Image default
Ευρώπη

Κόστα: «Προσωρινό μέτρο» ο μηδενικός ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα

Ο μηδενικός ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα βασικά είδη διατροφής θα πρέπει να διαρκέσει περίπου έξι μήνες και τα κίνητρα θα αποσυρθούν σταδιακά καθώς θα επιβραδύνεται ο πληθωρισμός, δήλωσε την Τρίτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει η μείωση του ΦΠΑ στο 0%, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του τόνισε «από την αρχή» ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στους δημοσιογράφους αφότου επισκέφθηκε δύο υπεραγορές στην περιοχή Telheiras της Λισαβόνας για να σηματοδοτήσει την έναρξη ισχύος της μείωσης του ΦΠΑ από 6% σε 0% σε μια σειρά βασικών τροφίμων.

«Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών [Φερνάντο Μεντίνα] παρουσίασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας με μια πρόβλεψη για την τάση επιβράδυνσης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες και χρόνια. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτή την αλλαγή και θα υιοθετήσουμε τα μέτρα που είναι απαραίτητα κάθε στιγμή για να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα οικογενειακά εισοδήματα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η προσδοκία είναι ότι, κατά τους επόμενους έξι μήνες, ο πληθωρισμός θα μειωθεί αρκετά ώστε να μας επιτρέψει να καταργήσουμε τα κίνητρα».

«Αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε.

Ο Κόστα στην ομιλία του συνόψισε τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, καθώς και τους στόχους της συμφωνίας που υπέγραψε με τους παραγωγούς και τους διανομείς για την ανάσχεση της αύξησης του κόστους ζωής.

«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, ο οποίος αυξανόταν ήδη από την περίοδο της πανδημίας, επιδεινώθηκε σημαντικά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, επιδιώξαμε να υιοθετήσουμε μέτρα με στόχο τη στήριξη των οικογενειών στα εισοδήματά τους, την προστασία των επιχειρήσεων και τον έλεγχο του πληθωρισμού», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Κόστα, η προτεραιότητα της κυβέρνησης πέρυσι ήταν κυρίως ο έλεγχος της αύξησης των τιμών στην ενέργεια και ελήφθησαν μέτρα που «είχαν μεγάλη επιτυχία».

«Στη συνέχεια είδαμε μια συνολική επιβράδυνση του πληθωρισμού, εκτός από τα τρόφιμα, μια κατάσταση που έχει διάφορες αιτίες», υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο των δραστικών αυξήσεων των τιμών, είπε ότι η κυβέρνησή του κάθισε στο τραπέζι με τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους παραγωγούς για να «προσπαθήσει να δει πώς μπορούμε από κοινού να ελέγξουμε την αύξηση των τιμών των τροφίμων».

«Αναλύσαμε πώς θα αρχίσουμε να βοηθάμε ώστε οι τιμές να μειωθούν σε πιο προσιτά επίπεδα για τις πορτογαλικές οικογένειες», ανέφερε, έχοντας στο πλευρό του τον Γκονζάλο Λόμπο Ξαβιέ, γενικό γραμματέα της Πορτογαλικής Ένωσης Εταιρειών Διανομής (APED).

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το κράτος μείωσε τον ΦΠΑ και χορήγησε στήριξη στην παραγωγή και τη λιανική πώληση.

«Είναι μια κοινή προσπάθεια που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε μαζί», είπε σε ένα μήνυμα που απευθυνόταν στους τομείς της παραγωγής και της διανομής τροφίμων.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin