Image default
Οικονομία

«Επίθεση» της Hindenburg Research στον Carl Icahn – Μειώθηκε κατά 10 δισ. δολάρια η περιουσία του

Η short-seller Hindenburg Research κάνει λόγο για τεχνικές «ponzi» στην επενδυτική εταιρεία.

Πάνω από 10 δισ. δολάρια μειώθηκε η περιουσία του ακτιβιστή επενδυτή Carl Icahn έπειτα από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του η Hindenburg Research ότι χρησιμοποιεί τεχνικές «ponzi» στην επενδυτική του εταιρεία.

Η μετοχή της Icahn Enterprises LP υποχώρησε 20% στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της και χάνοντας 4 δισ. δολάρια σε κεφαλαιακή αξία, έπειτα από την έκθεση της Hindenburg, με τίτλο «Icahn Enterprises: Ο εταιρικός επιδρομέας που πετάει πέτρες από το γυάλινο σπίτι του».

Συνολικά, η περιουσία του Icahn συρρικνώθηκε κατά ένα άνευ προηγουμένου 41% στα 14,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου, οδηγώντας τον από τον 58ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο στην 119η θέση.

Ο Icahn είναι ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος που μπαίνει στο στόχαστρο της Hindenburg φέτος, αφού η short-seller, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει «επιτεθεί» στον Ινδό Gautam Adani και τον Jack Dorsey, προκαλώντας τους απώλειες της τάξης των 58 δισ. 500 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.

Η Hindenburg υποστηρίζει πως η Icahn Enterprises, με επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των τροφίμων και άλλων, λειτουργεί σε κατάσταση υπερ-μόχλευσης ενώ διαπραγματεύεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο έναντι της καθαρής αξίας ενεργητικού της, με το premium να αγγίζει το 218%. Παράλληλα, αμφισβητεί πώς η εταιρεία αποτίμησε ορισμένες από τις επενδύσεις της.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι ο Icahn, ένας θρύλος της Wall Street, έχει κάνει ένα κλασικό λάθος να αναλαμβάνει υπερβολική μόχλευση εν μέσω παρατεταμένων ζημιών: ένας συνδυασμός που σπάνια τελειώνει καλά», αναφέρει.

Απαντώντας ο Icahn χαρακτήρισε την έκθεση «αυτοεξυπηρετούμενη» και πως «σκοπεύει αποκλειστικά στη δημιουργία κερδών από τη θέση short». «Παραμένουμε πιστοί στις δημόσιες ανακοινώσεις μας και πιστεύουμε ότι η απόδοση της IEP θα μιλήσει από μόνη της μακροπρόθεσμα όπως πάντα», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Icahn. Η IEP «λειτουργεί από θέση ισχύος» με περίπου 2 δισ. δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα στον ισολογισμό της έως τις 31 Μαρτίου «προκειμένου να εκτελέσει τη στρατηγική της».

Σημειώνεται πως η Icahn Enterprises, η οποία ανήκει κατά 85% στον Icahn και τον γιο του Brett, έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 18 δισ. δολαρίων.

Σχετικα αρθρα

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin