Image default
Οικονομία

Παπαθανάσης (Delphi): Η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Χρειαζόμαστε σταθερή ισχυρή κυβέρνηση, να αποφασίζει γρήγορα, να τη σέβονται διεθνώς και να σέβεται το δημοσιονομικό χώρο και τις υποχρεώσεις της, αναφέρει ο αναπλ. υπ. Ανάπτυξης.

«Χρειαζόμαστε σταθερή ισχυρή κυβέρνηση, να αποφασίζει γρήγορα, να τη σέβονται διεθνώς και να σέβεται το δημοσιονομικό χώρο και τις υποχρεώσεις της» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας για την επίδραση της επενδυτικής βιομηχανίας, σε πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Παπαθανάσης, σημείωσε ακόμη πως «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αυτή τη σοβαρότητα. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμες οι εκλογές».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός έθεσε ως στόχο την επενδυτική βαθμίδα, η οποία όπως ανέφερε «θα απελευθερώσει επενδυτικές δυνάμεις» και θα «φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας». Ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τονίζοντας πως «αλλάξαμε τελείως το επενδυτικό περιβάλλον κάνοντας τη χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα» και εξήγησε περαιτέρω: «Κάναμε μεταρρυθμίσεις – έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας – όμως με νόμους και διατάξεις, βγάλαμε έξω από το κράτος δουλειές που έκανε το κράτος». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιδιωτικός τομέας άρχισε να έχει εμπιστοσύνη στον δημόσιο και να τον αντιμετωπίζει σαν αρωγό.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έπρεπε όταν κλείσαμε τις επιχειρήσεις να βεβαιωθούμε ότι θα είναι εκεί για να τις ανοίξουμε. Αυτή ήταν δύσκολη δουλειά. Καταφέραμε σε μια εξίσωση, με χρέος 210% ως προς το ΑΕΠ, αγορές που μας κοιτούσαν, να υποστηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αυτό να “βγει” μέχρι τέλους».

Τέλος και ενόψει εκλογών, σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι έγιναν βήματα, όμως δεν ολοκληρώθηκαν. Γι’ αυτό ζητάμε την επόμενη τετραετία. Έχουμε να κάνουμε πράγματα. Η βιομηχανία είναι πυλώνας ανάπτυξης. Η επίσπευση της απόδοσης δικαιοσύνης είναι πολύ βασική. Έχουμε 80 δισ. πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Τα χρήματα τώρα αρχίζουν να μπαίνουν στην Οικονομία».

Για «μνημειώδη αλλαγή» που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, έκανε λόγο ο Άνθιμος Θωμόπουλος, CEO της Hellenic Finance Ltd, αποδίδοντας τα εύσημα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που σύμφωνα με τον ίδιο «είχε τεράστια συμβολή». Ο κ. Θωμόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Είδαμε να αναπτύσσονται τομείς ολόκληροι. Διεθνή μεγαθήρια να έρχονται στην Ελλάδα» ενώ μίλησε για αναπτυξιακό μοντέλο «που δοκιμάζεται μετά από πολλές δεκαετίες» και «έχει στο κέντρο τις ιδιωτικές επενδύσεις». Ακόμη μιλώντας για το μέλλον σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια «θα επενδυθούν περισσότερα από 370 δισ. ευρώ». «Μιλάμε για μια καινούργια χώρα. Αυτό είναι το όνειρο που πρέπει να δώσουμε στη νέα γενιά. Αν δεν χάσουμε την προοπτική, αν μόνοι μας δεν αποφασίσουμε να “ανατινάξουμε” την πορεία μας, μας περιμένει μια καινούργια Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος της Redestos Efthymiadis Agrotechnology Group, τόνισε πως «δεν είναι μόνο οι επενδύσεις και η αλλαγή του κλίματος». «Είναι μια μοναδική ευκαιρία σήμερα, με τη σταθερότητα που έχει η χώρα, με τις εξαγωγές να έχουν διπλασιαστεί, με τις ελληνικές επιχειρήσεις εξωστρεφείς, να δούμε τη βιομηχανία να παίρνει τη θέση που της αξίζει». Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει το «βήμα» και να αποκτήσει «βιομηχανική πολιτική επεξεργασμένη και συνδεδεμένη με επιχειρήσεις και πανεπιστήμια». Τόνισε παράλληλα πως το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει στη χώρα και πως «πρέπει να δούμε πώς θα συνεργαστούμε, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ώστε να φέρουμε σε επαφή αυτό το δυναμικό με τον ιδιωτικό τομέα».

