Image default
Οικονομία

Αύξηση μισθού με 3ετίες: Κινδυνεύει από τα επιτόκια και τους… μετανάστες

Αύξηση μισθού με 3ετίες: Κινδυνεύει από τα επιτόκια και τους… μετανάστες
Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν αύξηση από 10% (μία 3ετία) έως και 30% για πάνω από 9 χρόνια στη δουλειά όταν πέσει η ανεργία.

Η ανεργία, έστω στατιστικά, περιορίζεται προς το 10%. Και με βάση το νόμο, όταν έχουμε μονοψήφια ποσοστά θα πρέπει να επανέλθουν οι «κομμένες» 3ετίες.

Κατά συνέπεια, πολλοί εργαζόμενοι θα πάρουν αύξηση από 10% (μία 3ετία) έως και 30% για πάνω από 9 χρόνια στη δουλειά.

Να σημειωθεί ότι οι 3ετίες «πάγωσαν» τον Φεβρουαρίου του 2012 ως μέτρο ενίσχυσης της παραγωγής και παραγωγικότητας. Υιοθετήθηκε δηλαδή η συμπίεση της εργασίας προκειμένου να ελληνικά προϊόντα να γίνουν πιο ελκυστικά (φθηνά). Αντί για επενδύσεις και εκσυγχρονισμούς, η ελληνική παραγωγή στηρίζεται στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Ωστόσο:

  1. Η πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% κινδυνεύει από τη στασιμότητα ή παγκόσμια ύφεση λόγω αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών (Fed,Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.α.)
  2. Ακόμη και εάν ανακοπεί στο μέλλον, μετά τη σημερινή αύξηση, η άνοδος των επιτοκίων μπροστά στον κίνδυνο τραπεζικών πτωχεύσεων (τράπεζες που ήταν εκτεθειμένες σε ομόλογα με χαμηλά επιτόκια κ.α.), θα ακολουθήσει οικονομική σύσφιξη σε εθνικό επίπεδο με πιο έντονους ρυθμοί για τη δημιουργίας πλεονασμάτων. Και αυτός ο περιορισμός χρήματος (μονεταρισμός) θα δράσει συνδυαστικά (διπλά αρνητικά) με την έκρηξη των επιτοκίων για την οικονομική συρρίκνωση.
  3. Ειδικά στην Ελλάδα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για… έλλειψη εργατικών χεριών, ενώ πυκνώνουν οι συζητήσεις για… εισαγωγή έως και 70.000 μεταναστών. Κάτι τέτοιο παραγνωρίζει το λόγο της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους ανέργους στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλοι από: α/τους χαμηλούς μισθούς, β/την έλλειψη κατοικιών και προσιτών ενοικίων για τη γεωγραφική κινητικότητα των ανέργων και γ/τις πολύ κακές συνθήκες εργασίας και διαμονής στους τουριστικούς προορισμένους κατά τους θερινού μήνες.

Ωστόσο, η εισαγωγή, έστω και οργανωμένα, μεταναστών θα επιτρέψει την άνοδο των ποσοστών ανεργίας. Ουσιαστικά, όσοι προτείνουν κάτι τέτοιο επιμένουν να διατηρηθεί σαν συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας η φθηνή εργατική δύναμη.

Γι αυτό εξάλλου διατηρείται και η διατίμηση της εργασίας: Οι (βασικοί) μισθοί διαμορφώνονται με κρατικές-κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ δεν υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις λόγω πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και από το γεγονός ότι απαιτείται η συμμετοχή στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις τόσων επιχειρήσεων όσων απασχολούν πάνω από τους μισούς μισθωτούς του κλάδου. Πράγμα που σπάνια συναντιέται αφού δεν υπάρχουν σχετικές εργοδοτικές υποχρεώσεις…

Σχετικα αρθρα

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Τα κρίσιμα ραντεβού της νέας κυβέρνησης -Κατευθείαν στα βαθιά με παζάρια για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 οι εγκρίσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

fastpath

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 2 Ιουνίου

admin

Γ. Ζαββός: Στρατηγική της HDB να αποκτήσει σύντομα την πιστοποίηση της ΕΕ – Pillar Assessment

admin

Μπάιντεν: Έτοιμη να υποβληθεί στο Κογκρέσο η συμφωνία για το όριο του χρέους

admin

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

Πώς θα γίνει η «επιστροφή των μισθών»

admin