Image default
Οικονομία

Aλ. Πατέλης: Σφραγίδα αξιοπιστίας η επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη την επενδυτική βαθμίδα διότι προφανώς έχουμε τις εκλογές, δήλωσε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πρόσθεσε δε, ότι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν σήμερα τη χώρα «ένα κλικ» πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Χαρακτήρισε την επενδυτική βαθμίδα ως «σφραγίδα αξιοπιστίας», ειδάλλως το αξιόχρεο είναι «σκουπίδι» και έφερε ως παράδειγμα την Ιαπωνία, η οποία, όπως είπε, είχε επενδύσει στην Ελλάδα 10 δισ. πριν από την κρίση «και τα πήρε όλα πίσω μόλις χάθηκε η επενδυτική βαθμίδα».

Αναφέρθηκε στις τρεις προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας:
   -Το χρέος να βρίσκεται σε ξεκάθαρη πτωτική πορεία (έχει εκπληρωθεί, είπε).
   -Να υπάρχει μια σταθερή πορεία μεταρρυθμίσεων (η Βουλή ψήφισε περισσότερα από 400 νομοσχέδια, ανέφερε).
   -Να υπάρχει ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα.

Ειδικά για τις τράπεζες, δήλωσε ότι τα «κόκκινα» δάνεια στο τραπεζικό σύστημα έχουν μειωθεί από το 45% στο 6%, υπάρχει η «2η ευκαιρία», έγιναν 67 διμερείς ρυθμίσεις δανείων, και σύντομα θα λειτουργήσει ο φορέας για την επαναμίσθωση των κατοικιών των ευάλωτων. Και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ότι «εάν είχε παραμείνει στην εξουσία θα είχαμε bank run στην Πειραιώς και “κούρεμα” καταθέσεων».

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι αυτό βρίσκεται μέσα στις υποχρεώσεις της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα. Και πρόσθεσε ότι κοστολογείται σε περίπου 7- 8 δισ. ευρώ συνολικά, καθώς αρχίζει από το 1 δισ. ευρώ και ανεβαίνει σε 2 δισ. ευρώ ανά έτος. 

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath

Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν σοβαρά την ΕΚΤ

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Πώς έχει αλλάξει η τιμή της μπύρας με το πέρασμα των χρόνων

admin

Θεσσαλονίκη: «Ανάπτυξη προς τη ΝΑ Ευρώπη το μέλλον του λιμανιού» – 400% αύξηση στην κρουαζιέρα

admin