Image default
Πολιτική

Εκλογές 2023 – Πιερρακάκης: Επιδιώκουμε τη σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τη σύγκρουση με όρους παρελθόντος

«Αντί για μάχες οπισθοφυλακής, η χώρα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, συνοδεύοντας βίντεο από τηλεοπτική εμφάνιση στην οποία τοποθετήθηκε, τόσο αναφορικά με προεκλογικά ζητήματα, όσο και σχετικά με την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Αφενός, εμείς επιδιώκουμε τη σύγκριση και όχι τη σύγκρουση» είπε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι η αντίθετη τάση «εκπορεύεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης» γιατί «η ένδεια προγράμματος οδηγεί σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις».

Για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε ότι «είναι ένα πρόγραμμα 360 μοιρών, δηλαδή ακουμπάει τα πάντα. Νομίζω ότι δείχνουμε ποιες προτάσεις αφορούν το μέλλον και ποιες όχι», τονίζοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε την πολιτική – και ο πρωθυπουργός πρώτος από όλους μας – ως μια συνθήκη προοπτικής, περισσότερο από μια συνθήκη καταγωγής. Δηλαδή, το προς τα πού πάμε και τι συνθέσεις θα δημιουργήσουμε είναι ο στόχος».

— Kyriakos Pierrakakis (@Pierrakakis) May 4, 2023

Αναφερόμενος στον στόχο της αυτοδυναμίας, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι «μια χώρα εκκρεμοτήτων» και «δεν μπορεί να είναι μια χώρα η οποία χάνει πάρα πολύ χρόνο σε τέτοιου τύπου ατελέσφορες συζητήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο διεκδικούμε την αυτοδυναμία: για να υπάρχει σταθερό χέρι στο τιμόνι». Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο ίδιος σχολίασε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν «τότε, με βάση πώς θα κατανείμει το εκλογικό σώμα και ο ελληνικός λαός, τα ποσοστά των κομμάτων, εμείς θα τηρήσουμε τη συνταγματική επιταγή και θα εξαντλήσουμε τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση». Το παράδειγμα των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου είναι ο χώρος στον οποίο θα αναζητηθεί η συναίνεση, αλλά χωρίς αυτό να είναι «το βέλτιστο για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

«Όλα ενσωματώνονται σε ένα διάλογο που έχει να κάνει με διλήμματα που αφορούν, είτε το μέλλον, είτε το παρελθόν» είπε ο κ. Πιερρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας «αλληλοεπιδρά με το μέλλον, αφορά το μέλλον, αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και τα προβλήματα που συναντούν».

Ως προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο υπουργός επεσήμανε ότι «χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, οφείλω να σας πω ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν οι επενδύσεις που βλέπουμε να γίνονται τώρα» αφού «το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά μας έδωσε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε το πολύ απλό – την ψηφιοποίηση του χαρτιού. Όλους αυτούς τους πακτωλούς χαρτιού που έχουμε στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στον ΕΦΚΑ, το ότι δεν είχε ψηφιοποιηθεί αυτό το χαρτί στον ΕΦΚΑ, είναι ο λόγος που οι συντάξεις δεν έβγαιναν στην ώρα τους. Αυτά είναι βαθύ κράτος».

Ως σημαντικότερο σημείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε το gov.gr, «υπό την έννοια ότι ενσωματώνει και όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή, είναι στην πραγματικότητα η ομπρέλα όλης αυτής της μεταρρύθμισης. Η ιδέα πίσω από το gov.gr ήταν αυτό να είναι το νέο πρόσωπο του κράτους, να είναι ένα και μόνο σημείο αυτό, στο οποίο ο πολίτης, η επιχείρηση, θα έρχονται σε αλληλεπίδραση με το Δημόσιο». Για το gov.gr αποσαφήνισε, ότι στο πρώτο 9μηνο συγκεντρώθηκαν εκεί όλες οι προϋπάρχουσες υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες ήταν 501 και δεν είχαν καταγραφεί προηγούμενα ποτέ, «και τώρα είναι 1.540 υπηρεσίες και περισσότερες. Αν κάνει κανείς τη διαίρεση, έχουμε μια υπηρεσία την ημέρα, που έχει προστεθεί από την ημέρα που το δημιουργήσαμε, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου και της Κυριακής».

Για όσους και όσες έχουν πιο περιορισμένες ψηφιακές δεξιότητες, ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε τα προγράμματα που τρέχουν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για παράδειγμα, στις Λέσχες Φιλίας, για την εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές λειτουργίες του κράτους.

«Ο στόχος συνολικά για την κυβέρνηση, είναι η μεταρρύθμιση του κράτους σε κάθε πτυχή του. Το βαθύ κράτος το οποίο προφανώς και συνεχίζει να υπάρχει σε κάποιες πτυχές της κρατικής δραστηριότητας, είναι να το σαρώσουμε» κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης. Ο στόχος για την επόμενη τετραετία, είναι «το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, με κάποιες εξαιρέσεις, να μπορούν να γίνουν μέσα από το gov.gr. Είναι άλλες περίπου 4 χιλιάδες υπηρεσίες που εκκρεμούν, τις οποίες έχουμε καταγράψει, τις οποίες θα απλουστεύσουμε και θα τις εντάσσουμε μία-μία, εφόσον ο ελληνικός λαός ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και στη Νέα Δημοκρατία».

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ερασμία Μάνου και ο Βασίλης Δημάκης υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης στις φυλακές – Οι πρώτες της δηλώσεις

«Δεν θα θυσιάσετε τον ηγέτη σας για λίγα κρεμμύδια και πατάτες» – Η απάντηση Ερντογάν στον Κιλιτσντάρογλου

Πώς έγινε το ατύχημα στην Αίγινα με τραυματίες 3 μαθήτριες – Στο χειρουργείο θα οδηγηθεί η μια 14χρονη

Subscribe to our News

* indicates required/

( mm / dd )


Σχετικα αρθρα

Ανδρουλάκης για τις κυβερνοεπιθέσεις στην τράπεζα θεμάτων: Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε επιτελικό χάος

admin

Εκλογές 2023: Πώς βάφτηκε γαλάζια η Κρήτη – Η περιοδεία Μητσοτάκη και οι στόχοι για τη νέα κάλπη

admin

Εκλογές 2023: Κωδικός «εγρήγορση» στη ΝΔ – Οι περιοδείες Μητσοτάκη και τα «φύλλα πορείας» σε βουλευτές

admin

Εκλογές 2023: Αποσύρεται το κόμμα ΕΑΝ – Η ανακοίνωση του Αναστάσιου Κανελλόπουλου

admin

Εκλογές 2023: Η αλήθεια για τα γκάλοπ και το exit poll

admin

Εκλογές 2023, Άκης Σκέρτσος: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κρύβουν την προγραμματική τους αδυναμία με το ψευτοεπιχείρημα της «παντοδυναμίας» Μητσοτάκη

admin

Εκλογές 2023, ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα – Είχε γράψει «όταν σε φτύνουν δεν βρέχει»

admin

Εκλογές 2023: Κωδικός «40%» στη ΝΔ – Οι περιοδείες Μητσοτάκη και τα «φύλλα πορείας» σε βουλευτές

admin

Το σύνθημα Μητσοτάκη για τις 25 Ιουνίου: Ισχυρή κυβέρνηση και δέσμευση προς την ανάπτυξη

admin

Κουτσούμπας: Όσοι ψήφισαν πρώτη φορά ΚΚΕ… να το κάνουν ξανά

admin

Ο καφές της Μαρέβας Γκραμπόφσκι με γυναίκες της ΝΔ πριν την ομιλία Μητσοτάκη στο Περιστέρι – Δείτε φωτογραφίες

admin

Μητσοτάκης από Περιστέρι: Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία

admin