Image default
Οικονομία

Γενική διευθύντρια ενέργειας Κομισιόν: Η κρίση δεν έχει τελειώσει

«Όλοι βοήθησαν να βρεθούν λύσεις σε δύσκολους καιρούς», είπε.

Την επισήμανση ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί τόσο για τον επόμενο όσο και για τον μεθεπόμενο χειμώνα έκανε η επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul Joergensen μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών. «Πάμε στον επόμενο χειμώνα πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι, έχουμε εργαλεία και συνεχίζουμε να τα εξελίσσουμε αλλά υπάρχει το ρίσκο της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου από την Κίνα», τόνισε.

Η ίδια υπογράμμισε την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής αντίδρασης αλλά και την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι χώρες – μέλη. «Όλοι βοήθησαν να βρεθούν λύσεις σε δύσκολους καιρούς», είπε. Υπογραμμίζοντας εξάλλου την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ εκτίμησε ότι οι σχέσεις με τις χώρες τη Ανατολικής Μεσογείου θα ενισχυθούν.

Το ερώτημα αν η ανάπτυξη των ΑΠΕ δημιουργεί νέου είδους εξαρτήσεις έθεσε ο διευθυντής του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερμανίας, Guntram Wolf, σημειώνοντας την κυριαρχία της Κίνας στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η εξάρτηση αυτή είναι διαφορετική από το φυσικό αέριο καθώς “το πάνελ στην οροφή του σπιτιού μου θα συνεχίσει να παράγει ρεύμα ακόμη και αν η Κίνα διακόψει τον εφοδιασμό”. Χρειαζόμαστε όπως είπε διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και όχι απαραίτητα παραγωγή εντός ΕΕ.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Brookings Samantha Gross ενώ υπογράμμισε την ανάγκη περιορισμού της εξάρτησης, σημείωσε ωστόσο ότι θα ήταν δύσκολο να διακοπεί ο εφοδιασμός από τη Ρωσία που ήταν επί μακρόν αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου με χαμηλές τιμές. Επέστησε εξάλλου την προσοχή στην προοπτική δημιουργίας νέων εξαρτήσεων της ΕΕ από τρίτες χώρες κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.

--

Σχετικα αρθρα

Εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

ΕΚΠΟΙΖΩ: Περισσότερο φυσικά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Ολλανδία: Η κυβέρνηση θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ σε έργα στο Αϊντχόβεν

admin

ΥΠΟΙΚ: 136.000 e–mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

admin

Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης: Ανανέωση της θητείας ως «Ναυτιλιακού Πρεσβευτή»

admin

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Φεβρουάριο

admin

Ενέργεια: Υπερκαλύπτουν τους στόχους του 2030 οι «πράσινες» επενδύσεις

admin

ΙΕΛΚΑ: Βραδύτερη άνοδος τιμών κατά 2,75% τον Φεβρουάριο – Μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις

admin

Πρωτοποριακή συνεργασία BCA College και Brown Hotels για τη δημιουργία ενός νέου Diploma in Resorts and Hotels Operations Management

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα στις οικοδομικές άδειες το 2023

admin

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΥΠΕΝ: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή»

admin