Όπως αναφέρουν οι Financial Times, στις συζητήσεις συμμετέχει η JPMorgan, ο μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός των ΗΠΑ, καθώς και άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Το σχέδιο όμως δεν έχει ακόμη κερδίσει την υποστήριξη των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι θα αποφασίσουν αν η τράπεζα μπορεί να αποφύγει την κατάσχεση από την FDIC.

Η παρέμβαση της JPMorgan

Όπως σημειώνει το βρετανικό έντυπο, όταν τον Μάρτιο ξεκίνησαν οι εκροές καταθέσεων από την First Republic, ο CEO της JPMorgan Τζέιμς Ντάιμον βοήθησε στην οργάνωση μιας προσπάθειας σταθεροποίησης που είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή της τράπεζάς του από κοινού με τις Citi, Bank of America και άλλες οκτώ τράπεζες σε ένα χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 30 δισ. δολαρίων για τη σταθεροποίηση της FRB.

Η τιμή της μετοχής της First Republic έχει υποχωρήσει κατά 95% από όταν που βρέθηκε στο επίκεντρο της τραπεζικής κρίσης που πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι μετοχές της έκλεισαν με άνοδο 8,8% την Πέμπτη.

Οι συζητήσεις για την τράπεζα παραμένουν δύσκολες, ενώ είναι ασαφές το αν θα βρεθεί λύση. Οι τράπεζες είναι απρόθυμες να θέσουν τους μετόχους τους σε κίνδυνο ζημιών χωρίς κάποιου είδους κυβερνητική συμμετοχή, ενώ πηγές των FT εκτιμούν ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η FRB να καταλήξει στα χέρια της FDIC.

Φουρτούνες

Η First Republic έχει δει τους καταθέτες να αποσύρουν 100 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους, ενώ το χαρτοφυλάκιο δανείων της έχει υποστεί απώλειες καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί. Έχει υποσχεθεί να μειώσει το προσωπικό της κατά 25% για να ελέγξει το κόστος.

Μια πρόταση που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ενδεχόμενης λύσης είναι κάποιες από τις τράπεζες να αγοράσουν κάποια από τα μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία της First Republic σε τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα τιμή τους στην αγορά, επιτρέποντας της να συρρικνώσει τις ζημίες της.

Όμως, σύμφωνα με τους FT, άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση λένε ότι αυτό πιθανόν να μην είναι αρκετό για να σταθεροποιηθεί η First Republic Bank από μόνη της.