Image default
Οικονομία

Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο: 300 εκατ. άντλησε το Δημόσιο – Στο 4,31% η απόδοση

Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο. Η απόδοση ανήλθε στο 4,31%, ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με το 4,25% του Ιανουαρίου.

Σε σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές κατά την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που διενεργήθηκε σήμερα και το οποίο είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2023 με ημερομηνία λήξης το 2033.

Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο. Η απόδοση ανήλθε στο 4,31%, ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με το 4,25% του Ιανουαρίου.

Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η Τετάρτη 26 Απριλίου 2023. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers).

«Σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 4,25%, λήξεως 15 Ιουνίου 2033, ύψους 300 εκατομμυρίων Ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.696 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τετάρτη 26 Απριλίου 2023» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη δευτερογενή αγορά το δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση 4,4%. Με την έκδοση αυτή καλύπτεται περίπου το 90% του εφετινού δανειακού προγράμματος του Ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του έτους το Δημόσιο (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής δημοπρασίας) έχει αντλήσει από τις αγορές 6,3 δισ. ευρώ, έναντι 7 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για εφέτος.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, ήταν η πρώτη που διενεργείται στο πλαίσιο του τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, με βασικό στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς κρατικών τίτλων. Η κίνηση γίνεται λίγο πριν την αναθεώρηση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: 4 SOS που πρέπει να προσέξετε

admin

Α. Σκέρτσος: Η S&P επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν

admin

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

admin

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin