Image default
Οικονομία

Υπουργείο Ανάπτυξης: Αύξηση εξαγωγών 66,3% την τετραετία 2018-2022 – Κατά 32,47% ενισχύθηκαν οι επενδύσεις

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Τι δήλωσαν οι κ. κ. Γεωργιάδης, Παπαθανάσης, Τσακίρης και Δήμας.

Αύξηση των εξαγωγών κατά 66,3% και των επενδύσεων κατά 32,47% το διάστημα 2018-2022 καταδεικνύουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα οποία παρουσιάστηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

Τα εν λόγω στοιχεία παρατέθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «2019-2023: 4 χρόνια Ανάπτυξη για Όλους» για την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Αναλυτικότερα, το 2022 οι εξαγωγές της Ελλάδας ανήλθαν στα 54,89 δισ. ευρώ από 33 δισ. ευρώ το 2018, αυξημένες κατά 66,3%, ενώ οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στα 26,71 δισ. ευρώ τη χρονιά που μας πέρασε, έναντι 20,16 δισ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας άνοδο 32,47%. Οι ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 7,22 δισ. ευρώ, από 3,36 δισ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας άνοδο 114%. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το ίδιο χρονικό διάστημα άνοιξαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα – απόρροια των αποφάσεων μεγάλων διεθνών εταιρειών να έρθουν για επενδύσεις στη χώρα μας – ενώ το συνολικό εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε κατά 7%. Ταυτόχρονα, στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, στηρίχθηκαν πάνω από 500.000 επιχειρήσεις με περισσότερα από 4 δισ. ευρώ.

  • Διαβάστε ακόμα: Προϋπολογισμός Α’ τριμήνου: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ. – Πάνω από το στόχο κατά 12,4% τα φορολογικά έσοδα

Όπως τόνισε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το εν λόγω υπουργείο «έχει ένα χαρακτηριστικό: ό,τι κάνουμε, μετριέται. Είμαι πολύ περήφανος για όλα όσα πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια». «Ήταν τον Νοέμβριο του 2019 όταν ξεμπλοκάραμε την επένδυση της ΟΝΕΧ στα Ναυπηγεία της Σύρου. Τότε ήταν εκεί μια ομάδα εργατών από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και μου ζήτησαν να λύσω τον ”Γόρδιο Δεσμό”. Τελικά κατορθώσαμε να λύσουμε τον ”Γόρδιο Δεσμό” για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και πήραν μπρος. Δείτε ένα από τα 13 συνολικά καράβια που βρίσκονται εδώ το τελευταίο διάστημα και κατασκευάζονται», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης.

  • Διαβάστε ακόμα: Κ. Χατζηδάκης: Ο ΕΦΚΑ του 2019 δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό – Σε εξέλιξη επτά μεταρρυθμίσεις

Λαμβάνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε «στην Ελλάδα που όλοι θέλουμε, στην Ελλάδα που παράγει νέες θέσεις εργασίας». «Πριν από τέσσερα χρόνια πήραμε εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλλάξουμε το επιχειρηματικό πεδίο της χώρας και να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε φιλοεπενδυτικό κλίμα, τα καταφέραμε», πρόσθεσε, για να χαρακτηρίσει «ζωντανό παράδειγμα αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής μας βιομηχανίας τα Ναυπηγεία Ελευσίνας». «Πετύχαμε ρεκόρ εξαγωγών και ρεκόρ υπαγωγών στον Αναπτυξιακό νόμο. Σταθήκαμε δίπλα στη μικρομεσαία επιχείρηση. Βασικό μας μήνυμα είναι καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας να μην είναι χωρίς δουλειά. Μέχρι τις εκλογές θα παλεύουμε να στηρίξουμε τον πλούτο και νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε επίσης.

«Κάναμε μια πολύ καλή δουλειά στο ΕΣΠΑ και βρεθήκαμε στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Αυτό σημαίνει ότι 12 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στην ελληνική οικονομία», ανέφερε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης. «Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και πλέον θα ξεχάσουμε όλες εκείνες τις καθυστερήσεις», συμπλήρωσε για να προσθέσει πως την περίοδο του κορονοϊού ποσό ύψους 7,6 δισ. ευρώ πήγε σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, ενώ και μέσα στην ενεργειακή κρίση, 50.000 νοικοκυριά αναβαθμίστηκαν ενεργειακά μέσω του ΕΣΠΑ. Στο μέτωπο της καινοτομίας 1.500 επιχειρήσεις υλοποιούν πλέον προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης». «Το έργο του υπουργείου Ανάπτυξης είναι τιτάνιο», σημείωσε ο κ. Τσακίρης για να κλείσει την εισήγησή του με το γνωστό σλόγκαν πως «το ΕΣΠΑ είναι παντού. Το ΕΣΠΑ είναι για όλους και για τον κάθε ένα ξεχωριστά».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για την έρευνα και την καινοτομία, Χρίστο Δήμα, το υπουργείο έχει να επιδείξει «μετρήσιμα αποτελέσματα στο κομμάτι της έρευνας», τονίζοντας πως όλοι πρέπει να αντιληφθούμε πως «η έρευνα και η ανάπτυξη δεν πρέπει να αφορά μόνο στις μεγάλες εταιρείες αλλά σε όλες τις εταιρείες». «Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων», εξήγησε, ενώ αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «μέσω αυτού μας δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα αναβάθμισης του συνόλου των ερευνητικών κέντρων της χώρας μας».

Σχετικα αρθρα

Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο προσωρινός ανάδοχος που θα αναλάβει τη λειτουργία του μετρό

admin

Οι προτεραιότητες στην οικονομία μετά τις εκλογές – Ο Ν. Φίλιππας στο Naftemporiki TV

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί 144,2 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ

admin

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

admin

Πόση είναι η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι

admin

Τράπεζες: Οι αποπληρωμές δανείων μηδένισαν την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων – Θετική η καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ εξάμηνο

admin

Πώς θα τραφούν 9 δισεκατομμύρια χωρίς να καταστραφεί ο πλανήτης

admin

Δήμος Αθηναίων: 7 αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις νέες πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης και 4 σταθμούς Μετρό

fastpath

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 εγκρίσεις και 11.400 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

fastpath

Πόσο γρήγορα θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες;

fastpath

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath