Image default
Επιχειρήσεις

Συζήτηση από την Intrum στο Φόρουμ Δελφών: «Απελευθερώνοντας τη δυναμική της ελληνικής επιχείρησης»

Η Intrum, με σκοπό τη συμβολή στην ανάπτυξη της υγιούς οικονομίας στην Ελλάδα, συμμετείχε ενεργά στο Delphi Economic Forum VIII με τη διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Απελευθερώνοντας τη δυναμική της ελληνικής επιχείρησης» (Unlocking the potential of Greek business).

Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου, συμμετείχαν διακεκριμένοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director, Global Head of Servicing, Intrum, Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥ Ελλάδος, Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος, Quest Holdings και Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alumil Α.Ε. Τη συζήτηση συντόνισε η οικονομική συντάκτρια, Αναστασία Παπαϊωάννου.

Ως κύριο συμπέρασμα της συζήτησης αναδείχθηκε ότι η σύγχρονη και βιώσιμη επιχειρηματική προοπτική απαιτεί εξυγίανση, αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ένα ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως επισημάνθηκε, η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές προοπτικές με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη και συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους επενδυτές για παραγωγικά assets.

Κρίσιμη παράμετρος είναι η ύπαρξη υγιούς επιχειρηματικότητας για την οποία είναι αναγκαία η συνεργασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των servicers, που έχουν καίριο ρόλο έχοντας επιτύχει την επαναφορά δανείων ύψους άνω των 35 δισ. ευρώ στην οικονομική κανονικότητα, και των ίδιων των επιχειρήσεων που καλούνται να προσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.

Συζητήθηκαν επίσης οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά, οι δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων (Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ κ.ά.), αλλά και η ανάγκη για την αναδιάρθρωση και το μετασχηματισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director, Global Head of Servicing, Intrum επεσήμανε ότι «Η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκλειδώσει τη δυναμική της, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και βελτιώνοντας σημαντικά το μακροοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, οι αποπληρωμές, ένδειξη μίας υγιούς οικονομίας, συνεχίζονται απρόσκοπτα και η ζήτηση από επενδυτές παραμένει σημαντική. Σε αυτή τη νέα και δυναμική πορεία, συμβάλλουμε, με βιώσιμες λύσεις, στη δημιουργία ενός υγιούς χρηματοοικονομικού συστήματος και δημιουργούμε αξία για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την κοινωνία».

Ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥ Ελλάδος, μίλησε για την ανάγκη προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την απελευθέρωση της δυναμικής και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του επιχειρείν. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα της σωστής ενημέρωσης των επιχειρήσεων, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ανάπτυξής τους από κοινοτικά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το TAA και το ΕΣΠΑ, αλλά και από λιγότερο γνωστά προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης. Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου, στάθηκε και στο ζήτημα του μετασχηματισμού των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημειώνοντας ως βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξή τους, τη μεγέθυνση και εξωστρέφεια, την επένδυση στο ταλέντο, την καινοτομία και την τεχνολογία, καθώς και την ενσωμάτωση πρακτικών ESG.

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος, Quest Holdings, υπογράμμισε ότι «Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε στην Ελλάδα μεταξύ 1998 και 2008, σαν αποτέλεσμα μιας ξέφρενης πιστωτικής επέκτασης και βρέθηκε κυριολεκτικά εκτός ελέγχου στη διάρκεια της κρίσης 2008-2018, όταν πτώχευσε το Δημόσιο και οι τράπεζες. Η –έστω– μερική αποπληρωμή του ιδιωτικού χρέους, που επιχειρείται μέσω των servicers, με όρους οικονομικής λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας, είναι μονόδρομος, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία μιας ελεύθερης, ανταγωνιστικής οικονομίας, που χρειάζεται η χώρα μας».

Ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Alumil Α.Ε., σχολίασε ότι «Ο δυναμισμός των Ελληνικών επιχειρήσεων αναδεικνύεται σε περιβάλλον εσωτερικής σταθερότητας, υγιούς ανταγωνισμού, αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, ύπαρξης αυξημένων χρηματοδοτικών πόρων, υποστήριξης της εξωστρέφειας. Η ύπαρξη ξένων επενδύσεων, είτε νέων είτε για εξαγορές επιχειρήσεων και αξιοποίηση υπαρχόντων παγίων, ενισχύει τo αναπτυξιακό περιβάλλον και ωφελεί όλο το Ελληνικό επιχειρείν, και πρέπει να είναι βασική και διαχρονική επιδίωξη της Ελλάδας».

Σχετικα αρθρα

Θεόδωρος Φέσσας: Επενδυτική «επίθεση» παντού από τον όμιλο Quest με στόχο έσοδα άνω του 1,5 δισ.

admin

Η SunriseMezz εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων €3,6 εκατ.

admin

Phoenix Vega Mezz: Εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων συνολικού ύψους €5,1 εκατ.

admin

ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τον Μάικ Πενς και τα ξεχασμένα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του

admin

Η Phoenix Vega Mezz εισέπραξε πληρωμές τοκομεριδίων €5,1 εκατ.

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: ΑΜΚ €315.000 με δωρεάν διάθεση μετοχών σε στελέχη

admin

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά €315.000 με την έκδοση 1.050.000 νέων μετοχών

admin

Mediterra: Η ΓΣ ενέκρινε διανομή μερίσματος 0,03871 ευρώ ανά μετοχή

admin

Mytilineos: Τη διανομή μερίσματος €1,2/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

admin

Mytilineos: Από τις 3/7 η καταβολή μερίσματος €1,20 ανά μετοχή – Οι αποφάσεις της ΓΣ

admin

Οικογένεια Σεπετά (ΒΙΚΟΣ) για ΕΨΑ: Καλωσορίζουμε την επένδυση του SMERC – Παραμένουμε στο επενδυτικό σχήμα

admin

Λεβεντέρης: Πώληση ακινήτου έναντι 1.3 εκατ. ευρώ-Τι θα εξοφλήσει

admin