Image default
Οικονομία

Σκρέκας: Ξεκινά στις 2 Μαΐου το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»

Απώτερος στόχος είναι έως το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ αποτελεί κρίσιμο στοιχείo για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και τη θωράκιση από τυχόν νέες ενεργειακές κρίσεις, όπως σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «η Ελλάδα έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα» όσον αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, με την ενίσχυσή τους κατά 70% μέσα στην τελευταία 4ετία. Απώτερος στόχος είναι έως το 2030 το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλα, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έχει προγραμματιστεί ο πρώτος διαγωνισμός για μπαταρίες. Όπως εξήγησε, οι μπαταρίες και τα συστήματα αντλησιοταμίευσης είναι απαραίτητα για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε αυτή να χρησιμοποιηθεί τις ώρες μετά τη δύση του ήλιου.

Ήδη υπάρχουν χρονικά διαστήματα όπου το 100% της τοπικής κατανάλωσης αλλά και των εξαγωγών καλύπτεται από «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Παρʼ όλα αυτά δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνει περικοπή της παραγωγής των ΑΠΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η ενεργειακή δημοκρατία αποτελεί επίσης βασική παράμετρο για την «πράσινη» μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προανήγγειλε, την επόμενη Τρίτη (2 Μαΐου) θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποδοχή αιτήσεων επιδότησης φωτοβολταϊκών και μπαταριών από νοικοκυριά και αγρότες.

Όπως τόνισε ο υπουργός, με την εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για ρεύμα μέσω της ηλιακής ενέργειας. Έτσι, θα συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά και θα μειώσουν σημαντικά τους λογαριασμούς τους. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα καινοτόμο, απαριθμώντας τις υπόλοιπες δράσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση (Εξοικονομώ, επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα), τα οποία θα ενισχύσουν τη διείσδυση των «πράσινων» εφαρμογών στον οικιακό τομέα.

Ο κ. Σκρέκας περιέγραψε το πλέγμα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, όπως την ενίσχυση της διαφοροποίησης στην προμήθεια φυσικού αερίου, με την εγκατάσταση του FSU στη Ρεβυθούσα. Αναφέρθηκε επίσης στις επιδοτήσεις συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί έως τώρα, για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από τις ανατιμήσεις στις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος και αερίου.

Στις πρωτοβουλίες της Βουλγαρίας για την «πράσινη» μετάβαση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού της συστήματος, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας, Ατανάς Πεκάνοφ. Σύμφωνα με τον κ. Πεκάνοφ, σημαντικό «όχημα» για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων θα αποτελέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει καταρτίσει η χώρα, με προβλέψεις για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ, την ενίσχυση των δικτύων, καθώς και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η Βόρεια Μακεδονία κατάφερε να αντεπεξέλθει στην κρίση χάρις στη συνδρομή των φιλικών γειτονικών της χωρών (Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα), συνεπικουρούμενη από το γεγονός ότι αποδείχθηκε ήπιος ο χειμώνας. Όπως σημείωσε, η ενέργεια αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, η οποία θα πρέπει να εμβαθυνθεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή «τρέχουν» ελληνικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, από τις οποίες τα 1,8 δισ. αφορούν τον ενεργειακό κλάδο. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Πάολο Γκάλο, σημείωσε ότι το φυσικό αέριο (και η ηλεκτροπαραγωγή με το ίδιο καύσιμο) θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath