

admin

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

admin

Η S&P Global διατηρεί τη Γαλλία στο «AA»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα του προέδρου ο Ατζάι Μπάνγκα

admin

Απειλή οι σκιώδεις οντότητες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Η ανάλυση κόστους-οφέλους της ΕΕ δέχεται πυρά κατά του νόμου περί συσκευασίας

admin

Η σταθερή αύξηση των ξένων επενδύσεων αποδεικνύει την ελκυστικότητα της κινεζικής οικονομίας

admin

Σύνοδοι κορυφής και διαφορετικές προσεγγίσεις για την οικονομική ανάκαμψη

admin

Σε αδιέξοδο η Γερμανία για τους αμυντικούς της στόχους

admin

Εγείρει θέμα για τις αμβλώσεις η Φινλανδική κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς

admin