Image default
Διεθνή

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί το κόμμα του Ερντογάν για χακάρισμα – Θυμίζει το σκάνδαλο Cambridge Analytica

Με την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία να μπαίνει στην τελική ευθεία, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καταγγέλλει απόπειρες παρέμβασης από το κυβερνών AKP. Μάλιστα, έφερε στο προσκήνιο την υπόθεση της Cambridge Analytica, του σκανδάλου με τα 725 εκατ. δολάρια.

Ειδικότερα, ο Κιλιτσντάρογλου προέβη σε δήλωση στον λογαριασμό του στο Twitter, κατηγορώντας τον εκπρόσωπο επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν. «Το να παίζεις με την Cambridge Analytica είναι πέρα ​​από τις δυνατότητές σου» σημείωσε ειδικότερα.

Στην ανάρτησή του, ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι ο Αλτούν και κάποια άλλα στελέχη του AKP προσπαθούσαν να συνάψουν «συμφωνίες».

Για την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων που εδρεύει στο Λονδίνο, είχε αποκαλυφθεί, το 2018, ότι χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα περίπου 90 εκατομμυρίων χρηστών χωρίς την άδειά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να επηρεάσει τις εκλογές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η εταιρεία, η οποία έκανε κατάχρηση προσωπικών δεδομένων, διέκοψε τις δραστηριότητές της στις 2 Μαΐου 2018, πριν από 5 χρόνια.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Αλτούν έκανε λόγο για συκοφαντίες, τονίζοντας ότι «διεξάγεται αγώνας κατά της παραπληροφόρησης».

«Ο Σοϊλού στήνει παράλληλη δομή με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο»

Ζήτημα αξιοπιστίας και διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία, έθεσε και τη Δευτέρα το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής πρόεδρος, υπεύθυνος για τις νομικές και εκλογικές υποθέσεις, Μουχαρέμ Ερκέκ κατήγγειλε ότι το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, θέλει να δημιουργήσει μία παράλληλη δομή με την Εκλογική Επιτροπή (Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο) για να παρακολουθεί τόσο την εξέλιξη της ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα, όσο και την συγκέντρωση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει τη δημιουργία μιας φόρμουλας για την παρακολούθηση της εξέλιξης των εκλογών, με επιστολές προς όλες τις επαρχίες. Θέλει για τον σκοπό αυτό να τοποθετήσει τουλάχιστον 3 άτομα σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 20 χιλιάδες, τουλάχιστον 5 σε περιφέρειες με πληθυσμό 20-100 χιλιάδες, ενώ τουλάχιστον 10 άτομα προσωπικό θα τοποθετηθούν σε αυτές που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες. Τα άτομα αυτά θα έχουν υπολογιστές, ώστε να προχωρούν στις απαραίτητες ενημερώσεις» σημείωσε ο Ερκέκ.

«Ο υπουργός Εσωτερικών (Σουλεϊμάν Σοϊλού) εξακολουθεί να ενεργεί ως υπουργός ποινικών υποθέσεων. Καθιέρωσε μια παράλληλη δομή τοποθετώντας το Υπουργείο Εσωτερικών μπροστά από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο και τις περιφερειακές διοικήσεις απέναντι από τις περιφερειακές εκλογικές επιτροπές. Το έκανε, καθώς γνωρίζει καλά αυτά τα θέματα. Προειδοποιούμε τους αξιωματούχους: Μην υπακούσετε σε αυτή την παράνομη εντολή, μην γίνετε συμμέτοχοι σε αυτό το έγκλημα. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο θα πρέπει επίσης να φωνάξει δυνατά ότι κανένα άλλο συμβούλιο εκτός από το ίδιο δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις εκλογές με αυτόν τον τρόπο» πρόσθεσε ο Ερκέκ, ο οποίος, κατά πληροφορίες, αναμένεται να αναλάβει χρέη υπουργού Δικαιοσύνης, σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές ο Κιλιτσντάρογλου.

Ειδήσεις σήμερα:Στις 8 το βράδυ ο Άρειος Πάγος ανακοινώνει αν τα κόμματα Κασιδιάρη και Κανελλόπουλου θα λάβουν μέρος στις εκλογέςΣούλη Σαμπάχ: Πέθανε η σπουδαία ηθοποιόςΔολοφονία Καραϊβάζ: «Του έστειλα να με ξεματιάσει» – Τι λέει ο άνθρωπος που πούλησε κινητά στους συλληφθέντες

Σχετικα αρθρα

Ιταλία-G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα

admin

Ιρλανδία: Δικαστήριο δικαίωσε τους συγγενείς των νέων που σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε κλαμπ, 43 χρόνια μετά

admin

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

admin

Ψευδοκράτος: Παράδειγμα και για εμάς η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

O Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και ζητεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση

admin

Καναδάς: Έξι συλλήψεις για τη μεγάλη κλοπή του χρυσού από το αεροδρόμιο του Τορόντο

admin

Μελέτη του Ινστιτούτου Πότσδαμ: Οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή μπορεί να ανέλθουν στα $38 τρισ. ετησίως μέχρι το 2050

admin

Αυστραλία: Η Καμπέρα παρουσίασε τη νέα αμυντική στρατηγική της – Αντιδράσεις από την Κίνα

admin

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η Τουρκία κι η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ τα κορυφαία θέματα της Συνόδου Κορυφής

admin

ΥΠΕΞ της ΕΕ: Εξετάζουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν – Καταδίκη της επίθεσης στο Ισραήλ

admin

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μετά τη σφαγή της Χαμάς στο φεστιβάλ αυτοκτόνησαν 50 επιζώντες

admin