Image default
Οικονομία

Σκυλακάκης: Θα αυξηθεί το «κομμάτι» του RRF που διεκδικούν οι τράπεζες – Επιταχύνεται η απορρόφηση των κονδυλίων

Η επιτυχημένη οικονομική πολιτική δεν κρύβεται, δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Η επιτυχημένη οικονομική πολιτική δεν κρύβεται, δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, με τίτλο: «RRF: Καθιστώντας τις δημόσιες επενδύσεις αποτελεσματικές», κάνοντας έναν απολογισμό στην θετική πορεία του RRF, στην αξιοποίηση του από την ελληνική κυβέρνηση, και στα πολλαπλά οφέλη που απολαμβάνει η ελληνική κοινωνία. Ο κύριος Σκυλακάκης μάλιστα προανήγγειλε πως θα αυξηθεί το «κομμάτι» που μπορούν να διεκδικήσουν οι τράπεζες έτσι ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων μέσα την διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων στην επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών στόχων.

Ο κύριος Σκυλακάκης υπενθύμισε πως 11 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει κρατικά ταμεία από την Κομισιόν με πολύχαμηλά επιτόκια, ενώ επεσήμανε πως στο δανειακό σκέλος η κυβέρνηση εξασφάλισε για τις επιχειρήσεις εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα πολλά κράτη να ζητούν τεχνογνωσία για το πώς επετεύχθη αυτό.

Το κύριο σημείο στο δανειακό σκέλος του RRF, επεσήμανε ο υπουργός, είναι πως εκτός διαδικασίας των χορηγήσεων εντελώς το κράτος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο κομμάτι των επιδοτήσεων.

Ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει τα κεφάλαια των στόχων του Ιουνίου 2023, με κοντά 300 διαγωνισμούς να είναι εν εξελίξει και με ελάχιστες προσφυγές, με την αγορά να υπερκαλύπτεται από τον αριθμό των έργων. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία για το κατά πόσο υπάρχει διαθέσιμο το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για την υλοποίηση τους, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής, καθώς πρόκειται για μία εντελώς νέα πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει την αισιοδοξία του καθώς δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός εξήγησε πως τα χρήματα του κατευθύνονται στον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων υγείας, σε ώρες κατάρτισης του δυναμικού, σε μεγάλα ενεργειακά έργα, σε δρόμους, σε αστικές αναπλάσεις, αλλά και σε προγράμματα υγείας όπως το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου, δηλαδή κατευθύνονται στην μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η αδειοδοτική επανάσταση

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε πως οι διαγωνισμοί «κλειδώνουν» ο ένας μετά τον άλλον, ενώ παράλληλα επιλύονται χρόνια προβλήματα γραφειοκρατίας και επιτρέπεται η διαλειτουργικότητα και ψηφιοποίηση του κράτους, με την πληροφορία να φεύγει από τα χέρια της γραφειοκρατίας.

Προανήγγειλε πως η Ελλάδα στα επόμενα 4 χρόνια θα αποκτήσει τοπικά πολεοδομικά σχέδια παντού και ειδικά χωροταξικά και συνδεδεμένα με τους δρόμους.

Εξήγησε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη λύνει ένα πάγιο πρόβλημα το οποίο μέχρι τώρα έστελνε τους επιχειρηματίες στο Συμβούλιο Επικρατείας, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα σε αυτό είναι «εντελώς εντός οροσήμων».

Μάλιστα ο υπουργός έκανε λόγο για αδειοδοτική επανάσταση, ενώ τόνισε πως τα πράγματα που γίνονται μέσα από το Ταμείο αλλάζουν ολοκληρωτικά την εικόνα της επιχειρηματικότητας. Συμπλήρωσε ακόμα, πως έως τώρα, ενώ υπήρχαν τεράστιες δυνατότητες επενδύσεων, αυτές συντελούνταν μόνο σε περιοχές που επιτρεπόταν αδειοδοτικά, ενώ τώρα τα περισσότερα προγράμματα πάνε παντού, ενισχύοντας την περιφέρεια, και η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκτά πολεοδομικό σχεδιασμό σε όλη την επικράτεια.

Σχετικα αρθρα

Με λιγότερα από 1.000 ευρώ στην τράπεζα οι 7 στους 10 Έλληνες καταθέτες

admin

Παράγωγα: Με αύξηση στη νευρικότητα διατήρηση του τζίρου

admin

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες γίνεται πιο δύσκολη απ’ όσο… φαίνεται, με υπογραφή ΕΚΤ

fastpath

ΑΑΔΕ: Από 1η Ιουνίου τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ

admin

Εργασία: Οι 49 ειδικότητες που έχει ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας τον Απρίλιο

admin

Σε χαμηλό έξι μηνών ο δείκτης Chicago PMI τον Μάιο

fastpath

Τουριστική σεζόν 2023: Μικρή αύξηση κατά 2,2% στις αεροπορικές θέσεις – Διψήφια μείωση από Γερμανία

admin

«Καμπανάκι» Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες οι αγορές σε ένα απότομο sell-off

admin

Moody’s: Τρεις οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία – Που προβλέπει ύφεση

admin

Γερμανία: Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο

fastpath

Καλάθι του Νοικοκυριού: Σταθερές τιμές για 31η εβδομάδα

fastpath