Image default
Πολιτική

Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ: Συνεργαστείτε στενά με την Τουρκία – Σκηνή αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ο σύγχρονος κόσμος

Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ: Συνεργαστείτε στενά με την Τουρκία – Σκηνή αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ο σύγχρονος κόσμος

mehmet kemal bozay

Ο κ. Μποζάι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση και την υποστήριξη της κατά τη διάρκεια των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία, ενώ υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε συμβεί και στους σεισμούς του 1999

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με μια ανανεωμένη προσέγγιση και με ένα πιο σταθερό «συγχρονισμό» των χωρών της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, με την Τουρκία, με στόχο την αντιμετώπιση και την αξιοποίηση των σύγχρονων οικονομικών προκλήσεων και ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, επεσήμανε υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, στο Συνέδριο των Δελφών.

Ο κ. Μποζάι, επίσης, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση και την υποστήριξη της κατά τη διάρκεια των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία, ενώ υπενθύμισε ότι το ίδιο είχε συμβεί και στους σεισμούς του 1999 της Τουρκίας, όταν «το πρώτο τηλεφώνημα ήρθε από την Ελλάδα». 

Επεσήμανε, τη στενότερη προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα από τη «διπλωματία της αλληλεγγύης» κατά τους πρόσφατους σεισμούς και υπογράμμισε την επικοινωνία που υπήρξε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τις επαφές στο υψηλότερο επίπεδο με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας «με την κ. Σακελλαροπούλου, τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Δένδια, τον κ. Παναγιωτόπουλο, τον κ. Μηταράκη και τον κ. Στυλιανίδη».

Ο κ. Μποζάι παρομοίασε το σύγχρονο κόσμο με μια σκηνή αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπου οι «ηθοποιοί» καλούνται να διαχειριστούν ιστορικές «προσωρινότητες» και ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναζητούν να βρουν τη θέση τους στην διεθνή τάξη.

«Είναι εποχή αβεβαιότητας και αυτό οφείλεται στις συγκρούσεις. Υπάρχουν διαφορετικές χρονικότητες. Κύριοι δρώντες βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις, ανάλογα με τις προτεραιότητές τους» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αφού επεσήμανε την ανάγκη μέσα σε αυτό το περιβάλλον για στενότερη συνεργασία πρόσθεσε: «Και αυτή η συνεργασία πρέπει να ξεκινήσει από τη γειτονιά».

Ο κ. Μποζάι υπενθύμισε πώς ξεπεράστηκαν οι «χαοτικές» συνθήκες που δημιούργησε αρχικά, η πανδημία του κορονοϊού, χάρη στη συνεργασία, μέσα από την οποία καταδείχθηκαν τα «όρια της γεωγραφίας» στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην «οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις μας και τις επόμενες γενιές».

Αναφέρθηκε, σε ενέργειες που έγιναν μέσα από μικτές ομάδες εργασίας για τη συνεννόηση Ε.Ε. και Τουρκίας για σε μια σειρά από θέματα, εφοδιασμός, τελωνεία, μεταφορές, κ.α. για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Υπενθύμισε, το πώς οι διαδικασίες παραγωγής και διακίνησης αγαθών από τακτικές «off shoring» (υπεράκτιες), μετά την πανδημία και το ατύχημα του πλοίου που απέκλεισε προσωρινά τη Διώρυγα του Σουέζ, έδειξαν την ανάγκη να μετασχηματιστούν σε κάποιο βαθμό σε «near shoring», ώστε να «έχουμε μερική παραγωγή και στη γειτονιά μας» . Υπογράμμισε, τέλος, τη δυνατότητα, τώρα με τη νέα ατζέντα της Ε.Ε. για την «πράσινη» μετάβαση και την «έξυπνη» ανάπτυξη, η συνεργασία αυτή μπορεί να αναβαθμιστεί και να εξελιχθεί σε μια άλλη σχέση, πιο κοντινή και φιλική, με περισσότερες κοινές ρυθμίσεις και με πιο διαρκή τρόπο.

