Image default
Οικονομία Τράπεζες

Τραπεζίτες: “Φρένο” στην πιστωτική επέκταση – Δεν αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια

Οι επικεφαλής των Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank δήλωσαν επανειλημμένα στο Φόρουμ των Δελφών ότι δεν υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια στην ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Αναφερόμενος στην “κληρονομιά” της κρίσης, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι “το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει εξαφανιστεί από τον ορίζοντα”, καθώς από το 50% όπου αναλογούσαν τα NPEs στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, σήμερα ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αναταραχή στον διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτιμά ότι “είναι αρκετά απίθανο να δούμε μια νέα Credit Suisse στην Ευρωζώνη”, ενώ θεωρεί “πολύ μικρές” τις πιθανότητες για κατάρρευση τράπεζας στην Ελλάδα.

Ο λόγος όπου εδράζεται η πεποίθηση αυτή είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το ισχυρό εποπτικό πλαίσιο που διέπει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς και το πολύ ισχυρό πλαίσιο παροχής ρευστότητας. Οι τράπεζες συχνά παραπονιόμαστε για το μεγάλο βάρος/κόστος του κανονιστικού πλαισίου όπου υπαγόμαστε, ωστόσο, αυτή είναι η διασφάλισή μας, δήλωσε ο κ. Καραβίας.

Ο ίδιος προέβλεψε, πάντως, επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης φέτος σε σύγκριση με τους ισχυρούς ρυθμούς του 2021 και του 2022 εξαιτίας της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων -ιδίως των corporate- ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης των προηγούμενων μηνών, μια τάση που έχει γίνει ιδιαίτερα ορατή το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο κ. Μυλωνάς, συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή, διευκρινίζοντας πάντως ότι πιστωτική επέκταση θα υπάρξει και φέτος, ενδεχομένως σε μικρότερο ίσως βαθμό. Ο ίδιος επισήμανε ότι, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα παραμένει υψηλός και υπερβαίνει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, “βλέποντας” αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% έως 2,5% ή και υψηλότερα για το τρέχον έτος.

Οι δύο τραπεζίτες αναφέρθηκαν, τέλος, στην προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, αν και -όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας- η πρόσφατη αναταραχή στη διεθνή αγορά ενδέχεται να αναγκάσει την ΕΚΤ να μειώσει τον ρυθμό της πιστωτικής σύσφιξης. “Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε την ΕΚΤ να μειώνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, πχ κατά 25 αντί για 50 μονάδες βάσης, ώστε να αφήσει περισσότερες επιλογές στο τραπέζι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Πρόγραμμα κοινής δράσης Ελλάδας-Βουλγαρίας

admin

Τουρκία: Η τουρκική οικονομία θα επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» δηλώνει ο νέος ΥΠΟΙΚ Σιμσέκ

fastpath

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Ρεύμα: Ποιοι προμηθευτές είναι συνεπείς στην καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

admin

ΕΚΤ: Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν τη Φρανκφούρτη

fastpath

Ενεργειακή αναβάθμιση: Τα τέσσερα προγράμματα που «τρέχουν»

admin

Σημαντικά οφέλη αναμένει η ασφαλιστική αγορά από την θετική πορεία της οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Οι 8+1 κωδικοί του Ε1 που ξεκλειδώνουν φοροελαφρύνσεις

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin