Image default
Επιχειρήσεις

Περιστέρης: Άνοιξε τα χαρτιά του για Εγνατία Οδό, ΒΟΑΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επιστροφή αξίας στους μετόχους

Στις θετικές προοπτικές όλων των κλάδων δραστηριοποίησης του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην πειθαρχημένη διαχείριση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στα ισχυρά θεμελιώδη, αλλά και στην προστιθέμενη αξία των έργων που υλοποιεί ο Όμιλος, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή τα Οικονομικά Αποτελέσματα 2022, προβλέποντας περαιτέρω περιθώρια επιστροφής αξίας στους μετόχους τα προσεχή χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα της ισχυρής οικονομικής θέσης και της σημαντικά ενισχυμένης λειτουργικής επίδοσης του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση χρηματική διανομή (επιστροφή κεφαλαίου) 0,20 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό) έναντι 0,12 ευρώ ανά μετοχή που καταβλήθηκε για το προηγούμενο έτος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν συμπεριληφθούν και οι πραγματοποιθείσες επαναγορές μετοχών από την αρχή του έτους, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους μετόχους σαν αποτέλεσμα της χρήσης του 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ έναντι συνολικού ποσού 22 εκατ. ευρώ που διατέθηκε για τη χρήση του 2021.

Τα συνολικά έσοδα του Όμιλου για το 2022 ανήλθαν σε 3.938,3 εκατ. ευρώ έναντι 1.144,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με τη λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA ) να αυξάνεται στα 661,8 εκατ. ευρώ έναντι 323,5 εκατ. ευρώ για το 2021. Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα για το 2022 ανήλθαν σε 174,4 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένα έναντι 33,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία οδήγησε, επίσης, στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ισολογισμού του Ομίλου με τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα να αυξάνονται στα 1.491,7 εκατ. ευρώ και τον συντελεστή Καθαρό Χρέος/Προσαρμοσμένο EBITDA να υποχωρεί περαιτέρω στο 2.3x έναντι 3.8x για το προηγούμενο έτος, παρά τις αυξημένες επενδύσεις (338,4 εκατ. ευρώ για το 2022 έναντι 245,6 για το 2021).

Ο κλάδος των Παραχωρήσεων πρόκειται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, καθώς αναμένεται να αποφέρει σταθερά, προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα έσοδα, ενώ οι σχετικές επενδύσεις – στο πλαίσιο των συμβατικών όρων που κατά κανόνα περιλαμβάνουν τα έργα παραχωρήσεων – είναι προστατευμένες έναντι των διεθνών αναταράξεων στην αγορά των επιτοκίων.

Αναφερόμενος στην πρόοδο των πιο εμβληματικών έργων παραχώρησης που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Περιστέρης εκτίμησε πως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους και πως η απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης θα κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό.

Συνολικά σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων, η κυκλοφορία έχει επανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα και οι προοπτικές προδιαγράφονται θετικές. Για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό ουσιαστικές κατασκευαστικές εργασίες αναμένονται εντός του έτους, ενώ εντατικά προχωρά το έργο του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης, καθώς και η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή όπου η πρόοδος των έργων βρίσκεται στο 60%.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, επεσήμανε ότι ο Όμιλος θα συνεχίσει να αξιοποιεί ευκαιρίες στον κλάδο των παραχωρήσεων προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή στους επερχόμενους διαγωνισμούς για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης και την Αττική Οδό.

Ως προς τον κλάδο της Κατασκευής, όπου ο Όμιλος διαθέτει ένα ισχυρό ανεκτέλεστο 5,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή έργων που έχει εξασφαλίσει), ο κ. Περιστέρης στάθηκε ιδιαίτερα στην απόλυτα πειθαρχημένη εκτέλεση των έργων αλλά και στο γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει προστατεύσει το περιθώριο κέρδους της κατασκευής, καθώς για έργα τρίτων έχει δώσει πολύ προσεχτικά και συντηρητικά διαμορφωμένες προσφορές, στα ιδιωτικά έργα έχει υπογράψει συμβάσεις που ενέχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για ενδεχόμενη διαφοροποίηση του κόστους, ενώ ένα μεγάλο μέρος από τα έργα που εκτελεί αποτελούν δικές της επενδύσεις (Αεροδρόμιο στο Καστέλι, IRC Ελληνικό, κλπ).

Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Όμιλος ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις εξαιρετικά αντίξοες και ευμετάβλητες συνθήκες που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ευστάθεια του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, οι συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, τα αιολικά πάρκα και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί του Ομίλου συνέβαλαν στην απρόσκοπτη λειτουργία και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

Η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο τέλος του έτους ήταν 905 MW, ενώ συνολικά 2,0 GW έργων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή είναι έτοιμα προς κατασκευή. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει από το 2022 η ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος Αιολικών Πάρκων στη Εύβοια, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες στη νέα Μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας με την τεχνολογία της Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Παράλληλα, ο Όμιλος κατάφερε να διασφαλίσει την αδιάλειπτη, ανταγωνιστική και ευέλικτη τροφοδοσία των συμβατικών σταθμών παραγωγής του, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις προκλήσεις που προέκυψαν από την πρωτοφανή μεταβλητότητα των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, τις εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες ρευστότητας για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας – ιδιαίτερα κατά την εισαγωγή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου – αλλά και τη συνεχώς μεταβαλλόμενη ανταγωνιστικότητα του κόστους παραγωγής των σταθμών, κυρίως σε σχέση με τις τιμές εκκαθάρισης ηλεκτρικής ενέργειας των γειτονικών χωρών.

Επίσης στον τομέα προμήθειας, η εταιρεία ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Α.Ε. κατάφερε να ανταπεξέλθει πλήρως στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, αυξάνοντας μάλιστα το μερίδιο αγοράς της στο 7,6%, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ανεξάρτητων προμηθευτών στην εγχώρια αγορά. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος ολοκλήρωσε εντός του 2022 την υλοποίηση της από 12.07.2021 συμφωνίας για την απόκτηση του επιπλέον 50% και 75% των μετοχών των εταιρειών ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ και ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ αντίστοιχα, οι οποίες πλέον ενοποιούνται πλήρως ως θυγατρικές με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης.

Ερωτηθείς ο κ. Περιστέρης για το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επεσήμανε πως η εταιρεία όντως γίνεται αποδέκτης επενδυτικών προτάσεων, τονίζοντας όμως πως μόλις υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, θα γίνει απευθείας επίσημη ενημέρωση του συνόλου της επενδυτικής κοινότητας.

Τέλος, η Διοίκηση ανέφερε πως το συνολικό capex για την περίοδο 2023-2024 διαμορφώνεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, με τα 2 δισ. να αφορούν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,5 δισ. ευρώ αφορούν στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού) και το 1 δισ. στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου.

Διαβάστε ακόμη

AXIA: Τιμή στόχος στα 34,9 ευρώ για τη Mytilineos – Από την ενέργεια το 75% των κερδών έως το 2025

Καραμπόλες με ηχηρές αποχωρήσεις και νέες συμμαχίες για το μαμούθ οδικό έργο του ΒΟΑΚ άνω των 1,7 δισ.

«Φουσκωμένες» κατά 2,3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Θεόδωρος Φέσσας: Επενδυτική «επίθεση» παντού από τον όμιλο Quest με στόχο έσοδα άνω του 1,5 δισ.

admin

Η SunriseMezz εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων €3,6 εκατ.

admin

Phoenix Vega Mezz: Εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων συνολικού ύψους €5,1 εκατ.

admin

ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον Μάικ Πενς και τα ξεχασμένα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του

admin

Η Phoenix Vega Mezz εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων €5,1 εκατ.

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: ΑΜΚ €315.000 με δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά €315.000 με την έκδοση 1.050.000 νέων μετοχών

admin

Mediterra: Η ΓΣ ενέκρινε διανομή μερίσματος 0,03871 ευρώ ανά μετοχή

admin

Mytilineos: Τη διανομή μερίσματος €1,2/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

admin

Mytilineos: Από τις 3/7 η καταβολή μερίσματος €1,20 ανά μετοχή – Οι αποφάσεις της ΓΣ

admin

Οικογένεια Σεπετά (ΒΙΚΟΣ) για ΕΨΑ: Καλωσορίζουμε την επένδυση του SMERC – Παραμένουμε στο επενδυτικό σχήμα

admin

Λεβεντέρης: Πώληση ακινήτου έναντι 1.3 εκατ. ευρώ-Τι θα εξοφλήσει

admin