«Και πιστεύω ότι ο ρόλος της Τουρκίας και η συνεργασία της με όλες τις χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μπορεί να βασίζεται σε αυτή την νέα προσέγγιση, με ένα σταθερό τρόπο» είπε ο κ. Μποζάι και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε και να κάνουμε αυτές τις συνεργασίες να ανθίσουν. Να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το ήδη υπάρχον πλαίσιο συμφωνιών, σύνδεσης, τελωνειακής ένωσης, το καθεστώς υποψήφιου μέλους. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να αναζωογονήσουμε αυτές τις διαδικασίες».

Μιλώντας για το διεθνές εμπόριο, ο κ. Μποζάι σημείωσε τη δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία, καθώς όπως είπε η χώρα του «είναι πάντα μέρος της γεωγραφίας, της κοινής γεωγραφίας μας με την Ε.Ε» και «φύλακας της πύλης για πολλές γεωγραφίες», είτε προς την ανατολή, είτε προς τη δύση, είτε προς τη Βόρειο Αφρική. Σημείωσε, ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι γειτονικές χώρες, κυρίως οι κοντινές, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και η Τουρκία θα κληθούν να συμβάλουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Επεσήμανε, ακόμη, ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ήδη αυξημένη επενδυτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και ότι η Ε.Ε. με τη νέα της «πράσινη» ατζέντα και στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να ανταποκριθεί, αν θέλει να είναι ανταγωνιστική. Επεσήμανε, ότι η παρατηρούμενη «μετατόπιση» της οικονομίας από τη δύση προς την ανατολή μπορεί να «συγκρατηθεί» στην περιοχή της Μεσογείου με καλή συνεργασία, με την αξιοποίηση των «μεσογειακών εμπορικών δρόμων», αλλά και με την οικοδόμηση ενός «οικοσυστήματος» με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και άλλες χώρες, με στόχο την ευμάρεια και σταθερότητα της περιοχής.

«Νομίζω, ότι πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε κάποιο συγχρονισμό σε όλα αυτά τα ανοίγματα μαζί με την Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Μποζάι.

Τον Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, προλόγισε ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο οποίος τόνισε: «Ο κ. Mehmet Kemal Μποζάι έρχεται στους Δελφούς την ώρα που και οι δύο χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από τραγικά γεγονότα και βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο. Το Φόρουμ των Δελφών προωθεί το διάλογο, που θεωρεί ότι είναι ο μόνος δρόμος προς την επίλυση των προβλημάτων και είναι έτοιμο να συζητήσει πάνω στα θέματα αυτά».
 

- -

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Ανδρέας Δρυμιώτης στον Δανίκα: Ο ΣΥΡΙΖΑ γκρεμίστηκε την τελευταία μέρα στο παραβάν

admin

Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση – Ο Ανδρουλάκης κοπιάρει τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ο Αντώναρος ξαναχτυπά: «Ποιος είπε ότι αποχωρώ;» γράφει σε νέα ανάρτησή του

admin

Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πόρτα-πόρτα για την αυτοδυναμία» το μήνυμα στους βουλευτές

admin

Μητσοτάκης προς βουλευτές της ΝΔ: «Αντίπαλός μας η χαλάρωση και ο εφησυχασμός» – «Στις εκλογές ηττήθηκε η τοξικότητα»

admin

Μια ματιά από τα θεωρεία για την ορκωμοσία της νέας Βουλής

admin

Εκλογές 25ης Ιουνίου: Σε μάχη πόρτα-πόρτα, καλεί ο Βαρουφάκης

admin

Εκλογές 2023: Συγχαρητήρια για τη νίκη αλλά και συναγερμός για τη νέα αναμέτρηση από Μητσοτάκη προς βουλευτές και υποψηφίους

admin

Οι 300 της Βουλής της… μίας ημέρας: Τα χαμόγελα, οι αγκαλιές και οι selfies στην ορκωμοσία- Δείτε φωτογραφίες

admin

Συνάντηση του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά με τον Μαργαρίτη Σχοινά

admin

Ορκίστηκε η Βουλής της… μίας ημέρας

admin

Μητσοτάκης: Αν οι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψω στο Μαξίμου τότε πρέπει να με ξαναψηφίσουν

admin