Image default
Πολιτική

Σπυράκη: Ενισχύουμε τους ευάλωτους με 86,7 δισ. ευρώ μέσω του ειδικού μηχανισμού της ΕΕ για το κλίμα

Πτυχές του μεγάλου στρατηγικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος -ακόμη και την άμυνα της Ευρώπης έναντι των επιθετικών κινήσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν- ανέδειξε η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη, στο πλαίσιο ομιλίας της προς την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως εξήγησε η κα Σπυράκη, με το νομοθετικό πακέτο «Fit for 55» η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, όπως προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα έχει τεθεί πλέον σε τροχιά υλοποίησης, με συνολική αξία χρηματοδότησης τα 86,7 δισ. ευρώ, καθώς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στο Στρασβούργο) οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με 521 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 43 αποχές, τη συμφωνία με τα κράτη-μέλη για τη σύσταση ενός Κοινωνικού Ταμείου της ΕΕ για το Κλίμα (SCF) το 2026. Το ταμείο αυτό θα έχει ως στόχο του το να διασφαλιστεί ότι η κλιματική μετάβαση θα υλοποιηθεί με τρόπο δίκαιο και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο θα χρηματοδοτείται μέσω του πλειστηριασμού δικαιωμάτων από την εμπορία ρύπων για τα κτίρια και τις μεταφορές του (ETS II) με μέγιστο ποσό 65 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 25% θα καλύπτεται από εθνικούς πόρους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Σπυράκη, «το σημερινό νομοθετικό πακέτο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη του στόχου μας για το 2030, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 55% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».

Στην ομιλία της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εστίασε κυρίως σε τρεις παραμέτρους του φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ για το περιβάλλον: 1) Στους στόχους για τη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου, οι οποίοι είναι υψηλότεροι από το αρχικό κείμενο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Μέσω των αλλαγών που επιτυγχάνουμε ως ΕΛΚ στο LULUCF και στο ETS.Ο, ο de facto τελικός στόχος μείωσης είναι περίπου 57%» τόνισε η κ. Σπυράκη, σημειώνοντας ότι δίνεται χώρος και χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις καινούργιες νόρμες.

» Είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι παρέχεται επαρκής χώρος για τη βιομηχανία με τη διατήρηση του καθεστώτος έμμεσης αποζημίωσης κόστους σε διάφορες περιπτώσεις και την επιβράβευση της καινοτομίας με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, το Ταμείο Καινοτομίας αυξάνεται σημαντικά και επίσης το Ταμείο Εκσυγχρονισμού αυξάνεται με ένα επιπλέον 2,5%, προσανατολισμένο προς τα καθαρά έργα».

2) Στη θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Κλίμα είναι ένα μέσο επενδύσεων και προστασίας, το οποίο παρέχει στοχευμένη στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις και χρήστες μεταφορών που πλήττονται ιδιαίτερα από την ενεργειακή φτώχεια και τη φτώχεια στις μεταφορές» είπε σχετικά η κ. Σπυράκη.

3) Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του ΕΛΚ «Η προσαρμογή και η εφαρμογή της δέσμης μέτρων ‘Fit for 55’ το συντομότερο δυνατό από τα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλουν ‘κοινωνικά σχέδια για το κλίμα’, τα οποία θα καλύπτουν προσωρινή άμεση εισοδηματική στήριξη για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των οδικών μεταφορών και των καυσίμων θέρμανσης, καθώς και μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα και επενδύσεις στον τομέα της ανακαίνισης κτιρίων, λύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα.

» Μόνο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας στον πράσινο και ψηφιακό τομέα, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, μπορούμε να επιτύχουμε τη στρατηγική μας αυτονομία» σημείωσε η κ. Σπυράκη. Καταλήγοντας στο ότι «η εφαρμογή του προγράμματος ‘Fit for 55’ είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς τον Πούτιν, αλλά όχι μόνο προς αυτόν, ότι η Ευρώπη είναι ένας παγκόσμιος παράγοντας ,έτοιμος και πρωτοπόρος στην παγκόσμια αγορά που δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση».

