Image default
Τοις Μετρητοίς

Τράπεζες: Το ηλεκτροσόκ δεν το γλιτώνουμε

Τράπεζες: Το ηλεκτροσόκ δεν το γλιτώνουμε

Όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου τόσο η αγορά θα αγκιστρώνεται όλο και πιο πολύ πάνω στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, προσπαθώντας μέρα με τη μέρα να εξιχνιάσει τι μέλλει γενέσθαι. Θεωρούνται άλλωστε από τους περισσότερους ενεργούς επενδυτές ως ο πλέον καλός αγωγός για να πιάσεις το “ρεύμα” της αγοράς. Το σίγουρο είναι όμως ότι με τις τραπεζικές μετοχές το ηλεκτροσόκ δεν το γλιτώνουμε. Είτε θα τιναχτούν ανοδικά με το θετικό νέο γράφοντας νέα υψηλά ή θα ξαπλώσουν στο πάτωμα και μετά να δούμε πώς θα τις συνεφέρουμε.

Με τη συνολική κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων τραπεζικών οίκων να εντοπίζεται λίγο κάτω από τα 15 δισ. ευρώ ο Τραπεζικός Δείκτης θα προσπαθήσει στις επόμενες συνεδριάσεις να κρατηθεί όρθιος πάνω από τη βάση που διαμορφώνει το εύρος διακύμανσης των 790 με 770 μονάδων. Είναι ένα πολύ σημαντικό επίπεδο καθώς αποτελεί το μέσο των 1,865 δισ. μετοχών που έχουν πραγματοποιήσει συνολικά ανά ζώνη τιμών οι τέσσερις τράπεζες από τις αρχές του 2023. Κάτω όμως από τις 770 μονάδες είναι πολύ πιθανό να “αστράψει” προκαλώντας ένα βίαιο κατέβασμα φυγής.

Στις επιμέρους τώρα διαγραμματικές αναλύσεις ξεκινάμε με τη μετοχή της Eurobank (ΕΥΡΩΒ) όπου φαίνεται προς το παρόν να κρατάει πάνω από τον προσαρμοσμένο ανοδικό στροφέα μακροπρόθεσμης τάσης “S”. Ένας σημαντικός διαγραμματικός σχηματισμός που λύνεται όμως με τη φυγή της μετοχής κάτω από τα 1,247 ευρώ ανοίγοντας έτσι τον κατηφορικό δρόμο όχι μόνο για το κοντινό σημείο στήριξης των 1,1590 ευρώ αλλά κυρίως για τα… 0,99 ευρώ. Μιλάμε για μια αρκετά δύστροπη κίνηση που χωράει όμως αρκετές ενδιάμεσες επιβεβαιώσεις από εκτενή αρνητικά νέα. Από την άλλη η είσοδος της μετοχής με σημαντικά αυξημένο τζίρο συναλλαγών μέσα στη ζώνη των 1,39 με 1,50 ευρώ θα ανάψει το πράσινο φως για μια πιθανή εκτόξευση προς τα 1.64 ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) η ζώνη που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτή που απλώνεται από τα 4,50 έως τα 4,25 ευρώ. Για να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις με το άνοιγμα της καταπακτής για την περιοχή των 3,95 με 3,60 ευρώ, θα πρέπει η μετοχή να μην πατήσει το πόδι της μέσα εκεί. Όσο δεν το τολμάει, η τιμή της μετοχής θα προσπαθεί να διατηρηθεί σε κοντινή απόσταση από την αφετηρία ανοδικής διαφυγής των 4,95 με 5 ευρώ. Αν τώρα βρεθούν τα κατάλληλα ανοδικά καύσιμα από πλευράς των πολιτικοοικονομικών νέων τότε η τιμή της μετοχής θα παρασυρθεί βίαια πάνω στο φράγμα των 5,50 με 5,65 ευρώ.

Περνάμε στην Alpha Bank (ΑΛΦΑ) όπου ξαναπέρασε σε κεφαλαιοποίηση μπροστά από την Πειραιώς με διαφορά μόλις 16 εκατ. ευρώ. Εδώ η διαγραμματική εικόνα της μετοχής δείχνει μεγάλη διστακτικότητα στην άνοδο. Είναι η μόνη από τις υπόλοιπες τρεις που παρέμεινε στην τελευταία ανοδική αντίδραση σε μεγάλη απόσταση από τα υψηλά που είχε σημειώσει τον περασμένο Φλεβάρη στα 1,5130 ευρώ μη μπορώντας να περάσει ούτε το σαθρό σημείο αντίστασης των 1,23 ευρώ. Στις τελευταίες μάλιστα συνεδριάσεις έχασε πτωτικά και το επίπεδο των 1,20 ευρώ. Η περιοχή που η μετοχή δεν πρέπει να διαβεί καθοδικά είναι τα 1,10 ευρώ. Την τελευταία φορά που την πέρασε πτωτικά έφτασε έως το 1 ευρώ, μόνο που τώρα είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιηθεί μεγαλύτερη δεξαμενή ρευστοποιήσεων σπρώχνοντας την τιμή στα 0,9280 ευρώ. Για να αρχίσει να αλλάζει ο διστακτικός βηματισμός θα πρέπει η τιμή της μετοχής να αρπάξει τα 1,28 ευρώ και να αποδράσει προς τα 1,47 με 1,50 ευρώ.

Η μετοχή χρωστάει μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες αλλά όσο ο χρόνος κυλάει δίχως το κατάλληλο καταλύτη θα σβηστεί από τα τεφτέρια το… χρέος της.

Τέλος, η Πειραιώς (ΠΕΙΡ) έχει αποδείξει ότι είναι ο διαγραμματικός “τσαμπουκάς” της παρέας. Όταν αποφασίζει να δώσει σημαντική κίνηση συμπαρασύρει μαζί του και τους άλλους τραπεζικούς οίκους, βάζοντας φωτιά στο ταμπλό είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Σύμφωνα τώρα με το Vwap της μετοχής, από την αρχή του έτους το πλέον σημαντικό επίπεδο είναι αυτό που διέρχεται από τα 2 έως τα 1,96 ευρώ. Καθοδικό πέρασμα της μετοχής κάτω από εκεί θα δώσει ισχυρό στίγμα τάσης προσφέροντας ως πρώτο σημείο στήριξης την περιοχή των 1,70 ευρώ. Κάτω από εκεί θα αλλάξουμε απλά δρόμο. Από την άλλη, όμως, η μετοχή, αν έχει τα κατάλληλα πολιτικοοικονομικά “στηρίγματα”, θα σπάσει την πόρτα των 2,45 ευρώ ανοίγοντας το δρόμο για τα 2,80 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

April 28, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Η ναυαρχίδα του ομίλου Mytilineos

admin

Όταν οι “φίλοι” προτείνουν να μείνουμε στο σκοροφαγωμένο καναπέ

admin

Εδώ το πάρτι κρατάει 2 δεκαετίες. Εμείς;

admin

Άντε πιάσ’ τους

admin

Austriacard: Τριπλασίασε τη καθαρή της κερδοφορία

admin

ΔΕΗ: Με τα δύο πόδια στην τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω της οπτικής ίνας

admin

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Τρ.Πειραιώς ;

admin

Ελληνικά Χρηματιστήρια: Εκρηκτική η άνοδος του συνολικού τζίρου των συναλλαγών

admin

Τράπεζες: Το ξεφάντωμα έφερε κόπωση

admin

Χρυσός το κακάο

admin

Οι αγορές δε δείχνουν προς το παρόν να θέλουν να διορθώσουν

admin

Ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να σας κάνουν εκατομμυριούχο;

admin