Image default
Οικονομία

Κομισιόν: Παράταση της αναστολής των δασμών και των ποσοστώσεων στις εισαγωγές από τη Μολδαβία

Για ένα ακόμη έτος και θα επεκτείνει την αναστολή αυτή σε όλους τους υπόλοιπους δασμούς και δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές από τη Μολδαβία.

Η Κομισιόν πρότεινε την Τρίτη την ανανέωση και την επέκταση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων για τις εξαγωγές της Μολδαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση —γνωστών ως αυτόνομα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ)— για ένα ακόμη έτος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η πρόταση θα ανανεώσει την ισχύουσα αναστολή των εισαγωγικών δασμών για τις εξαγωγές της Μολδαβίας προς την ΕΕ για ένα ακόμη έτος και θα επεκτείνει την αναστολή αυτή σε όλους τους υπόλοιπους δασμούς και δασμολογικές ποσοστώσεις για τις εισαγωγές από τη Μολδαβία. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της πλήρους στήριξης της ΕΕ προς την οικονομία της Μολδαβίας και συμβάλλει περαιτέρω στη βελτίωση της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Μολδαβοί παραγωγοί και εξαγωγείς λόγω της απρόκλητης και αδικαιολόγητης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Αν και στόχος των αυτόνομων εμπορικών μέτρων είναι η στήριξη της οικονομίας της Μολδαβίας, τα μέτρα καλύπτουν πιθανές ανησυχίες στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας έναν ταχύ μηχανισμό διασφάλισης που μπορεί να ενεργοποιηθεί, εάν είναι αναγκαίο, για την προστασία της αγοράς της Ένωσης.

Επόμενα βήματα

Η πρόταση θα εξεταστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετάβαση από το ισχύον καθεστώς αυτόνομων εμπορικών μέτρων στο νέο καθεστώς.

  • Πολιτική συνοχής της ΕΕ: Τα προγράμματα του 2021-2027 θα δημιουργήσουν 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας

Ιστορικό

Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα, που ισχύουν από τις 25 Ιουλίου 2022, είχαν θετικές συνέπειες για το εμπόριο της Μολδαβίας με την ΕΕ. Οι εξαγωγές της Μολδαβίας προς τον υπόλοιπο κόσμο έχουν πληγεί από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επειδή βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη διαμετακόμιση μέσω ουκρανικού εδάφους και ουκρανικών υποδομών. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα βοήθησαν τις προσπάθειες της Μολδαβίας να αναπροσανατολίσει τις εξαγωγές μέσω της ΕΕ. Συνολικά, οι εξαγωγές από τη Μολδαβία προς την ΕΕ αυξήθηκαν από 1,8 δισ. EUR το 2021 σε 2,6 δισ. EUR το 2022.

Τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα, από τη φύση τους μονομερή και προσωρινά, διευρύνουν σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της δασμολογικής ελευθέρωσης στο πλαίσιο της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Μολδαβίας, με την αναστολή όλων των εκκρεμών δασμών και ποσοστώσεων. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα ελευθερωθούν πλέον πλήρως οι εξαγωγές επτά γεωργικών προϊόντων από τη Μολδαβία, που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις: ντομάτες, σκόρδα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμοί σταφυλιών.

Οι περισσότερες εξαγωγές της Μολδαβίας επωφελούνται ήδη από την αδασμολόγητη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας, και οι ποσότητες και το φάσμα των προϊόντων που καλύπτονται από τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα είναι μικρά.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath