Image default
Οικονομία

Bloomberg: Η Κομισιόν παραχωρεί χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής με αντάλλαγμα… οβίδες

Η ιδέα είναι μέρος της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, την ώρα που η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δώσει 1 εκατ. οβίδες στο Κίεβο τους επόμενους 12 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει επιπλέον χρόνο στα κράτη μέλη για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους, εάν επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών, μία κίνηση που αποτελεί προτεραιότητα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Bloomgerg, οι στρατιωτικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των σφαιρών και των οβίδων, θα θεωρηθούν ότι υποστηρίζουν έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της ΕΕ και θα παρατείνουν τον χρόνο που έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τα δημοσιονομικά τους έως και επτά χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Η ιδέα είναι μέρος της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, των κανόνων που ελέγχουν τις δημόσιες δαπάνες, και θα προστεθεί στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία- κάτι που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έχει υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για τους δημοσιονομικούς της κανόνες που θα έδιναν μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη να μειώσουν το χρέος και περισσότερο χώρο για επενδύσεις.

Τα πυρομαχικά έχουν γίνει προτεραιότητα για την ΕΕ ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το μπλοκ έχει δεσμευτεί να δώσει 1 εκατομμύριο οβίδες στο Κίεβο τους επόμενους 12 μήνες για να υποστηρίξει την πολεμική του προσπάθεια και θα πρέπει να αναπληρώσει τα αποθέματά του και να ενισχύσει την παραγωγή του για να αποφύγει μελλοντικές ελλείψεις.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι για να λάβουν επιπλέον χρόνο, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδυτικές προτάσεις κάθε κράτους μέλους θα αξιολογηθούν από κοινού και θα πρέπει να είναι «αρκετά λεπτομερείς, εμπροσθοβαρείς, χρονικά δεσμευμένες και επαληθεύσιμες».

Τα πακέτα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων «πρέπει να ενισχύουν την ανάπτυξη, να υποστηρίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα» και να αφορούν τις σχετικές συστάσεις που εκδίδονται σε κάθε κράτος μέλος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η πρόταση εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικα αρθρα

admin

admin

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

Times: Η ελληνική οικονομία στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin

ΔΥΠΑ: 976.373 εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο – Μείωση 5,7% από το 2023

admin

Παπαστεργίου: Θα υπάρξουν νέα κονδύλια από το ΕΣΠΑ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση δικτύων

admin

Προειδοποίηση Scicluna: Αντιμέτωπη με διπλό χτύπημα η Ευρώπη εάν η ΕΚΤ δεν μειώσει τα επιτόκια

admin

Ποιους βάζει στο στόχαστρο η εφορία

admin

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin