Image default
Πολιτική

Εκλογές 2023: 49 τα κόμματα που συνεχίζουν μετά το «κόψιμο» Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου από τον Άρειο Πάγο

Συνολικά 49 κόμματα, συνασπισμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι προκρίθηκαν από τον Άρειο Πάγο για την επόμενη, τελική φάση που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 2 Μάιου και θα καθορίσει ποιοι θα πάρουν τελικά το εισιτήριο συμμετοχής στις Εθνικές εκλογές. Το πρώτο τυπικό φιλτράρισμα που διεξήχθη από το ανώτατο δικαστήριο το απόγευμα της Πέμπτης και αφορά στον έλεγχο τήρησης της νομοθεσίας για την ονομασία και τα εμβλήματα των κομμάτων οδήγησε στην απόρριψη του φακέλου της «Πατριωτικής Ένωσης – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου».

Είχε προηγηθεί προσφυγή από συνεπώνυμο κόμμα που κατήγγειλε «ονοματοκλοπή» και παράνομη ιδιοποίηση – χρήση συμβόλου καθώς το κόμμα των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου χρησιμοποιώντας ως σήμα κατατεθέν τον «Ήλιο της Βεργίνας». Σύμφωνα με πληροφορίες καταγγελία υπήρξε και για το κόμμα Κασιδιάρη από τον δικηγόρο Δημήτρη Μιχάκη ο οποίος κατηγορεί τον πρώην Χρυσαυγίτη για ονοματοκλοπή. Το κόμμα του δικηγόρου ονομάζεται «Έλληνες» ενώ του Ηλ. Κασιδιάρη «Εθνικό Κόμμα Έλληνες». Από την άλλη πλευρά προκρίθηκαν όπως αναμενόταν όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στην πρόσφατα διαλυθείσα Βουλή. Τον πρώτο σκόπελο πέρασαν επίσης το «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλο, οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, οι Έλληνες – Χριστιανοδημοκράτες του Νίκου Νικολόπουλου αλλά και η «Πατριωτική Ένωση» που προσέφυγε κατά του κόμματος Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου πετυχαίνοντας την αποβολή του. Συνολικά, 8 κόμματα έχουν στην επωνυμία τους την λέξη «Έλληνες» και 3 την λέξη «Πατρίδα».

Το κρίσιμο φιλτράρισμα. Τι θα γίνει με τα κόμματα Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου

Σύμφωνα με τις εκλογικές προθεσμίες έως τα μεσάνυχτα της 30ης Απριλίου τα κόμματα οφείλουν να καταθέσουν τους συνδυασμούς τους και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Επί τρεις ημέρες η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου θα ερευνήσει αν οι συνδυασμοί πληρούν τις προϋποθέσεις της πρόσφατης κυβερνητικής ρύθμισης που επιχειρεί να θέσει θεσμικό ανάχωμα για την είσοδο στην Βουλή εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται με το μανδύα πολιτικού κόμματος και εως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 2 Μαΐου θα ανακοινώσει την τελική της απόφαση.

Τότε θα γνωρίζουμε εάν τελικά θα επιτραπεί ή όχι η συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη, και κάθε άλλης εγκληματικής οργάνωσης που εμφανίζεται με μανδύα πολιτικού κόμματος. Θα αποφασιστεί επίσης εάν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την συμμετοχή στις εκλογές και του κόμματος «ΕΑΝ» του κ. Κανελλόπολου. Πάντως, έγκριτοι νομικοί εκτιμούν πως το ανώτατο δικαστήριο θα απορρίψει σίγουρα το μόρφωμα Κασιδιάρη είτε ο πρωτόδικα καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι υποψήφιος είτε όχι καθώς πληρούνται όλοι σχεδόν οι απαγορευτικοί όροι. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι πιθανός είναι και ο αποκλεισμός του κόμματος Κανελλόπουλου αν τεκμηριωθεί ότι ο επικεφαλής του λειτουργεί ως «μπροστινός» του Ηλία Κασιδιάρη και το «ΕΑΝ» ως εναλλακτικό όχημα του κόμματος «Έλληνες».

Πάντως και για τις δύο περιπτώσεις είναι πιθανό να κληθούν οι επικεφαλής των κομμάτων στο Αρειο Πάγο προκειμένου να αντικρούσουν τις όποιες ενστάσεις.

Τι προβλέπει ο νόμος

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την νομοθεσία για την κατάρτιση συνδυασµού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το κόµµα να έχει ιδρυθεί νόµιµα.

β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραµµατέας, τα µέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόµιµος εκπρόσωπος και η πραγµατική ηγεσία του κόµµατος να µην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθµό σε κάθειρξη για τα αδικήµατα των Κεφαλαίων 1 6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήµατα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η αποστέρηση του δικαιώµατος κατάρτισης συνδυασµών, σύµφωνα µε την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την εποµένη της ηµέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή µη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισµό του ανωτέρω χρονικού διαστήµατος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγµατική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραµµατέα, µέλους της διοικούσας επιτροπής ή νοµίµου εκπροσώπου µε συγκεκριµένες πράξεις του εµφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόµµατος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώµα.

γ) Η οργάνωση και η δράση του κόµµατος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος. H κρίση περί του ότι η δράση του πολιτικού κόµµατος δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δηµοκρατικού πολιτεύµατος δύναται να λάβει χώρα µόνο όταν υφίσταται καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθµό υποψηφίων βουλευτών ή ιδρυτικών µελών ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήµατα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα. Στην περίπτωση συνασπισµού κοµµάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόµµατα που απαρτίζουν τον συνασπισµό.

Η συνδροµή των συγκεκριμένων προϋποθέσεων ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από την πλήρη σύνθεση του Α1 Τµήµα του Αρείου Πάγου. Το αρμόδιο τμήμα μπορεί να λάβει ή να αιτηθεί σχετική τεκµηρίωση από τις κατά περίπτωση αρµόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές. Επίσης, το τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου καλεί µε οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο το ελεγχόµενο κόµµα, να λάβει γνώση και να υποβάλει υπόµνηµα µε τις απόψεις του.

Ποιος «έκοψε» τους Εμφιετζόγλου – Μπογδάνο

Το κόμμα «Πατριωτική Ενωση «ΕΛ.ΛΑ.Σ» Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις» οδήγησε στην αποβολή των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου από την κούρσα των εκλογών.

Κατά της «Πατριωτικής Ενωσης – Πρόεδρομος Εμφιετζόγλου» προσέφυγε το σχεδόν συνεπώνυμο κόμμα των Οδυσσέα Τηλιγάδα, Στέργιο Σμυρλή και Μιχαήλ Γιανναρόπουλο καταγγέλλοντας «ονοματοκλοπή» και παράνομη – ιδιοποίηση – σφετερισμό του Εθνικού Συμβόλου, του εμβλήματος του «Ήλιου της Βεργίνας».

Μάλιστα οι προσφεύγοντες αποκαλύπτουν με ανακοίνωσή τους ότι είχαν προσεγγίσει τον κ. Εμφιετζόγλου και τον είχαν προειδοποιήσει για το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε εάν επέμενε να χρησιμοποιεί την «Πατριωτική Ενωση» ως τίτλο του κόμματος του μιας και οι ίδιοι το είχαν κατοχυρώσει παλαιότερα.

«Παρά τις προσπάθειές μας, προκειμένου ο πολιτικός φορέας «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου» να συνταχθεί προς την νομιμότητα και κατόπιν της αλαζονικής συμπεριφοράς του ηγέτη του κυρίου Πρόδρομου Εμφιετζόγλου που μας άφησε άναυδους δηλώνοντας ότι αυτός έχει λεφτά, αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου για την, εκ μέρους, του ανωτέρω φορέως καπηλεία της επωνυμίας του πολιτικού μας φορέως:

Α. Όσον αφορά την ονοματοκλοπή του βασικού προσδιοριστικού στοιχείου, του περιγραφικού πυρήνα και την κεντρική ονομασία «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ», του υπό την καταστατική επωνυμία «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ (ΕΛ.ΛΑ.Σ)» πολιτικού μας φορέως.

Β. Όσον αφορά την παράνομη ιδιοποίηση-σφετερισμό του Εθνικού Συμβόλου, του εμβλήματος του «Ήλιου της Βεργίνας»» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Μπογδάνος κατήγγειλε «πραξικόπημα», είδε κυβερνητικό δάκτυλο πίσω από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και έδωσε «ραντεβού» στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία ο πολιτικός συνασπισμός με τον γνωστό επιχειρηματία θα επιχειρήσει ξανά την συμμετοχή του με άλλο όνομα και έμβλημα.

Την ίδια στιγμή ο μετασχηματισμός της ταμπέλας του κόμματος του Νίκου Νικολόπουλου από «Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος» σε «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες – Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ελλάδος» πυροδότησε σενάρια για σύμπλευση με τους «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη.

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να διαψεύσει τα σχετικά σενάρια ανακοινώνοντας παράλληλα την συνεργασία του με τον πρώην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη και με τον επικεφαλής του σχηματισμού «Υπέρβαση» Κυριάκο Τόμπρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Με ισχυρό γυναικείο αποτύπωμα το Επικρατείας της ΝΔ – Τα πρόσωπα-έκπληξη

Euroleague: Απίστευτο ξύλο και οριστική διακοπή στον αγώνα Ρεάλ-Παρτιζάν – Δείτε βίντεο

Survivor All Star: Αποχώρησε η Εύη, «πόλεμος» για τα μάτια του Βασάλου – Δείτε βίντεο

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

admin

Αντώναρος κατά Γιώργου Τσίπρα: Δεν χρειαζόμαστε νέους Κατρούγκαλους

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν φορολογικός κώδικας και τροπολογία για το «καλάθι του νονού»

admin

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διατηρεί το ευρύ προβάδισμα η ΝΔ – Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Κικίλιας: Μπαίνουμε στα δάση όλοι οι φορείς μαζί για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τουρκία επαναφέρει την «Γαλάζια Πατρίδα» και τις «γκρίζες ζώνες» – Να αντιδράσει επιτέλους η κυβέρνηση

admin

Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

admin

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 32,3% ανέβηκε και πάλι η ΝΔ, κέρδη και για τον ΣΥΡΙΖΑ, νέα πτώση για το ΠΑΣΟΚ

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κώστας Σιδηρόπουλος – γιος της Κατερίνας Παπακώστα – αντικαθιστά τον Δημήτρη Παπανώτα

admin

«Κλείδωσε» για τις 13 Μαΐου το ταξίδι Μητσοτάκη στην Άγκυρα – «Παντελώς αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα»

admin

Κόντρα Βελόπουλου – Θεοχάρη στη Βουλή για τη συμμετοχή Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

admin

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα – Οι δηλώσεις μετά τη Σύνοδο της ΕΕ

admin