Ολόκληρη η ομιλία της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Συνάδελφοι, Επίτροπε, το σημερινό νομοθετικό πακέτο αποτελεί, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη του στόχου μας για το 2030, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 55% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να επικεντρωθώ σε τρεις πτυχές. Πρώτον, οι στόχοι μας είναι πιο φιλόδοξοι από το αρχικό κείμενο που προέρχεται από την Επιτροπή, μέσω των αλλαγών που επιτυγχάνουμε ως ΕΛΚ στο LULUCF και στο ETS.Ο de facto τελικός στόχος μείωσης είναι περίπου 57%.

» Ταυτόχρονα, είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι παρέχεται επαρκής χώρος για τη βιομηχανία με τη διατήρηση του καθεστώτος έμμεσης αποζημίωσης κόστους σε διάφορες περιπτώσεις και την επιβράβευση της καινοτομίας με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, το Ταμείο Καινοτομίας αυξάνεται σημαντικά και επίσης το Ταμείο Εκσυγχρονισμού αυξάνεται με ένα επιπλέον 2,5%, προσανατολισμένο προς τα καθαρά έργα. Η δεύτερη πτυχή είναι ο ειδικός μηχανισμός που εγκαινιάσαμε, το ‘Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα’ με 86,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Κλίμα είναι ένα μέσο επενδύσεων και προστασίας, το οποίο παρέχει στοχευμένη στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις και χρήστες μεταφορών που πλήττονται ιδιαίτερα από την ενεργειακή φτώχεια και τη φτώχεια στις μεταφορές. Η τρίτη πτυχή είναι η προσαρμογή και η εφαρμογή της δέσμης μέτρων ‘Fit for 55’ το συντομότερο δυνατό από τα κράτη μέλη.

» Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν ‘κοινωνικά σχέδια για το κλίμα’, τα οποία θα καλύπτουν προσωρινή άμεση εισοδηματική στήριξη για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των οδικών μεταφορών και των καυσίμων θέρμανσης, καθώς και μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα και επενδύσεις στον τομέα της ανακαίνισης κτιρίων, λύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα κ.λπ. Μόνο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας στον πράσινο και ψηφιακό τομέα, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, μπορούμε να επιτύχουμε τη στρατηγική μας αυτονομία. Η εφαρμογή του προγράμματος ‘Fit for 55’ είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς τον Πούτιν, αλλά όχι μόνο προς αυτόν, ότι η Ευρώπη είναι ένας παγκόσμιος παράγοντας έτοιμος και πρωτοπόρος στην παγκόσμια αγορά που δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Σας ευχαριστώ».

Ειδήσεις σήμερα:

Στενεύει ο κλοιός για τον Γεωργούλη – Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες

Σεσημασμένος ο 17χρονος Αλβανός που μαχαίρωσε τον 18χρονο στην Ακρόπολη

Δέσποινα Γερουλάνου: Οι φωτεινοί σταθμοί και οι δύσκολες στιγμές της ζωής της δισέγγονης του Μπενάκη

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Μαρινάκης για Σπαρτιάτες: Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία τέτοια ψήφο, άλλοι ψαρεύουν σε θολά νερά

admin

Φλωρίδης: Υποδειγματική λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ στην υπόθεση Λυγγερίδη – Τα πράγματα θα πηγαίνουν «τρένο» σε περιστατικά βίας

admin

Χριστοδουλάκης: Η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας

admin

Κεχαγιά: Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε τις ψήφους και τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών, τους αποστρεφόμαστε

admin

Ρωμανός για «Σπαρτιάτες»: Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι όσο κι αν αλλάζει η βιτρίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει

admin

Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Ο Βελόπουλος προτρέπει σε βία τους πιστούς – Στην περίπτωση Καλλιάνου το ΕΣΥ λειτούργησε όπως έπρεπε

admin

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος

admin

Σκέρτσος: Αποκαλύπτονται σε δημόσια θέα οι υπόγειες διαδρομές που συνδέουν «κασσελακισμό» με «βελοπουλισμό»

admin

Φλώρος για Γραμμένο: Μου έβρισε ό,τι πιο ιερό έχω – Ποτέ δεν του έριξα γροθιά

admin

Κικίλιας: Η κλιματική κρίση είναι εδώ, θα έχουμε πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο

admin

Το νοσοκομείο της Νισύρου επισκέφθηκε ο Κασσελάκης – Τι του είπαν οι κάτοικοι (βίντεο)

admin