Image default
Πρώτο Θέμα

Κανείς δεν καταλαβαίνει τι γίνεται με τα κρυπτονομίσματα

Του Clem Chambers –Kανείς από τους παράγοντες της αγοράς κρυπτονομισμάτων με τους οποίους έχω μιλήσει τελευταία δεν καταλαβαίνει τον λόγο πίσω το ράλι του Bitcoin και του Ethereum.

Παλαιότερα μια αγορά ήταν είτε “αδύναμη” είτε “σταθερή”, και καταλαβαίναμε την τάση της, αν έκανε ράλι ή αν υποχωρούσε. Μακροπρόθεσμα δεν είχε τόσο μεγάλη σημασία αυτή η περιγραφή, ωστόσο αποτύπωνε την τάση μιας συγκεκριμένης περιόδου. Για να είμαστε δίκαιοι η αγορά των κρυπτονομισμάτων ήταν αδύναμη αλλά τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν σε αυτήν λες και είχε καταρρεύσει. Τα επίπεδα στα οποία κινείται τώρα είναι ένα θαύμα ανθεκτικότητας, κατά τη γνώμη μου, αν λάβετε υπόψη την επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον στους μεγάλους παίκτες της αμερικανικής αγοράς των crypto.

Ενέργεια που, αν και λανθασμένη, είναι απολύτως κατανοητή.

Η μεγάλη ελπίδα για τα κρυπτονομίσματα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να θεωρηθεί μεγαλύτερη απειλή και να την επισκιάσει. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την κυβέρνηση, για να μην αναφέρω τη δημοκρατία, και εν γένει την ανθρωπότητα, και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να επικεντρωθούν στη διάσωσή μας από ένα κυρίαρχο ρομπότ..

Ας ελπίσουμε ότι ο “Γκοτζίλα της τεχνητής νοημοσύνης” θα διαδεχθεί τα κρυπτονομίσματα στον ρόλο του “κακού”.

Βέβαια, το καλύτερο είναι να αφήσουμε και τα crypro και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην ησυχία τους, αλλά φαίνεται πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί απατεώνες που θέλουν να εξοντώσουν το “νέο πράγμα”. Αυτή η λογική απειλεί να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των ΗΠΑ, αλλά η ουρά με τους τύπους που κρατάνε από ένα σφυρί στο χέρι για να δώσουν τη χαριστική βολή δεν έχει τελειωμό.

Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επιστρέψει στα θρανία και να διαβάσει κάποια βασικά πραγματάκια στα οικονομικά. Εντελώς “βασικά πραγματάκια”, από αυτά που μαθαίναμε στο σχολείο.

Ας ξεκινήσουμε από τον Νόμο του Γκρέσαμ: “Το κακό χρήμα διώχνει το καλό”. Έτσι, η κυβέρνηση μπορεί να ξεχάσει την απειλή των κρυπτονομισμάτων. Πέρα από το να συλλαμβάνει απατεώνες και χάκερς, μια δουλειά στην οποία είναι απίστευτα κακή, η Ουάσιγκτον μπορεί να παρηγορηθεί με το γεγονός ότι εφόσον το κακό χρήμα διώχνει το καλό, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τα crypto.

Σαφώς το fiat είναι κακό χρήμα, οπότε η πιθανότητα το αποπληθωριστικό bitcoin ή ethereum να πάρει τη θέση του πλωθωριστικού fiat είναι μηδενική.

Διερωτώμαι αν πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα είναι κακό χρήμα και επομένως θα “διώξει” το δολάριο, αλλά υπάρχει λύση και σε αυτή την περίπτωση. Να μην επιτρέψουν ποτέ την πληρωμή φόρων με κρυπτονομίσματα. Το πλαστό χρήμα αντλεί μεγάλο μέρος της αξίας του από την ικανότητά του να πληρώνει φόρους. Η πίεση τού να πρέπει να ξοδέψετε κρυπτονομίσματα για να αγοράσετε fiat και να πληρώσετε τους φόρους σας θα κρατάει πάντα τα fiat σε προνομιακή θέση. Αρκεί να δείτε τον λόγο φόρων/ΑΕΠ για να καταλάβετε πώς τα fiat θα διατηρούν πάντα την πρωτοκαθεδρία τους ως νόμισμα.

Από τη στιγμή πάντως που η Ουάσιγκτον ξεκίνησε την επίθεση κατά των crypto, είναι μάλλον απίθανο να τη σταματήσει μες στα επόμενα χρόνια.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί το Bitcoin παραμένει τόσο ισχυρό, παρόλο που έχει απομακρυνθεί από τα ιστορικά υψηλά του; Ας δούμε μερικούς πιθανούς λόγους:

1. Χειραγώγηση της αγοράς από τα κεντρικά χρηματιστήρια.

2. Η Κίνα βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής στην Ταϊβάν (παρακαλώ, όχι!).

3. Υπάρχει ροή χρημάτων από την ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ προς το Bitcoin, κινητικότητα που κανείς δεν καταλαβαίνει.

4. Οι μαξιμαλιστές των crypto έχουν δίκιο: η τιμή τους θα φτάσει στον Θεό. Είναι η μοίρα της ανθρωπότητας.

Ρώτησα τους πάντες που συμμετείχαν στο 5ο “NFT NYC” με την ελπίδα να έχει κάποιος μια απάντηση στο γιατί είναι τόσο ισχυρά τα Bitcoin και Ethereum και η απάντηση ήταν: “Δεν ξέρω”.

Και εμένα με ξεπερνάει.

Νομίζω ότι βασικότερος λόγος είναι το Νο3 της πιο πάνω λίστας, επειδή τα ράλι και οι βουτιές συχνά συνδέονται με τις κινήσεις των δεικτών προς την ίδια κατεύθυνση. Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διοχέτευσε πολλά χρήματα στο σύστημα όταν η Silicon Valley Bank κατέρρευσε και τις τελευταίες ημέρες μέρες χάνει το πλεόνασμα. Αν το Bitcoin “ακολουθήσει” τον ισολογισμό της Fed, τότε θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα κρυπτονομίσματα συνδέονται με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν είναι πλέον ένα ασυσχέτιστο περιουσιακό στοιχείο.

Δεν είμαι σίγουρος αν οι αναρχο-καπιταλιστές θα συμφωνήσουν, αλλά είναι εύκολο να δει κανείς τον συσχετισμό.

Για άλλη μια φορά οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση όχι επενδύσεων, αλλά τζόγου με βάση τις ιδιοτροπίες της κεντρικής κυβέρνησης – και αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι.

Σχετικα αρθρα

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin

Πώς αλλάζει το δημοσιονομικό σκηνικό με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους €5 δισ. σε χώρες της ευρωζώνης – Νέα έξοδος στις αγορές

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

Scope: Σε ποιες χώρες χτυπάει «καμπανάκι» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό

admin

Δημοσιονομικοί κανόνες: Προς τελική συμφωνία στο Ευρωκοινοβούλιο – Οι όροι για την Ελλάδα

admin

ΣΕΒ: Οι 13 προτάσεις για την ενίσχυση της βιομηχανίας

admin

Τουρισμός: Άλμα 24,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ δίμηνο – Οι πρωταγωνιστές στις αφίξεις

admin

Επιφυλακή για τις Αναταράξεις στην Οικονομία Από την Κρίση στην Μέση Ανατολή

admin