Image default
Πολιτική

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: «Βλέπω ότι στη ΝΔ θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι που είναι στα δεξιά τους»

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, το προσωπικό πολιτικό του μέλλον, αλλά και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ενόψει του ντιμπέιτ, «να φωνάξετε άλλους δυο αταίριαστους της πολιτικής εμένα και τον κ. Μητσοτάκη να μιλήσουμε για τα προβλήματά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «ελπίζω να μην χρειαστεί» η μετωπική του αντιπαράθεση με τον κ. Μητσοτάκη σε μια τηλεμαχία, ενόψει ενός πιθανού, δεύτερου γύρου των εκλογών.

Ερωτηθείς για το κόμμα Κασιδιάρη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντλεί ψηφοφόρους από την εκλογική δεξαμενή του, «πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλο πανικό ο κ Μητσοτάκης για να καταφεύγει σε αυτού του είδους» τις κατηγορίες, αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή, όχι όμως για να κάνουν καμπάνια στη φυλακή».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί με ένα πάρα πολύ απλό τρόπο μπορούσε το ελληνικό κοινοβούλιο με τεράστια πλειοψηφία, τη στιγμή που «αυτή η περιπέτεια έχει φουσκώσει τον Κασιδιάρη, έχει φουσκώσει την ακροδεξιά».

Ως προς την κατάθεση υπομνήματος στον Άρειο Πάγο, «τι να καταθέσουμε υπόμνημα για κάτι που δεν ψηφίσαμε;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε ως «εξόχως προβληματικό θεωρούμε όλο αυτό που βλέπουμε».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csbou3sgjvxl)

«Δεν κάνεις καλό στη Δημοκρατία χρησιμοποιώντας αντιθεσμικές μεθόδους» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρόσθεσε για τα όσα είπε το πρωί ο πρωθυπουργός, πως «θα κάτσουμε εμείς να αναμετρηθούμε με την παράνοια; Αυτό είναι παράνοια». Την ίδια ώρα, «βλέπω να ασκούνται διάφορες πιέσεις» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας με φόντο τις διεργασίες στη δεξιά πολυκατοικία, σημειώνοντας πως «βλέπω μία μεγάλη αναταραχή στην δεξιά πολυκατοικία με τους αποκλεισμούς κομμάτων, μετά το κόμμα Κασιδιάρη, το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου, το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Αυτή η κινητικότητα δεν είναι φυσιολογική, βλέπω ότι στη ΝΔ θέλουν να εξαφανίσουν κάθε τι που είναι στα δεξιά τους για να μονοπωλήσουν μία στρατηγική που ξεκίνησε με την φωτογράφιση στον φράχτη του Έβρου», επικαλούμενος την καταγγελία του κ. Βελόπουλου πως υπήρξε απόπειρα αποστασίας.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει αυτήν την «κινητικότητα», «λέω ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε μια μεγάλη πίεση και θέλουν να διεμβολίσουν» οτιδήποτε βρίσκεται στα δεξιά τους, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, «αισθάνονται έναν μεγάλο ανταγωνισμό με κόμματα στα δεξιά τους που τον αντιμετωπίζουν με έναν τρόπο που δεν είναι φυσιολογικός» πρόσθεσε, σχολιάζοντας ακόμη πως «θεωρώ ότι αυτή είναι μια στρατηγική λανθασμένη, που δεν κάνει καλό σε τελική ανάλυση στη δημοκρατία μας, Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά».

Αναφορικά με τη στάση του κόμματός του στην υπόθεση Κασιδιάρη, «είπα με σαφήνεια ότι δεν θα έπρεπε καν να έχει επιτραπεί στον κ. Κασιδιάρη να κάνει καμπάνια και προεκλογικό αγώνα από τη φυλακή» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csbp3sx6ktw9)

Ερωτηθείς για το εάν έχει συναντηθεί πρόσφατα με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας σχολίασε δηκτικά πως «και πιάσαμε τον Μάη!», ενώ έκανε λόγο για «τραμπικές μεθόδους». «Εγώ κατανοώ τη δυσκολία που έχει ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχασε ένα σημαντικό σύμμαχό του». τον κ. Σόιμπλε, τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «αυτόν τον ξαφνικό έρωτα Μητσοτάκη Βαρουφάκη δεν μπορώ να τον εξηγήσω». «Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφυσήσει τον μπαμπούλα Βαρουφάκη, αλλά και ο κ. Βαρουφάκης έχει εμμονές» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως “εγώ δεν κάνω συναντήσεις ειδικότερα με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csbp5762jv8h)

Ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών, «η απλή αναλογική κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει κυβέρνησης» εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε, λέγοντας πως «έχω την πεποίθηση ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής».

Την ίδια ώρα, «αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, δεν ξέρω αν θα μπορεί με όλα όσα έχουν συμβεί και με βάση τα προβλήματα» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών, για το οποίο είπε πως «δεν νομίζω ότι είναι αμελητέο». Στον αντίποδα, «εγώ πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει όχι στη βάση των προσώπων αλλά των προγραμμάτων» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απάντησε αναφορικά με το θέμα του πρωθυπουργού στην περίπτωση συμμαχικής κυβέρνησης πως «αυτό θα το λύσει ο ελληνικός λαός αν η διαφορά των δύο κομμάτων είναι τέτοια που δεν θα αφήσει περιθώρια». Στην κατεύθυνση αυτή, προανήγγειλε πως αύριο θα καταθέσει 11 σημεία δυνητικής προγραμματικής σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων ως «συμβόλαιο αλλαφής», ενώ για τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε πως «ο κ. Ανδρουλάης στο θέμα αυτό θα πει τις απόψεις του και θα τα ξανασυζητήσουμε την επομένη των εκλογών». «Όλα όσα θα πέσουν στο τραπέζι, καλώς να πέσουν», όπως είπε, «αλλά την επόμενη μέρα όμως έχουμε ευθύνη να φτιάξουμε κυβέρνηση», παρατήρησε.

Στο ερώτημα αν παραπέμπει στον Ανδρέα Παπανδρέου το «Συμβόλαιο αλλαγής», «τι να κάνουμε; Αφού πρέπει να έχουμε και το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα σε κυβέρνηση συνεργασίας» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ενώ υποστήριξε για τα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη πως «εγώ θέματα νομίσματος δεν έθεσα σε συζήτηση», ούτε σε διαπραγμάτευση όταν ο κ. Σόιμπλε τα έθετε ως θέματα. «Δεν θα βάλουμε αυτή τη συζήτηση στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο να μετάσχει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στο εάν θα το προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης, λέγοντας πως «ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη, θα τον προτείνει», σχολιάζοντας πως «να λύσω δικά μας προβλήματα. Των άλλων θα λύσω;», ενώ για την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αντώναρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να νικήσει τις εκλογές. θα πει ότι όχι, μην έρθετε;» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, ενώ δήλωσε πως «θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csbpwu73tj55)

Επιπλέον, χαρακτήρισε «σκληρά κομματικό το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ», παρατηρώντας ότι «η αριστεία έχει μετατοπιστεί σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση προς τα εδώ».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια «αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση», λέγοντας πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι «απολύτως ανοιχτό το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα». Ως προς το προσωπικό του πολιτικό μέλλον στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, «αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαδικασίες» αντέτεινε, ενώ «θα έρθει η ώρα να δούμε πως είναι η σκορδαλιά χωρίς σκόρδο» ανταπάντησε, σε περίπτωση αποχώρησής του.

Αν ακούει Βανδή, αν και δεν δήλωσε φαν της λαϊκής μουσικής, «ευχάριστα ακούω κομμάτια της», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ «τώρα είναι στα χέρια του Ολυμπιακού ποιος θα πάρει πρωτάθλημα, οπότε δεν ξέρω», κατέληξε για τον φετινό πρωταθλητή.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-csbq2756uanl)

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

Τσίπρας: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 πράγματι επιβάρυνε την μεσαία τάξη, είχαμε ένα στόχο | Αταίριαστοι
Ο Αλέξης Τσίπρας στους

Διαψεύδει τη συνάντηση με Τσίπρα και ο Βαρουφάκης

Διαψεύδει ο επικεφαλής του ”ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη” δημοσιεύματα για συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη.

«Μόνο ενδεικτική της απελπισίας του κ. Μητσοτάκη είναι η αναφορά του (”δεν το υιοθετώ αλλά λένε…”) στα fake news περί επίσκεψής μου στο εξοχικό του κ. Τσίπρα», υποστηρίζει, σε δήλωσή του, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μόνο ενδεικτική της απελπισίας του κ. Μητσοτάκη είναι η αναφορά του («δεν το υιοθετώ αλλά λένε…») στα fake news περί επίσκεψής μου στο εξοχικό του κ. Τσίπρα. Τόσο μεγάλη ανάγκη έχει να συσπειρώσει την Δεξιά Πολυκατοικία που επιστρατεύει μύθευμα χυδαίας δεξιάς φυλλάδας;

— Γιάνης Βαρουφάκης (@varoufakis_gr) May 2, 2023

«Τόσο μεγάλη ανάγκη έχει να συσπειρώσει τη δεξιά πολυκατοικία που επιστρατεύει μύθευμα χυδαίας δεξιάς φυλλάδας;», διερωτάται επίσης.

5,5 δις ευρώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Σχετικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως αυτό κοστίζει “5,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση”, τη στιγμή που, όπως είπε, “η μεσαία τάξη κατάντησε να ζει με κουπόνια”.

Ως προς την στήριξη τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, “έχουν κατέβει τα τιμολόγια της ενέργειας αλλά δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης” δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ εκτίμησε ότι “τα 880 ευρώ τα αντέχει η ελληνική οικονομία και την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή την αντέχει”, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως “το θέμα του κατώτατου μισθού δεν είναι ένα θέμα ταμπού για την ελληνική οικονομία”.

«Θέλουμε να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα που θα καθοδηγεί» απάντησε ακόμη ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, διευκρινίζοντας πως «δεν μιλάμε για κρατικοποίηση με την κλασική έννοια», αλλά για την ανάκτηση του management. Αντίθετα, στην περίπτωση της ΔΕΗ, «το ελληνικό δημόσιο κατά την άποψή μας πρέπει να ανακτήσει το 51%” σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπενθυμίζοντας ακόμη πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη “ιδιωτικοποίησε και το ΔΕΔΔΗΕ, τα δίκτυα».

Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί για τα εξοπλιστικά

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, «ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί κάποια στιγμή στον ελληνικό λαό για την πολιτική του στα εξοπλιστικά» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως από τα 15 δις ευρώ εξοπλιστικά προγράμματα, δεν υπάρχει “ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία». «Δεν θέλω να προδικάσω” απάντησε στο ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά «λέω ότι κάποια στιγμή αυτά θα ελεχθούν», τόνισε. Επιπλέον, «θα διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας, από τους φίλους μας τους Γάλλους ένα σημαντικό μέρος των projects αυτών να γίνει από την ελληνική πολεμική βιομηχανία».

«Δεν μας έσωσε κανένας φράχτης»

Ερωτηθείς ακόμη για το φράχτη του Έβρου, «δεν τον γκρεμίσαμε τον φράχτη, απλά δεν μας έσωσε κανένας φράχτης. Δεν σώνεσαι με φράχτες” υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «δεν θα έχουμε αντίρρηση να επεκταθεί».

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι» στην συνεκμετάλλευση

Στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, «αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα πως θα πας σε συνεκμετάλλευση» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι».

Με φόντο τις τουρκικές εκλογές, «φοβούμαι ότι η επόμενη ημέρα στην Τουρκία» θα δώσει «μια θετική ατζέντα ανάμεσα σε Αμερικανούς και την Τουρκία», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, ενώ εξήγησε πως «η προοπτική αξιοποίησης των υδρογονανθράκων είναι πεπερασμένη”, προτείνοντας αντ’ αυτού “να επενδύσουμε σε καλώδια διασύνδεσης με την Αίγυπτο και το Ισραήλ», όπως και στις ενεργειακές κοινότητες.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Έρχονται βροχές και καταιγίδες από τα δυτικά

Τροχαίο στα Λιόσια: «Ήταν μεθυσμένος ο οδηγός του ΙΧ, οι μηχανές των αστυνομικών διαλύθηκαν», λέει μάρτυρας

Πώς ένα ντοσιέ προκάλεσε την τραγωδία με το F16 στην Ισπανία – 8 χρόνια στα δικαστήρια το δυστύχημα

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Ακλόνητος στον «θρόνο» του ο Ερντογάν – Παρατείνει την 20ετή του κυριαρχία

admin

Συγχαρητήρια επιστολή στον Ερντογάν από τον Ιωάννη Σαρμά

admin

Δένδιας στον ΣΚΑΪ 100,3: Περιμένουμε να δούμε τα δείγματα γραφής του Ερντογάν – Δεν υπάρχουν βεβαιότητες

admin

Ο Κώστας Τασούλας παραμένει πρόεδρος της Βουλής – Έλαβε 270 ψήφους – Εκλέγεται προεδρείο – Live

admin

Δένδιας: Δεν υπάρχουν βεβαιότητες στις σχέσεις με την Τουρκία, περιμένουμε να δούμε τη στάση του Ερντογάν

admin

Εκλογές 2023, Φαήλος Κρανιδιώτης: Θα ψηφίσω ΝΔ στις 25 Ιουνίου, «όχι» στη μηδενιστική κρατικιστική αριστερά

admin

Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση – Δεν είχα πρόθεση να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου

admin

Με 52,1% ο Ερντογάν προχωράει για 25 χρόνια εξουσίας: «Θα είμαστε μαζί μέχρι τον τάφο»

admin

Ανδρέας Δρυμιώτης στον Δανίκα: Ο ΣΥΡΙΖΑ γκρεμίστηκε την τελευταία μέρα στο παραβάν

admin

Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση – Ο Ανδρουλάκης κοπιάρει τον ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ο Αντώναρος ξαναχτυπά: «Ποιος είπε ότι αποχωρώ;» γράφει σε νέα ανάρτησή του

admin

Εκλογές 2023, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πόρτα-πόρτα για την αυτοδυναμία» το μήνυμα στους βουλευτές

admin