Image default
Οικονομία

 Γίνεται πάλι η Γερμανία ο «ασθενής» της Ευρώπης;

Γίνεται ορατός ο κίνδυνος να πέσει επισήμως σε ύφεση η γερμανική οικονομία.

Το ενδεχόμενο να καταστεί και πάλι η Γερμανία ο «ασθενής» της Ευρώπης από οικονομική άποψη απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. Με άρθρο της, η Welt, σημειώνει πως η γερμανική οικονομία παραμένει στάσιμη, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες εκπλήσσουν θετικά το πρώτο τρίμηνο. Μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη. Έτσι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Γερμανία γίνεται ουραγός στην Ευρώπη – και η ύφεση πλησιάζει.

Πού οφείλονται αυτές οι ιδιαιτέρως απαισιόδοξες προβλέψεις; Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η γερμανική κυβέρνηση είχε διπλασιάσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 0,4%. Ωστόσο, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, η αισιοδοξία είχε τελειώσει και πάλι.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι η γερμανική οικονομία έμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε μόνο κατά 0,047%.

Οι ειδικοί ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,2%. Ακόμη χειρότερα, η οικονομική παραγωγή για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 μειώθηκε περαιτέρω στο -0,5% από -0,4%.

Αρχικά, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανέμενε επίσης στασιμότητα στο τελευταίο τρίμηνο και, λίγο – λίγο συνέχισε να μειώνει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσαν επίσης να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Και τότε η Γερμανία θα βρισκόταν επισήμως σε ύφεση, η οποία, σύμφωνα με τον ορισμό, προσδιορίζεται μετά από δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα.

Ο Αλεξάντερ Κρίγκερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Bankhaus Hauck Aufhäuser Lampe ενόψει των δημοσιευμένων στοιχείων. «Μια δυναμική ανάκαμψη εξακολουθεί να μην είναι ορατή». Ειδικότερα, η σύγκριση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης είναι απογοητευτική.

Από την άλλη μεριά, η Ισπανία και η Ιταλία εξέπληξαν θετικά το πρώτο τρίμηνο. Οι οικονομικές τους επιδόσεις διευρύνθηκαν κατά 0,5% η καθεμία, η Γαλλία σημείωσε σταθερή ανάπτυξη 0,2%. Η οικονομία της Ευρωζώνης στο σύνολό της αυξήθηκε κατά 0,1% παρά την αδυναμία εδώ.

Αυτό είναι επίσης αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι η γερμανική οικονομία είχε ήδη συρρικνωθεί με ρυθμό άνω του μέσου όρου το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Έτσι η οικονομική παραγωγή στη χώρα αυτή βρίσκεται ελαφρώς κάτω από το επίπεδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, αυτό ισχύει μόνο για την Ισπανία. Στην Ιταλία, το ΑΕΠ είναι 2,4% πάνω από το επίπεδο στο τέλος του 2019, στη Γαλλία 1,4% πάνω και για το σύνολο της ευρωζώνης ακόμη και 2,5% υψηλότερα.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Και η Γερμανία είναι πιθανό να μείνει περισσότερο πίσω. Μετά τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο, η Deutsche Bank αισθάνεται να επιβεβαιώνει την πρόβλεψή της ότι η γερμανική οικονομία θα έχει μηδενική ανάπτυξη το 2023 στο σύνολό της.

Ο Γερμανός οικονομολόγος της Deutsche Bank Στέφαν Σνάιντερ αναμένει ότι η βιομηχανική παραγωγή θα εξασθενήσει κατά τη διάρκεια του έτους και οι κατασκευές θα αποκτήσουν αρνητικούς δείκτες μετά από ένα ήπιο θετικό ξεκίνημα στο έτος.

Ταυτόχρονα, λέει, ότι η αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση δεν θα ανακάμψει το ίδιο γρήγορα, καθώς ο πληθωρισμός είναι ακόμη υψηλός και οι αυξήσεις των μισθών δεν παρέχουν ακόμη επαρκές αντίβαρο. «Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να αναμένουμε μια επίπεδη ανάκαμψη, η οποία θα επιβαρύνεται από τον υψηλό πληθωρισμό, την αναμενόμενη ύφεση στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του έτους και τις αυξανόμενες επιδράσεις πέδησης των πρόσφατων και περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ», γράφει ο Σνάιντερ.

Ο Κρίγκερ είναι επίσης ψύχραιμος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα χρειαστεί ανάπτυξη της τάξης του 2,5% ετησίως από το 2024-26 για να φτάσει το ΑΕΠ στην προ του κορονοϊού πορεία του. «Ωστόσο, θεωρούμε απίθανο ότι η δυνητική ανάπτυξη της τάξης του 1,2% θα ξεπεραστεί διπλάσια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω των υφιστάμενων διαρθρωτικών αδυναμιών», λέει ο Κρίγκερ.

Η Γερμανία είναι έτσι κάτι σαν τον ασθενή της Ευρώπης, σχολιάζει η Welt. Η σχετική αδυναμία της ανάπτυξης προκαλεί επίσης έκπληξη, διότι και άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης αισθάνονται τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και υποφέρουν από την καταναλωτική συγκράτηση. Αλλά προφανώς υπάρχουν εκεί άλλοι παράγοντες ανάπτυξης που κάνουν τις οικονομίες τους να ξεπερνούν τη Γερμανία.

Υπάρχει μια μικρή παρηγοριά για τα αδύναμα στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

Στην Ιρλανδία, η οικονομική παραγωγή μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου υποχώρησε κατά 2,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, η ιρλανδική οικονομία είναι εγγενώς ασταθής. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, επεκτάθηκε κατά 0,3%. Και για το τρέχον έτος, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%.

Ούτε καν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν είναι τόσο αισιόδοξος με την πρόβλεψή του για 0,4%, σημειώνει η Welt.

Σχετικα αρθρα

Κατά 12,7% μειώθηκε ο όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% του βάρους φορτίων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το γ’ τρίμηνο του 2023

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αύριο οι πληρωμές Μαρτίου

admin

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin