Image default
Ευρώπη

Επικεφαλής JPMorgan: Η διάσωση της First Republic θα σταθεροποιήσει το σύστημα

Η διάσωση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο των αμερικανικών αρχών, πριν εξαγοραστεί σε μεγάλο μέρος της από την JPMorgan Chase, «θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί το σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντάιμον.

Αν και οι πτωχεύσεις δύο άλλων τραπεζών τον Μάρτιο είχαν προκαλέσει αναταράξει στον χρηματοπιστωτικό τομέα και είχαν δημιουργήσει προβλήματα στη First Republic, «το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά υγιές», υποστήριξε ο Τζέιμι Ντάιμον, σύμφωνα με το Reuters.

First Republic: Υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών – Πωλείται στην JPMorgan

Υπενθυμίζεται ότι η First Republic Bank τέθηκε υπό τον έλεγχο της Υπηρεσίας Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας (DFPI), όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Αφού πέρασε στα χέρια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, η First Republic θα πουληθεί στην JPMorgan, καθώς οι προσπάθειες διάσωσης απέτυχαν να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η τράπεζα με τις λανθασμένες επενδύσεις και τη φυγή καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η JPMorgan θα αναλάβει το σύνολο των καταθέσεων ύψους 92 δισ. της First Republic — ασφαλισμένες και ανασφάλιστες. Αγοράζει επίσης το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 173 δισ. δολαρίων σε δάνεια και 30 δισ. δολαρίων σε χρεόγραφα.

Η συναλλαγή καθιστά την JPMorgan τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ.

Πώς φτάσαμε εδώ

Μετά την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) τον Μάρτιο, η προσοχή επικεντρώθηκε στην First Republic ως τον πιο αδύναμο κρίκο στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB, η First Republic δεν μπόρεσε να καταρτίσει ικανοποιητικό σχέδιο διάσωσης και οι πελάτες της απέσυραν τα χρήματα τους, κάνοντας αναλήψεις που ξεπερνούν τα 100 δισ., κάτι που οδήγησε σε πτώση των μετοχών της, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 97% μέχρι στιγμής φέτος.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin