Image default
Οικονομία

ΣΕΒΕ: Η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην εξεύρεση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, ο ΣΕΒΕ προχώρησε σε μία αρχική καταγραφή των αναγκών των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένης έρευνας που απηύθυνε στα μέλη του.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που πήραν μέρος ανήλθε σε 118, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν πως η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διατύπωσαν την ανησυχία τους και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην ανεύρεση προσωπικού, τόσο ειδικευμένου όσο και ανειδίκευτου.

Ο ΣΕΒΕ βρίσκεται σε επαφή με την Κυβέρνηση, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε τα αποτελέσματα της πρωτόλειας αυτής έρευνας να αποτελέσουν οδηγό για τις περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την ηλεκτρονική δήλωση των αναγκών μέσω του ΓΕΜΗ, τη διαμόρφωση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών προτάσεων, τη χάραξη και υλοποίηση στρατηγικής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Σημαντικότερα σημεία:

– Το 50% των επιχειρήσεων αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως “πάρα πολύ σημαντικό” και το 47,5% ως “πολύ σημαντικό”.

–   Περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία.

–  “Ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς” και “ανειδίκευτους εργάτες” αναζητούν περίπου οι μισές επιχειρήσεις (49,2% και 48,3% αντίστοιχα).

–   Σε ό,τι αφορά στο εκπαιδευτικό επίπεδο των στελεχών, το 29,% των επιχειρήσεων δήλωσε πως αναζητεί κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, ενώ πάνω από 60% συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι Α.Ε.Ι. (63,6%), οι απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. (60,2%) και οι απόφοιτοι λυκείου (61,9%).

–  Το 91,5% του δείγματος διατυπώνει μία απαισιόδοξη στάση για την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

– Στις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος περιλαμβάνονται: η καλύτερη και πιο αποτελεσματική σύνδεση εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρήσεων, η ενίσχυση τεχνικής εκπαίδευσης ανώτερου επιπέδου και η έμφαση σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Σχετικα αρθρα

Καλά νέα από την απασχόληση στη Γερμανία – Συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο η αύξηση των εργαζομένων

admin

Βρετανία: Σε ύφεση η οικονομία και στο δ’ τρίμηνο του 2023

admin

«Ημέρα Καριέρας στον Τουρισμό» το Σάββατο στο ΣΕΦ: «Παράθυρο» εργασίας για πάνω από 3.000 θέσεις

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Πράσινα τιμολόγια: Σε μικρές ανατιμήσεις τον Απρίλιο οδηγεί η χονδρεμπορική – Βαρόμετρο οι εκπτώσεις

admin

Κατασκευές: Οι προοπτικές, το ανεκτέλεστο «μαμούθ», ο παράγοντας «χρηματοδότηση» – Ποιες είναι οι προκλήσεις

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin