Image default
Ευρώπη

Ανησυχία στη Φινλανδία για τα πυραυλικά συστήματα από το Ισραήλ

Η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί το αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς «Σφεντόνα του Δαυίδ» εκτός Ισραήλ, αλλά η άρνηση του Ισραήλ να στείλει όπλα στην Ουκρανία έκανε τη φινλανδική κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για να βεβαιωθεί για την ασφάλεια των προμηθειών.

Η συμφωνία με την ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία Rafael Advanced Defence Systems προετοιμαζόταν από καιρό και η αλλαγή της διεθνούς κατάστασης επηρέασε το περιεχόμενό της. Το Ισραήλ αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία λόγω των κοινών του συμφερόντων με τη Ρωσία στη Συρία. Αυτό οδήγησε τη Φινλανδία να λάβει προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στις παραδόσεις υλικού σε περίπτωση κρίσης.

Όπως διατυπώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας, «η σύμβαση προμήθειας θα περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό μέρος μεταξύ του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και του υπουργείου Άμυνας της Φινλανδίας για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός του συστήματος. Η ρύθμιση θα διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα των κρίσιμων εξαρτημάτων του συστήματος σε όλες τις καταστάσεις ασφαλείας».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο εμπειρογνώμονας του Υπουργείου Άμυνας Frans Peltonen δήλωσε τη Δευτέρα στην Helsingin Sanomat ότι παρόμοιες ευθυγραμμίσεις μπορούν να συμπεριληφθούν σε ορισμένες σημαντικές συμφωνίες εξαγοράς, αλλά δεν είναι «συνηθισμένο φαινόμενο». Αρνήθηκε επίσης ότι η τεταμένη πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ έπαιξε κάποιο ρόλο όταν προστέθηκαν εγγυήσεις παράδοσης στη συμφωνία αγοράς πυραύλων.

Σύμφωνα με το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας, το τίμημα -που θα μπορούσε να φθάσει τα 660 εκατομμύρια ευρώ- θα βελτιώσει σημαντικά το επιχειρησιακό εύρος των επίγειων δυνατοτήτων αεράμυνας της χώρας έως και 15 χιλιόμετρα. Επί του παρόντος, η Φινλανδία μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους κυρίως με τη χρήση μαχητικών αεροσκαφών. Το σύστημα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ το έθεσε σε υπηρεσία το 2017 και θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στη Φινλανδία μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin