Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Επιβραδύνθηκε σημαντικά η ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο πληθωρισμός προκάλεσαν προβλήματα στην αμερικανική οικονομία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023  με ρυθμό 1,1% έναντι 2,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 και ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ανάπτυξη 2%,σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 3,7% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,8%. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις υποχώρησαν 12,5%.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων και στην επιβράδυνση των σταθερών επενδύσεων εκτός του τομέα των ακινήτων, αναφέρει η έκθεση. «Η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανόν να έχει φτάσει σε σημείο καμπής, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν περιοριστεί  τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Τζέφρι Ρόαχ, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial.

Σε ένα καθεστώς αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 4,75 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντάς το στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών.

Αν και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το ανώτατο όριο του 9% τον Ιούνιο του 2022, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Fed. Όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και θα απαιτήσει αυξημένα επιτόκια.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη έχει δεχθεί πλήγμα από προβλήματα στον τραπεζικό τομέα που είναι πιθανό να μολύνουν τη μελλοντική οικονομία. Αυτά τα δύο ζητήματα- ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Fed και μια αναμενόμενη πιστωτική κρίση στο μέλλον- αναμένεται να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση αργότερα αυτό το έτος.

Μια ισχυρή αγορά εργασίας, με ποσοστό ανεργίας στο 3,5%, αναμένεται πάντως να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Σχετικα αρθρα

Playmobil: Αναδιάρθρωση του ομίλου, με περικοπές 17% στις θέσεις εργασίας

admin

Η Κομισιόν δίνει άλλα 93,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία από το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Φαντάροι από τον στρατώνα… στις επιχειρήσεις

admin

Εμβόλια RSV: Θα φέρουν 2 δισ. δολ. στα ταμεία GSK, Pfizer φέτος

admin

Από μια κλωστή κρέμεται η αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Πυρ ομαδόν στον επίδοξο Επίτροπο για το Κλίμα Hoekstra λόγω Κατάρ

admin

Διαψεύδει τις φήμες για κυβέρνηση τεχνοκρατών η Μελόνι

admin

Φλερτ μεταξύ ισπανικού Sumar και Πρασίνων της ΕΕ – Σε διακριτική απόσταση η Αριστερά

admin

Ευρωζώνη: Eπίμονη τάση συρρίκνωσης στη μεταποίηση- Η εξαίρεση της Ελλάδας

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ήθελε να πληρώσει τον Τραμπ για να μην είναι ξανά υποψήφιος

admin

Bitcoin: Σε υψηλό έξι εβδομάδων και «κοιτάει» τα 30.000 δολάρια

admin

Goldman Sachs: Με «ισχυρούς ρυθμούς» αυξάνεται η κινεζική ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο

admin