Image default
Οικονομία

Σε κρίσιμη καμπή τα αρτοζαχαροπλαστεία

Την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής απαρτίζουν πάνω από 300 καταστήματα με περισσότερους από 5000 εργαζόμενους.

Την ευθεία απειλή βιωσιμότητας που δέχεται ο κλάδος των αρτοζαχαροπλαστών εξαιτίας της ανόδου της τιμής της ενέργειας και των τροφίμων επισήμανε χθες η νεοπαγής Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, με τον διακριτικό τίτλο Ε.ΕΠ.Α.Ζ.

Όπως υπογραμμίστηκε η δυσκολία ανατιμήσεων των προϊόντων πώλησης στα αρτοζαχαροπλαστεία, η απύθμενη γραφειοκρατία ίδρυσης νέων καταστημάτων που φτάνει ακόμη και τα 5 έτη για παραδοσιακά κτίρια και ο έλεγχος από 30 περίπου υπηρεσίες καθιστούν τη λειτουργία των καταστημάτων εξόχως προβληματική

Σταχυολογώντας η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής την οποία απαρτίζουν πάνω από 300 καταστήματα με περισσότερους από 5000 εργαζόμενους ζητά μεταξύ άλλων τα εξής :

  1. Τη διαμόρφωση νέου πλαισίου αδειοδότησης των καταστημάτων του κλάδου, που θα λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του, θα είναι απλό, λειτουργικό και θα εξαλείφει την πολυνομία και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που δημιουργούν συνθήκες μη νομιμότητας.
  2. Την αντιμετώπιση εργασιακών θεμάτων όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και πολιτικές για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο, μεταξύ άλλων.
  3. Γενναία ρύθμιση για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου έναντι του υπέρογκου κόστους ενέργειας, που απειλεί τη βιωσιμότητά τους και πιέζει ανοδικά τις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης.
  4. Καλύτερη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την κατάργηση ατελέσφορων μέτρων όπως το ειδικό τέλος για τα πλαστικά μιας χρήσης.
  5. Την ανάδειξη της κουλτούρας, της ιστορίας και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών που παραδοσιακά διακρίνουν τον ευρύτερο κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης και την προστασία αυτού του χαρακτήρα των επιχειρήσεων του κλάδου.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ε.ΕΠ.Α.Ζ. κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης: «Ζητάμε την ένταξη του ελληνικού αρτοποιείου και ζαχαροπλαστείου στα προστατευόμενα επαγγέλματα. Ο κλάδος μας τελεί υπό εξαφάνιση. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Πολιτεία να εκσυγχρονιστεί και να απαλλαγεί από τη μεγάλη γραφειοκρατία, ώστε να μπορέσει με τη σειρά της να στηρίξει τον κλάδο μας να επιτύχει τη βιωσιμότητά του».

Η ατζέντα προτεραιοτήτων της Ένωσης

Αναλυτικά, με γενικό στόχο την προστασία του αρτοζαχαροπλαστείου ως επιχείρησης με πολιτισμική διάσταση και ειδική κοινωνική βαρύτητα, τα μέλη, κατά την πρώτη συνεδρία τους, έθεσαν τα εξής θέματα ως προτεραιότητες στην ατζέντα της νεοσύστατης Ένωσης:

Α. ΘΕΜΑΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση σε επιχειρήσεις του κλάδου πρέπει να υποχρεούνται να έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό καταλληλόλητας του ακινήτου τους για τη συγκεκριμένη χρήση. Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει προδιαγραφές ρεύματος, νερού, τηλεπικοινωνιών, κατάλληλες για τη χρήση του. Η ενοικιάστρια επιχείρηση δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με πολεοδομία ή άλλη υπηρεσία.

2. Α) Για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης δεν πρέπει να απαιτούνται έγγραφα από υπηρεσίες και η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός μίας (1) εβδομάδας.

Β) Σε περίπτωση διατηρητέου κτιρίου, η αδειοδότηση πρέπει να ολοκληρώνεται εντός τριάντα (30) ημερών.

3. Η αδειοδότηση καταστήματος θα πρέπει να γίνεται μόνο από δύο (2) υπηρεσίες: Μία υπηρεσία υγειονομικού ενδιαφέροντος και από το Υπουργείο Οικονομικών.

4. Ο έλεγχος καλής λειτουργίας ενός καταστήματος θα πρέπει επίσης να γίνεται μόνο από δύο (2) υπηρεσίες: Υπηρεσία Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Υπουργείο Οικονομικών.

5. Προτείνεται νέο πλαίσιο αδειοδότησης για τα καταστήματα του κλάδου: Λόγω πολλών κατηγοριών προϊόντων και λόγω της εξέλιξης του κλάδου, προτείνεται ένα μεικτό μοντέλο καταστήματος, μία λύση σαν αυτή που εφαρμόζεται στα super market.

6. Εξάλειψη της πολυνομίας και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών, που δημιουργούν συνθήκες μη νομιμότητας.

7. Το ποσοστό που αποδίδουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στους δήμους, το γνωστό 0,5%, να αφορά αποκλειστικά το αντικείμενο για το οποίο ο δήμος αδειοδοτεί το κατάστημα, δηλαδή τα τραπεζοκαθίσματα. Αρνούμαστε να δίνουμε στον δήμο ποσοστό στο γάλα, το ψωμί και το γλυκό.

8. Ζητούμε να σταματήσει το «πλιάτσικο» με τα πολλά πρόστιμα από τις πολλές διαφορετικές υπηρεσίες που ελέγχουν τα καταστήματά μας.

9. Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι υποχρεωμένο εντός 48 ωρών να πιστοποιήσει την ταμειακή μηχανή του καταστήματος και την έναρξη της λειτουργίας του.

10. Κατάργηση των δεσμεύσεων για καταστήματα που έχουν εργαστήρια, οι οποίες αφορούν το ύψος του καταστήματος, τα τ.μ. και τις αποθήκες αλεύρων. Το μόνο κριτήριο αδειοδότησης πρέπει να είναι οι υγειονομικές προδιαγραφές.

11. Τα καταστήματα που έχουν εργαστήριο δεν πρέπει να διαχωρίζονται βάσει εξοπλισμού ή βάσει του αν έχουν ή δεν έχουν ζυμωτήριο ή μίξερ ή άλλο μηχάνημα.

Β. ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

12. Οριστική ρύθμιση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6 ημέρες/εβδομάδα κατόπιν συμφωνίας εργοδότη-εργαζομένου.

13. Συμφωνούμε με την αύξηση του βασικού μισθού αλλά αυτή πρέπει να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

14. Διευκόλυνση της εισαγωγής εργαζομένων από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής για την κάλυψη των πολλών κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο.

15. Μείωση των προστίμων.

Γ. ΔΙΑΦΟΡΑ

16. Πρέπει ο κλάδος να απαλλαγεί από τα «τρικ» με τους ΚΑΔ, που αποκλείουν μεγάλες ομάδες επιχειρήσεων από τα εκάστοτε μέτρα στήριξης.

17. Τα δικαστήρια κάνουν αλόγιστες εξώσεις και πάντα οι ενοικιαστές χάνουν το δίκιο τους, γιατί η κατεύθυνσή τους είναι η προστασία της περιουσίας των ιδιοκτητών.

Δ. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

18. Ζητούμε από τα συναρμόδια υπουργεία ρύθμιση που να αφορά το κόστος ενέργειας, και συγκεκριμένα μία απόφαση με την οποία να κηρυχθεί προστατευόμενη εργασία η εργασία του αρτοζαχαροπλαστείου.

19. Κατάργηση του ειδικού τέλους για τα πλαστικά μιας χρήσης.

20. Καλύτερη συνεργασία για τη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος (διαχείριση αποβλήτων, ανακύκλωση, μείωση πλαστικών μιας χρήσης κλπ.).

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath