Image default
Πολιτική

Εκλογές 2023: Πόσο κοστίζει στα κόμματα η κάθοδος – Λήγει η προθεσμία για τα ψηφοδέλτια

Σήμερα τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για την υποβολή στον Άρειο Πάγο της λίστας υποψηφίων στις 59 εκλογικές περιφέρειες και των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εθνικές εκλογές της 21ης Μάιου.

Στην συνέχεια η Ολομέλεια του Α1 τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου θα εξετάσει εάν οι κομματικοί φάκελοι πληρούν τις προϋποθέσεις του εκλογικού νόμου (ποσόστωση, ποινικές ρήτρες για εγκληματικές οργανώσεις κ.α.) και εως την Τρίτη 2 Μαΐου θα ανακηρύξει σε δημόσια συνεδρίαση τους εκλογικούς συνδυασμούς που μπορούν να κατέβουν στις εκλογές.

Δείτε ΕΔΩ την σχετική εγκύκλιο

Τότε θα γίνει γνωστό ποια κόμματα θα μετέχουν στην μάχη της κάλπης και αν τελικά θα επιτραπεί στο μόρφωμα Κασιδιάρη αλλά και στο «ΕΑΝ» του αντεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλο η συμμετοχή στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται, πως αρχικά δήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στις εκλογές συνολικά 50 κόμματα καταθέτοντας στον Άρειο Πάγο το όνομα και το έμβλημα που επιθυμούν να τυπωθεί στα ψηφοδέλτια.

Το πρώτο φιλτράρισμα έδειξε την πόρτα εξόδου σε τουλάχιστον σε δύο κόμματα, την «Πατριωτική Ένωση» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου και της Πατρίδας της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Τα υπόλοιπα κόμματα που πέρασαν με επιτυχία την πρώτη φάση έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν εως αύριο την λίστα των υποψηφίων. Ωστόσο, η διαδικασία δεν αποτελεί μόνο μια γραφειοκρατική υποχρέωση καθώς ο σχετικός φάκελος πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε υποψήφιο που σημαίνει πως το συνολικό κόστος για κόμμα που θέλει να εκπροσωπηθεί αξιοπρεπώς σε όλη την επικράτεια διαμορφώνεται σε 40.000 – 50.000 ευρώ.

Το ποσό μάλιστα δεν επιστρέφεται εάν το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου απορρίψει την αίτηση. Ο συγκεκριμένος παράγοντας ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για συνδυασμούς που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα ή αποτελούν κόμμα – ταυτότητα. Ενδεχομένως να λειτουργήσει αποτρεπτικά και για το κόμμα Κασιδιάρη που γνωρίζει πως πληροί όλες τις απαγορεύσεις της πρόσφατης κυβερνητικής ρύθμισης για την απαγόρευση μορφωμάτων – εγκληματικών οργανώσεων.

Πάντως, εάν τελικά ο πρωτόδικα καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης καταθέσει πλήρες φάκελο, τα άλλα κόμματα έχουν την δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να υποβάλλουν υπόμνημα με το οποίο να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποτραπεί η κάθοδός του στις εκλογές.

Υπόμνημα αναμένεται να καταθέσει τουλάχιστον η ΝΔ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο δελτίο ειδήσεων του Star υπογράμμισε πως «η ΝΔ ήταν σε αυτό το επίπεδο πάρα πολύ κάθετη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια εγκληματική οργάνωση η οποία θα μπορέσει να εισέλθει στην Βουλή. Είναι όχι μόνο ένα δημοκρατικό αίτημα αλλά νομίζω ότι είναι και μια ύψιστη απόδοση τιμής προς την ίδια την Δημοκρατία, που όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε. Για τον λόγο αυτό, προφανώς η ΝΔ που ήταν και η επισπεύδουσα πολιτική δύναμη των σχετικών διατάξεων που ψηφίστηκαν από την Βουλή, θα καταθέσει υπόμνημα στο οποίο θα αναφέρει τους λόγους που κατά την άποψή της το κόμμα του κ. Κασιδιάρη να μην ανακηρυχθεί υποψήφιο στις εκλογές».

Σχετικά με το αν η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα μόνο για το κόμμα Κασιδιάρη ή και για άλλα όπως του Νίκου Νικολόπουλου, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι «προς ώρας, ναι, μόνο για του κ. Κασιδιάρη» καθώς «είναι αυτό που είναι προφανές ότι υπάρχει η διασύνδεση με καταδίκη στελέχους του για εγκληματική οργάνωση».

Subscribe to our News

* indicates required



/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τι είπαν οι αρχηγοί – Οι συνεχείς διακοπές

admin

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

admin

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

admin

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

admin

ΣΥΡΙΖΑ:  Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κ. Μητσοτάκη, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης

admin

Καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

admin

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin