Image default
Οικονομία

Στις 52,4 μονάδες τον Απρίλιο ο μεταποιητικός PMI στην Ελλάδα

Τα στοιχεία έδειξαν μέτρια βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών, η οποία ήταν η δεύτερη ταχύτερη σε διάστημα περίπου ενός έτους.

Στις 52,4 μονάδες διαμορφώθηκε τον Απρίλιο ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), ελαφρώς χαμηλότερα από τις 52,8 μονάδες του Μαρτίου.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global υπέδειξαν μέτρια βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών, η οποία ήταν η δεύτερη ταχύτερη σε διάστημα περίπου ενός έτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, στη συνολική ανάκαμψη συνέβαλε η εντονότερη αύξηση των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές τον Απρίλιο. Η εντονότερη ζήτηση από υφιστάμενους πελάτες και η μείωση του ανταγωνισμού υποστήριξαν την αύξηση των νέων πωλήσεων. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν σε γενικές γραμμές ισχυρός και ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2022.

Η άνοδος των συνολικών πωλήσεων υποστηρίχθηκε από τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόνο οριακός και βραδύτερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο.

Η μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών οδήγησε σε νέα μηνιαία αύξηση της παραγωγής των εταιρειών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Απρίλιο. Παρά την εξασθένηση του ρυθμού ανάπτυξης σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

H επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Η αισιοδοξία προήλθε από τις ελπίδες για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών και για επενδύσεις σε εκστρατείες μάρκετινγκ και διαφήμισης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence, είπε:

«Οι συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να βελτιώνονται, καθώς ο τομέας υπέδειξε την καλύτερη απόδοση σε όλη την Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Η αύξηση των νέων παραγγελιών επιταχύνθηκε, υποστηριζόμενη από τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πελατών, η οποία με τη σειρά της ώθησε τις εταιρείες στην αύξηση των επιπέδων απασχόλησης. Η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε στον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το τελευταίο έτος.

Παρότι το κόστος και οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν περαιτέρω, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε οριακά ποσοστά, καθώς η ζήτηση για εισροές μειώθηκε και η απόδοση των προμηθευτών βελτιώθηκε στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 13 ετών. Παρά τις ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης από το εξωτερικό, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή ενισχύθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, η S&P Global Market Intelligence προβλέπει επί του παρόντος ελαφριά συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0.5% το 2023, καθώς ο ήδη αυξημένος πληθωρισμός και οι προκλήσεις σε βασικές αγορές εξαγωγών αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση».

Σχετικα αρθρα

Με λιγότερα από 1.000 ευρώ στην τράπεζα οι 7 στους 10 Έλληνες καταθέτες

admin

Παράγωγα: Με αύξηση στη νευρικότητα διατήρηση του τζίρου

admin

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες γίνεται πιο δύσκολη απ’ όσο… φαίνεται, με υπογραφή ΕΚΤ

fastpath

ΑΑΔΕ: Από 1η Ιουνίου τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ

admin

Εργασία: Οι 49 ειδικότητες που έχει ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας τον Απρίλιο

admin

Σε χαμηλό έξι μηνών ο δείκτης Chicago PMI τον Μάιο

fastpath

Τουριστική σεζόν 2023: Μικρή αύξηση κατά 2,2% στις αεροπορικές θέσεις – Διψήφια μείωση από Γερμανία

admin

«Καμπανάκι» Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες οι αγορές σε ένα απότομο sell-off

admin

Moody’s: Τρεις οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία – Που προβλέπει ύφεση

admin

Γερμανία: Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο

fastpath

Καλάθι του Νοικοκυριού: Σταθερές τιμές για 31η εβδομάδα

fastpath