Για την αλλαγή που έχει συντελεστεί στη χώρα, μίλησε και ο Γιώργος Ανδριόπουλος, Αντιπρόεδρος του Partners Group, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην επένδυση της εταιρείας του στην Ελλάδα. «Πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια θα ήταν αδύνατο για την Partners Group, ένα ελβετικό fund, να επενδύσει στην Ελλάδα, όμως έχουν γίνει πάρα πολύ σωστά βήματα ώστε να έχουμε αυτοπεποίθηση» ανέφερε και εξήγησε: «Υπάρχουν κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που είδαμε εμείς. Η Pharmathen έχει σχεδόν το σύνολο του τζίρου της σε εξαγωγές. Έχει παρουσία σε χώρες με πολύ καλύτερη τιμολογιακή πολιτική, αλλά ταυτόχρονα (σ.σ. η Ελλάδα) έχει συγκριτικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής και προσωπικού σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία». Ακόμη επισήμανε πως «από την επόμενη κυβέρνηση θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες για νέες επενδύσεις» αλλά και πως «μεγάλη δύναμη της Ελλάδας, είναι το ανθρώπινο δυναμικό» προβλέποντας παράλληλα πως «τα επόμενα δέκα χρόνια αποτελούν τεράστια ευκαιρία».

Συγκρίνοντας το νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στην Ελλάδα με εκείνο άλλων χωρών, ο Αλέξης Δαμαλάς, Partner, Financial Advisory Leader της Deloitte, ανέφερε πως «υπάρχει και η Ιρλανδία με πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Έχει γίνει όμως αρκετή δουλειά. Η ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα βοήθησε να μειωθεί η φοροδιαφυγή και να βλέπουμε και την αύξηση των εσόδων των έμμεσων φόρων. Σε κάποιους άλλους τομείς υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Η Δικαιοσύνη πρέπει να γίνει πιο γρήγορη ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί». Μιλώντας για τις προοπτικές των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ο ίδιος επισήμανε πως: «υπάρχει ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έπειτα από 6 ή 8 χρόνια, που δεν έβγαιναν καινούργια έργα. Έχουμε αρκετές ξένες επενδύσεις και σε αυτά τα έργα. Βλέπουμε ξένους ομίλους να έρχονται στη χώρα».

Σε συζήτηση που ακολούθησε με τον Jurgenn Rigterink, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο τελευταίος καλούμενος να απαντήσει σε ερώτηση του Διευθυντή του CNN Greece, Δημήτρη Πεφάνη, σχετικά με πρόσφατη υποβάθμιση των προβλέψεων της Τράπεζας για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος και το επόμενο έτος, απάντησε: «Πιστεύετε πως η οικονομία σας είναι καλύτερη απ’ ό,τι εμείς. Και πιθανότατα έχετε δίκιο. Όταν όμως κοιτάς τις προοπτικές ανάπτυξης, κοιτάς τα δεδομένα εκείνη τη στιγμή. Κάθε πρόβλεψη, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της EBRD, αναθεωρείται ανά εξάμηνο. Έτσι είναι πολύ πιθανό στην επόμενη αναθεώρηση να είστε σε υψηλότερη βαθμίδα. Το κλίμα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβρη ήταν πολύ χειρότερο».

Σχετικα αρθρα

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin