Image default
Οικονομία

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Στη σημαντικά ανοδική πορεία που θα ακολουθήσουν οι επενδύσεις στη χώρα μας, μέσα στην επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συζήτηση στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως επισήμανε, το επενδυτικό κενό έχει αρχίζει να αντιστρέφεται. «Φέτος υπολογίζουμε, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσουμε, ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα φτάσουν στο 15,3% του ΑΕΠ, από 10,7% που παραλάβαμε το 2019» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το νέο ποσοστό βάζει τέλος σε μία μακρά περίοδο αποεπένδυσης, περίπου 13 ετών.

Ανέλυσε πώς η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε, έχουν εισρεύσει, ήδη, στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 11 δισ. ευρώ, 300 περίπου διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται (μέσω αυτών ανατίθενται οι δημόσιες συμβάσεις για την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης), ενώ παράλληλα το άκρως επιτυχημένο εργαλείο των δανείων του Ταμείου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον διαφόρων χωρών, με αποτέλεσμα να ζητούν τεχνογνωσία από τις ελληνικές αρχές.

Εξήγησε πως ακριβώς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι για τους λίγους, αλλά για όλους, τονίζοντας, πως οι διαθέσιμοι πόροι «…γίνονται εκσυγχρονισμένα νοσοκομεία, εκσυγχρονισμένα κέντρα υγείας, εκατομμύρια ώρες κατάρτισης, μεγάλα ενεργειακά έργα, που μας επιτρέπουν να υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό μας μείγμα. Γίνονται μεγάλοι και μικροί δρόμοι, αστικές αναπλάσεις, προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου».

Περιέγραψε πως το επενδυτικό, ψηφιακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα λύσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα στην επόμενη τριετία, τα θέματα της γραφειοκρατίας στη χώρα, εξασφαλίζοντας διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και ψηφιοποίηση όλων των μεγάλων αρχείων του Κράτους.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για μία μεταρρύθμιση-επανάσταση στο «μέτωπο» της αδειοδότησης, η οποία θα αλλάξει όλη την εικόνα της επιχειρηματικότητας. «Η Ελλάδα, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα αποκτήσει, για πρώτη φορά, τοπικά πολεοδομικά σχέδια, παντού. Αυτό, θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα που οδηγεί τους επιχειρηματίες στην αβεβαιότητα ή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Δύο αιώνες από τη σύσταση του ελληνικού Κράτους και δεν έχουμε ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Επιτέλους θα αποκτήσουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε.

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Εταιρείες Διαχείρισης: Ούτε μία με πλήρη φάκελο για τη νέα άδεια – Σοβαρά κενά στην εταιρική διακυβέρνηση

admin

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Ισχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 9 εβδομάδων οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας

admin

Αυγενάκης: «Τριπλή νίκη» η έγκριση αναθεώρησης της ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

ΑΑΔΕ: Στο φως μεγάλη ποσότητα φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

admin

Φόροι και εισφορές «τρώνε» το 38,5% των μισθών

admin

Ξεκινούν τις επόμενες μέρες και πάλι τα έργα του Flyover Θεσσαλονίκης

admin

ΟΣΕ: Έκτακτο κονδύλι από το υπ. Υποδομών για αναβάθμιση των ισόπεδων διαβάσεων

admin

Στα 39,61 δισ. ευρώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών το δ’ τρίμηνο του 2023

admin