Image default
Αγορές

Wall Street: Απώλειες για τους δείκτες μετά τις τραπεζικές αναταράξεις

Wall Street: Απώλειες για τους δείκτες μετά τις τραπεζικές αναταράξεις

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (1/5) οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, μετά τις αναταραχές που προκάλεσε στην αγορά η First Republic Bank.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,10% στις 34.068,08 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 0,11% στις 4.164,40 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq παρουσίασε πτώση 0,23% και στις 12.157,95 μονάδες.

Στο πεδίο των επιχειρηματικών εξελίξεων, νωρίτερα σήμερα το Τμήμα Χρηματοοικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνια (DFPI) ανακοίνωσε ότι έκλεισε την περιφερειακή τράπεζα, First Republic Bank και συμφώνησε να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στην JPMorgan Chase & Co και τη National Association. Η First Republic έγινε έτσι η τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα, που πτωχεύει μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Η JPMorgan «θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις και ουσιαστικά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της First Republic Bank», είπε σε επίσημη δήλωση η FDIC.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της JPMorgan εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι αυτή η εξαγορά θα σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα.

Ωστόσο, αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με εκείνες του ΔΝΤ, με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να τονίζει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων αποκάλυψαν «τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα». «Αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν μια σειρά από αδιανόητα γεγονότα» επεσήμανε. «Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απότομη αύξηση των επιτοκίων, μετά από πολλά – πολλά χρόνια που παρέμεναν χαμηλά» συμπλήρωσε.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η μεταποίηση στις ΗΠΑ παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος τον Απρίλιο, καθώς αν και οι νέες παραγγελίες βελτιώθηκαν ελαφρά ενώ η απασχόληση ανέκαμψε, ωστόσο η δραστηριότητα παρέμεινε πτωτική εν μέσω υψηλότερου κόστους δανεισμού και στενής πίστωσης, που αύξησαν τον κίνδυνο ύφεσης φέτος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο δείκτης μεταποίησης του ISM αυξήθηκε στο 47,1 τον Απρίλιο από 46,3 τον Μάρτιο, που ήταν η χαμηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020 (χαμηλό τριετίας). Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα «σκαρφαλώσει» στο 46,8.

Πτωτικά το πετρέλαιο 

Οι οικονομικές ανησυχίες αλλά και οι τραπεζικές αναταράξεις είχαν σημαντικές επιπτώσεις και στην αγορά εμπορευμάτων. Παράλληλα, η αυξημένες ανησυχίες για τις  νέες αποφάσεις επιτοκιακής πολιτικής από τη Fed, οδήγησαν σε απώλειες τον «μαύρο χρυσό».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το συμβόλαιο αργού WTI παραδόσεως Ιουνίου έχασε 1,37% στα 75,75 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ  το πετρέλαιο τύπου Brent σημείωσε πτώση 1,15% στα 79,40  δολάρια ανά βαρέλι.

Απώλειες και για τον χρυσό 

Παράλληλα, ο χρυσός έχασε 0,52% στα 1.988,80 δολάρια ανά ουγγιά. Παράλληλα, το ασήμι Ιουλίου έκλεισε με μικρή πτώση 0,03% στα 25,212 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο χαλκός Ιουλίου έκλεισε με άνοδο 1,15% στα 3,9352 δολάρια ανά ουγγιά. 

  • Wall Street
  • FIRST REPUBLIC BANK
  • δείκτες
  • Πτώση

    Σχετικα αρθρα

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin

    Συνεχίζεται η άνοδος στη Wall Street λόγω θετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων

    admin

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    admin

    Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Τεχνολογικό ράλι στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό πρόσημο χάρη στις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    NYSE: Εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης διαπραγμάτευσης μετοχών

    admin

    Με το δεξί στην νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Ρεκόρ ο FTSE 100

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street ενόψει των αποτελεσμάτων των Magnificent 7

    admin

    Ράλι ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    admin

    Ασιατικές αγορές: Rebound, με την ελπίδα αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

    admin