Image default
Οικονομία

Σκυλακάκης: Θα αυξηθεί το «κομμάτι» του RRF που διεκδικούν οι τράπεζες – Επιταχύνεται η απορρόφηση των κονδυλίων

Η επιτυχημένη οικονομική πολιτική δεν κρύβεται, δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Η επιτυχημένη οικονομική πολιτική δεν κρύβεται, δήλωσε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, με τίτλο: «RRF: Καθιστώντας τις δημόσιες επενδύσεις αποτελεσματικές», κάνοντας έναν απολογισμό στην θετική πορεία του RRF, στην αξιοποίηση του από την ελληνική κυβέρνηση, και στα πολλαπλά οφέλη που απολαμβάνει η ελληνική κοινωνία. Ο κύριος Σκυλακάκης μάλιστα προανήγγειλε πως θα αυξηθεί το «κομμάτι» που μπορούν να διεκδικήσουν οι τράπεζες έτσι ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση των κονδυλίων μέσα την διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων στην επίτευξη των πράσινων και ψηφιακών στόχων.

Ο κύριος Σκυλακάκης υπενθύμισε πως 11 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει κρατικά ταμεία από την Κομισιόν με πολύχαμηλά επιτόκια, ενώ επεσήμανε πως στο δανειακό σκέλος η κυβέρνηση εξασφάλισε για τις επιχειρήσεις εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα πολλά κράτη να ζητούν τεχνογνωσία για το πώς επετεύχθη αυτό.

Το κύριο σημείο στο δανειακό σκέλος του RRF, επεσήμανε ο υπουργός, είναι πως εκτός διαδικασίας των χορηγήσεων εντελώς το κράτος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει στο κομμάτι των επιδοτήσεων.

Ήδη η κυβέρνηση έχει λάβει τα κεφάλαια των στόχων του Ιουνίου 2023, με κοντά 300 διαγωνισμούς να είναι εν εξελίξει και με ελάχιστες προσφυγές, με την αγορά να υπερκαλύπτεται από τον αριθμό των έργων. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την ανησυχία για το κατά πόσο υπάρχει διαθέσιμο το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για την υλοποίηση τους, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής, καθώς πρόκειται για μία εντελώς νέα πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει την αισιοδοξία του καθώς δήλωσε πως έχει εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός εξήγησε πως τα χρήματα του κατευθύνονται στον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων υγείας, σε ώρες κατάρτισης του δυναμικού, σε μεγάλα ενεργειακά έργα, σε δρόμους, σε αστικές αναπλάσεις, αλλά και σε προγράμματα υγείας όπως το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου, δηλαδή κατευθύνονται στην μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: 4 SOS που πρέπει να προσέξετε

admin

Α. Σκέρτσος: Η S&P επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν

admin

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

admin

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin