Image default
Οικονομία

Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη πιθανόν μέσα στο 2025

Ερευνητικές γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης και του Ιονίου μέσα στο 2025 εάν η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων που έχουν προσκτηθεί (με τη σχετική διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024) «δείξει» υψηλή πιθανότητα ύπαρξης εμπορικών εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης από το βήμα του Οικονομικού Συνεδρίου των Δελφών.

Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, στον τομέα των ερευνών έγιναν τον τελευταίο 1,5 χρόνο  εργασίες που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 10 χρόνια και τώρα βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στα οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, μπλοκ Ιόνιο και μπλοκ 10- Κυπαρισσιακός Κόλπος.

Πώς θα κινηθούν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την πορεία των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της Helleniq Energy έκανε λόγο για σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού και των πετρελαιοειδών. Σε σχέση με το φυσικό αέριο επεσήμανε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες οι τιμές να κινηθούν ανοδικά σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα (40 ευρώ/MWh στον κόμβο TTF της Ολλανδίας) τους επόμενους μήνες, καθώς λόγω του ήπιου χειμώνα στην Ευρώπη, τα αποθέματα νερού στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά. Αυτό υποδεικνύει ότι το 2023-2024 οι μονάδες φυσικού αερίου θα χρειαστεί να συμβάλλουν περισσότερο στην ηλεκτροπαραγωγή με την αυξημένη ζήτηση που προβλέπεται να ωθεί ανοδικά την τιμή του καυσίμου.

Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ότι με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο το 60 % των επενδύσεων του ομίλου την προηγούμενη διετία κατευθύνθηκε σε ΑΠΕ και νέες ενεργειακές πηγές. Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται επένδυση σε πιλοτική βάση για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, μονάδα παραγωγής βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (Sustainable Aviation Fuels, SAF) στη Θεσσαλονίκη ενώ εξετάζονται και δυο  εξαγορές χαρτοφυλακίων ΑΠΕ στο εξωτερικό. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα deal σε μια μικρή αγορά –επιβεβαιώνοντας  εμμέσως πλην σαφώς τις φήμες περί εισόδου της Helleniq Energy στην αγορά ΑΠΕ της Κύπρου-, προσθέτοντας ότι: «Κοιτάμε και κάτι μεγαλύτερο» και φωτογραφίζοντας ενδεχομένως εξαγορά σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες των Βαλκανίων.

Σημειώνεται τέλος ότι μιλώντας σε άλλο πάνελ ο επικεφαλής της RWE στην Ελλάδα Κώστας Παπαμαντέλλος αποκάλυψε ότι η συνεργασία του γερμανικού κολοσσού –που είναι παγκόσμιος leader στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα- με την Helleniq Energy για ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα θα πάρει σύντομα σάρκα και οστά, καθώς οι διαδικασίες για την υπογραφή των συμβάσεων για τη σύσταση της κοινοπρακτικής εταιρείας που θα «τρέξει» τα σχετικά projects βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Σχετικα αρθρα

ΙΕΛΚΑ: Πώς θα γιορτάσουν τα ελληνικά νοικοκυριά το Πάσχα – Σταθερή η δαπάνη στα €190 ανά νοικοκυριό

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin

Πώς αλλάζει το δημοσιονομικό σκηνικό με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Ακριβότερο το κόστος στέγασης στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία

admin

Συναλλαγές με POS: Πώς θα μειωθούν οι προμήθειες – Ποιους αφορά το μέτρο

admin

«Ημέρα Καριέρας» στον Πειραιά: Προσφέρονται πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στη γαλάζια οικονομία

admin

Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ για την ψηφιακή οικονομία στη Θεσσαλονίκη

admin

Υπ. Υποδομών: Στα 1,4 δισ. ευρώ το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα φαινόμενα Daniel και Elias

admin

Ντάιμον (JP Morgan): Η οικονομική άνθιση στις ΗΠΑ είναι «αδιανόητη»

admin

ΑΑΔΕ: Ασφυκτικό πρέσινγκ στους οφειλέτες

admin

Γαλλία: «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν στις φτωχές 500 δισ. δολάρια σε ηθικό χρέος» λέει νομπελίστας οικονομολόγος

admin

Αναβαθμίζεται ο οικολογικός σχεδιασμός για «πράσινα» και βιώσιμα προϊόντα

admin