Image default
Οικονομία

Εβδομάδα αποφάσεων για Fed και ΕΚΤ: Τι θα κάνουν με τα επιτόκια – Τα καθοριστικά στοιχεία και τα διλήμματα για το μετά

Η Fed συνεδριάζει, αυτήν την εβδομάδα, για μία ακόμα κρίσιμη απόφαση, με τις αγορές να μην θεωρούν πιθανή μια αλλαγή ρότας στην παρούσα φάση, αλλά με τις αντιθέσεις μεταξύ των αξιωματούχων όσον αφορά στα επόμενα βήματα της Federal Reserve να είναι ήδη εμφανείς, ενώ αμέσως μετά, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της και η ΕΚΤ.

Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει, αυτήν την εβδομάδα, για μία ακόμα κρίσιμη απόφαση, με τις αγορές να μην θεωρούν πιθανή μια αλλαγή ρότας στην παρούσα φάση, αλλά με τις αντιθέσεις μεταξύ των αξιωματούχων όσον αφορά στα επόμενα βήματα της Federal Reserve να είναι ήδη εμφανείς, μπερδεύοντας το τοπίο γύρω από τα μελλοντικά σχέδια της Τράπεζας και δημιουργώντας δυνητικά διάσταση απόψεων και σε αυτήν τη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να παρατείνουν την «εκστρατεία» αύξησης των επιτοκίων, διατηρώντας αμετάβλητη – προς το παρόν – την τακτική αντιμετώπισης του πληθωρισμού, παρά τους κινδύνους που αναδύονται για την αμερικανική οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που συνεδριάζει στις 2-3 Μαΐου, αναμένεται να αποφασίσει μία ακόμα αύξηση 25 μονάδων βάσης, συνεχίζοντας την πολιτική σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Θα πρόκειται για τη δέκατη διαδοχική αύξηση επιτοκίων. Και αυτό, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά υψηλότερα του στόχου (2%).

Εντούτοις, η απόφαση για μία ακόμα κίνηση θα μπορούσε να συνοδευτεί από διχογνωμίες, καθώς έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι διαφωνίες σχετικά με την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Fed τους επόμενους μήνες, μετά από την αυριανή – μεθαυριανή συνεδρίαση (της οποίας η έκβαση θεωρείται αναμενόμενη).

Ο Τζερόμ Πάουελ είχε καταφέρει στην Fed να επικρατεί – σε γενικές γραμμές – ομοφωνία αναφορικά με την ανάγκη της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, καθώς ο κύκλος της σύσφιξης φτάνει στο τέλος του, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει.

Ήδη, άλλωστε, η συναίνεση γύρω από την πολιτική της Fed φαίνεται να «ραγίζει» και η νέα αύξηση των 25 μονάδων βάσης (σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις) θα μπορούσε να είναι και η τελευταία.

Σύμφωνα με τα σήματα που έχουν εκπέμψει οι αξιωματούχοι της Fed, η FOMC θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, οδηγώντας τα επιτόκια στο εύρος του 5% – 5,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.

Όμως, στη σκιά των προβλέψεων για ύφεση, οι αξιωματούχοι της Fed βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα, αφού καλούνται να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού ή εάν θα πρέπει να επιλέξουν να στηρίξουν την οικονομία.

«Ο Πάουελ θα δυσκολευτεί περισσότερο να κρατήσει την ομάδα ενωμένη» δήλωσε σύμφωνα με το - ο Vincent Reinhart, επικεφαλής οικονομολόγος της Dreyfus and Mellon. «Ήταν εύκολο πέρυσι όταν ο πληθωρισμός ήταν τόσο πολύ πάνω από τον στόχο, επειδή αυτό κυριαρχούσε στην αίσθηση του σκοπού τους. Υπάρχουν εσωτερικές διαφορές απόψεων που αποτελούν χαρακτηριστικό της διαφορετικότητας στην επιτροπή» παρατήρησε.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η μελλοντική πολιτική της Fed θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης στην επικείμενη συνεδρίαση, εν μέσω των αντικρουόμενων απόψεων για την ανάγκη τα επιτόκια να αυξηθούν περισσότερο.

Στο «στρατόπεδο» των αξιωματούχων που τάσσονται υπέρ της επιθετικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Fed στο Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος δεν ψηφίζει φέτος, προέκρινε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 5,5%-5,75%, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία είναι ανθεκτική. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και ο επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολη Νιλ Κασκάρι, όπως και ο Κρίστοφερ Γουόλερ.

Στο αντίθετο «στρατόπεδο», ο πρόεδρος της Fed στο Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι, έχει ζητήσει «σύνεση και υπομονή» και ο Πάτρικ Χάρκερ, επικεφαλής της Fed στη Φιλαδέλφεια, έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η Fed να κάνει «υπερβολικά πολλά».

Ο Πάουελ, από μέρους του, έχει επιμείνει ότι η Fed δεν θα χαλαρώσει τα «σχοινιά» πρόωρα και δεν θα τερματίσει τη μάχη για τον πληθωρισμό μέχρι να υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις ότι θα επιστρέψει στο 2%, ακόμα και αν η ανεργία αυξηθεί.

Σημειωτέον ότι αμέσως μετά την απόφαση της Fed την Τετάρτη, ακολουθεί και η ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη.

Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, μειώνοντας τον ρυθμό σύσφιξης – χωρίς όμως να αποκλείεται και μία μεγαλύτερη αύξηση, των 50 μονάδων βάσης.

Κρίσιμης σημασίας για την απόφαση θα είναι η τελευταία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, η οποία θα δημοσιευθεί την Τρίτη, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύονται την ίδια ημέρα.

Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – είναι αυτός που τίθεται στο επίκεντρο, καθώς οι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την πορεία του, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μένει, πλέον, να φανεί τι θα πράξουν τις επόμενες ημέρες οι Κεντρικές Τράπεζες, με την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων να μην είναι μακριά.

Σχετικα αρθρα

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

admin

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin