Image default
PIRAEUS BANK

Κοντά στο “πράσινο φως” από την ΤτΕ η Snappi της Πειραιώς

Ζήτημα λίγων εβδομάδων -ή ακόμη και ημερών- είναι η αδειοδότηση της ψηφιακής τράπεζας που δημιούργησε η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Natech. 

Αυτό αποκαλύπτουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, που εξηγούν ότι ελάχιστες είναι πλέον οι εκκρεμότητες που χωρίζουν τη Snappi από την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της, ιδανικά πριν από το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι η τελευταία τραπεζική άδεια εκδόθηκε στην Ελλάδα πριν από περίπου 20 χρόνια, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο χρονοβόρα τη διαδικασία. “Εφόσον εκδοθεί η τραπεζική άδεια εντός Μαΐου, θα μπορούσαμε να μιλάμε για την ταχύτερη αδειοδότηση σε επίπεδο ΕΕ”, αναφέρουν στο Capital.gr πηγές κοντά στη διαδικασία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η neo bank που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς εντός του 2022, θα λειτουργεί μέσω cloud και “θα μοιάζει περισσότερο με πλατφόρμα παρά με τράπεζα”. Στόχος των μετόχων της είναι να ξεκινήσει μεν τη λειτουργία της από την Ελλάδα αλλά σύντομα να εξάγει τις υπηρεσίες της εκτός συνόρων.

Η ανάπτυξή της θα βασιστεί σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι το Buy Now Pay Later (BNPL), μια μορφή αγοράς με πίστωση που έχουμε δει να αναπτύσσεται ταχύτατα τους τελευταίους μήνες διεθνώς, με διεθνείς παίκτες όπως η Klarna ή η TBI να εισέρχονται και στην ελληνική αγορά. 

“Η παροχή άτοκων δόσεων καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό το BNPL για τους καταναλωτές, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οδηγεί σε αύξηση των εσόδων κατά 28% για τον έμπορο που προσφέρει αυτήν τη διευκόλυνση”, αναφέρουν πηγές κοντά στο εγχείρημα. Η στόχευση του προϊόντος αφορά κυρίως στους Millennials και τη Gen Z, όπου το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει πολύ μικρό βαθμό διείσδυσης.

Ο δεύτερος πυλώνας της λειτουργίας της Snappi θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το banking as a service – μια καινοτόμο αγορά που στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδυασμό τραπεζικής και τεχνολογίας που θα παρέχεται ως ένα white label app σε άλλες εταιρείες από τον κλάδο της λιανικής, των ασφαλειών, της ενέργειας ή των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ άλλων.

“Όχι μόνο μπορεί να δοθεί η υπηρεσία μέσα από έναν έμπορο, αλλά ο ίδιος ο έμπορος γίνεται μια μίνι τράπεζα. Μιλάμε για ένα πλήρη white label μοντέλο κατά το οποίο δεν χρειάζεται ο έμπορος να αναλάβει το ρυθμιστικό βάρος που αναλογεί σε μία τράπεζα -το αναλαμβάνει η Snappi- αλλά παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει συγκεκριμένες, εξατομικευμένες υπηρεσίες”, δήλωσε σχετικά από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο CEO της Snappi, Δημήτρης Λιτσικάκης.

Πηγές της αγοράς αναμένουν με ενδιαφέρον την υλοποίηση του φιλόδοξου project των Πειραιώς-Natech, διατυπώνοντας πάντως επιφυλάξεις αναφορικά με τον βαθμό κινδύνου που εμπεριέχει ειδικά το προϊόν BNPL, αλλά και το κατά πόσο υπάρχει πραγματική ανάγκη στην ελληνική αγορά για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει επίσης, η μετάπτωση μέρους της πελατείας της Τράπεζας Πειραιώς στην ψηφιακή neo bank, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του εγχειρήματος, και να αφορά κυρίως τους πελάτες που δεν θεωρούνται ουσιαστικά ενεργοί στη σχέση τους με την Τράπεζα Πειραιώς.

Σχετικα αρθρα

Alpha Finance: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ευκαιρία αγοράς η όποια διόρθωση

admin

Β. Κουτεντάκης (Τράπεζας Πειραιώς): Οι αγορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα ανά πελάτη είναι πολύ κοντά μ’ αυτές στα φυσικά καταστήματα

admin

Πειραιώς: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το ομόλογο από περισσότερους από 110 διαχειριστές κεφαλαίων

admin

Τρ. Πειραιώς: Προσφορές €1,45 δισ. για το 6ετές ομόλογο – Στο 5% έκλεισε το επιτόκιο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Νέα έξοδος στις αγορές με 6ετές ομόλογο

admin

Στην τελική ευθεία η snappi της Πειραιώς – Ορίστηκε νέα CEO

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

admin

Τρ. Πειραιώς: Κάτω του 5% το συνολικό ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Χρ. Μεγάλου: Έχουμε προϋπολογίσει ήδη διανομή μερίσματος 10% των καθαρών κερδών

admin

Τράπεζα Πειραιώς: 1,35 δισ. ευρώ εισέπραξε το Δημόσιο – Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης

admin

Πειραιώς: 1,35 δισ. ευρώ εισέπραξε το Δημόσιο – Στα 4 ευρώ τιμή διάθεσης

admin

Υπερκάλυψη 10 φορές στο placement της Πειραιώς – Στα 14 δισ. ευρώ οι προσφορές

admin