Image default
Ευρώπη

ΔΝΤ: Χρειάζεται προσοχή με τις αυξήσεις των επιτοκίων σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα της Ευρώπης (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα πρέπει να είναι προσεκτικές στις κινήσεις τους καθώς συνεχίζουν τις αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που καλεί σε εγρήγορση για πιθανούς κινδύνους, όπως χρηματοοικονομικό στρες και αποκλίσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν ένα επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εκτίναξη του πληθωρισμού. Το γεγονός ότι σήμερα, αν και έχει επιβραδυνθεί, ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα αναγκάζει τους αξιωματούχους να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, ανέφερε σε έκθεσή του την Παρασκευή το ΔΝΤ. Σημειώνει όμως πως ακόμα και έτσι, οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να επιδείξουν προσαρμοστικότητα σε περίπτωση που προκύψουν νέες αναταραχές στην αγορά, όπως η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και κατέληξε στην Ελβετία με την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

«Ενώ τα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας μεταξύ των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν ένα μαξιλάρι, τα πρόσφατα προβλήματα του τραπεζικού τομέα δείχνουν ότι οι πιέσεις ρευστότητας και το οικονομικό άγχος μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά», ανέφερε το ΔΝΤ. «Ένα νέο επεισόδιο θα μπορούσε να περιορίσει τα αποθέματα ασφαλείας, ειδικά μεταξύ των τραπεζών με πιο αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη, και να σφίξει απότομα τις πιστώσεις και τις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες».

Η έκθεση απαρίθμησε μια σειρά κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη καθώς συνεχίζουν τη νομισματική σύσφιξη. Ωστόσο, ενώ το ΔΝΤ κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης να συνεχίσουν προσεκτικά, ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Ο υψηλός και δυνητικά πιο επίμονος από το αναμενόμενο υποκείμενος πληθωρισμός απαιτεί αυστηρή νομισματική πολιτική έως ότου ο δομικός πληθωρισμός μπει αναμφίβολα σε τροχιά επιστροφής προς το στόχο της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε το ΔΝΤ. «Ένας άλλος παράγοντας που υποδεικνύει πληθωριστικούς κινδύνους είναι η απόδειξη ότι η οικονομική χαλάρωση σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη από ό,τι εκτιμάται μετά από συνεχείς κρίσεις».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η ύφεση είναι πιθανή και οι κίνδυνοι για τις τιμές καταναλωτή λιγότερο πιεστικοί, η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί επίσης να συνεχίσει στην ίδια πορεία, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Η νομισματική πολιτική μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω σύσφιξη για να διατηρήσει σταθερές τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο, αν και οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πλέον πιο ισορροπημένοι», παρατήρησε.

Σχετικα αρθρα

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

admin