Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα πλήττονται από την αύξηση των επιτοκίων

Οι ηγέτες διαφόρων παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών προειδοποίησαν ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει την πίεση στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα, περίπου το 60% των οποίων βρίσκεται σήμερα σε δυσχερή κατάσταση χρέους ή διατρέχει υψηλό κίνδυνο.

Τα βάρη του δημόσιου χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από τις διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να ακολουθεί την πανδημία Covid-19, ενώ πολλά υπερχρεωμένα κράτη αντιμετωπίζουν επίσης ιδιόμορφες πιέσεις από κλιματικά φαινόμενα ή συγκρούσεις.

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν σφίξει επιθετικά τη νομισματική πολιτική κατά το τελευταίο έτος, προκειμένου να συγκρατήσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού. Ωστόσο, πολλά από τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει οι χώρες με χαμηλό εισόδημα λήγουν τα επόμενα δύο χρόνια και η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι οι χώρες αυτές θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταποκριθούν στις αποπληρωμές τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν θεσπίσει μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Πλαισίου Βιωσιμότητας Χρέους ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καθοδηγεί τον δανεισμό των χωρών χαμηλού εισοδήματος με τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών.

Τον Ιανουάριο, η Γκάνα έγινε η τέταρτη χώρα που ζήτησε την αντιμετώπιση του χρέους βάσει του κοινού πλαισίου, μαζί με το Τσαντ, την Αιθιοπία και τη Ζάμπια.

Ωστόσο, η εφαρμογή, από πρακτική άποψη, δεν ήταν ομαλή. Η Ζάμπια, η οποία έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που χρεοκόπησε το 2020 μετά την έναρξη της πανδημίας, διαμαρτυρήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι “τιμωρήθηκε” στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους επειδή οι δύο κύριοι πιστωτές της, οι διεθνείς ομολογιούχοι και η Κίνα, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Παρά τις διατάξεις που έχουν ήδη θεσπιστεί, ο Ανώτερος Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Axel van Trotsenburg δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι με τα επιτόκια να εξακολουθούν να αυξάνονται και την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται, θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες συνεργασίας από διεθνείς οργανισμούς και ανεπτυγμένες οικονομίες.

“Νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι σχετικά αδύναμη και αυτό έχει τις επιπτώσεις της, το αυξημένο επιτόκιο σημαίνει ότι πολλά κεφάλαια έχουν φύγει από τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε στο CNBC.

Τα υψηλά επιτόκια στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οδηγούν πολλούς επενδυτές να επιστρέψουν σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια, περιορίζοντας τις ξένες επενδύσεις τους.

Παγκόσμιος κίνδυνος

Από την πλευρά του ο Μακχτάρ Ντιόπ, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης (IFC), μέλους του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του μεγαλύτερου παγκόσμιου αναπτυξιακού οργανισμού που είναι αφιερωμένος στον ιδιωτικό τομέα των αναπτυσσόμενων χωρών  δήλωσε ότι η δυσπραγία του χρέους είναι “ένας από τους κύριους κινδύνους” που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία βραχυπρόθεσμα, ιδίως καθώς μεγάλο μέρος του χρέους που βρίσκεται σε κίνδυνο λήγει άμεσα.

«Αυτό είναι στην πραγματικότητα κάτι που θέσαμε πριν από μια δεκαετία, όταν είδαμε μια ραγδαία αύξηση των επιπέδων χρέους των χωρών με χαμηλό εισόδημα. Τις προειδοποιήσαμε λέγοντάς τους ότι οι όροι με τους οποίους μπορεί να πληρωθεί και να αναχρηματοδοτηθεί αυτό το χρέος στο μέλλον μπορεί να είναι χειρότεροι όροι και θα επηρεάσουν τη βιωσιμότητα των οικονομιών τους», εξήγησε ο Ντιόπ.

Πρότεινε επίσης ότι θεσμοί όπως η Λέσχη των Παρισίων θα πρέπει να συμπεριλάβουν ορισμένους από τους εν λόγω δανειολήπτες και όχι μόνο τους μεγαλύτερους δανειστές του κόσμου, προκειμένου να φέρουν οφειλέτες και πιστωτές στην ίδια συζήτηση και να καταλήξουν σε πιο λειτουργικές λύσεις.Ένα ακόμα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να επιστρέψουν οι προβληματικές χώρες στη βιωσιμότητα του χρέους είναι η “αναντιστοιχία νομισμάτων”, πρόσθεσε.

«Μεγάλο μέρος του χρέους ήταν σε δολάρια, ενώ οι χώρες παράγουν το εισόδημά τους σε τοπικό νόμισμα, οπότε η εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών θα είναι πολύ σημαντική για τις χώρες ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν μέρος αυτού του μακροπρόθεσμου κινδύνου»

Το ΔΝΤ προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι περίπου 3% σε πέντε χρόνια από τώρα – η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του οργανισμού με έδρα την Ουάσιγκτον για περισσότερα από 30 χρόνια.

Βραχυπρόθεσμα, το Ταμείο αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 2,8% φέτος και 3% το 2024, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις του που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής Ένοκ Γκοντονγκουάνα δήλωσε επίσης στο CNBC ότι ακόμη και ως η πιο βιομηχανοποιημένη, τεχνολογικά εξελιγμένη και διαφοροποιημένη οικονομία στην Αφρική, η υπερβολική έκθεση της χώρας του στους παγκόσμιους οικονομικούς κύκλους αποτελεί δυνητική ανησυχία.

“Ενδεικτικά, αν εξετάσουμε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/2008, ήμασταν μία από τις χώρες που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό στην αφρικανική ήπειρο και χάσαμε ένα έως 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας”, ανέφερε.

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin