Image default
Οικονομία

Ρεύμα: Ανακοίνωση επιδοτήσεων για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου – Στα 15 €/MWh η ενίσχυση

Σήμερα, Πέμπτη, εκτός απροόπτου η δημοσιοποίηση των ενισχύσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Από 8,9 έως 19,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα οι «καθαρές» χρεώσεις των προμηθευτών για τον μήνα που διανύουμε.

Καθαρό «τοπίο» για το επόμενο δίμηνο, όσον αφορά τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «κλειδώνοντας» σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr από τώρα το ύψος των ενισχύσεων και για τον Ιούνιο, πέρα από τον μήνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενίσχυση για τα οικιακά νοικοκυριά και για τους δύο μήνες θα είναι 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (ή αλλιώς 1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα), ενώ ίδια θα είναι η τιμή και για τα αγροτικά τιμολόγια. Μάλιστα, εκτός απροόπτου οι σχετικές ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη.

Ο καθορισμός των επιδοτήσεων και για τον Ιούνιο έγινε με σκοπό να αποκτήσουν οι καταναλωτές την απαιτούμενη «ορατότητα» για το ύψος των λογαριασμών τους, ανεξάρτητα από το αν οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης και θα χρειαστεί να διεξαχθεί στη συνέχεια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι τον Ιούνιο «θα βρίσκεται στο τιμόνι» υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν θα έχει την ίδια ευχέρεια να αποφασίσει για επιδοτήσεις.

«Σύμμαχος» στην απόφαση του ΥΠΕΝ είναι το γεγονός ότι κατά το επόμενο δίμηνο δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Έτσι, το υπουργείο έχει ήδη εικόνα για το ύψος στο οποίο θα πρέπει να διαμορφωθούν οι ενισχύσεις και τον επόμενο μήνα.

Οι «καθαρές» τιμές των προμηθευτών

Υπενθυμίζεται ότι για τον Μάιο, οι χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι περισσότεροι πάροχοι είναι ελαφρά μικρότερες από τον προηγούμενο μήνα, με τις μεσοσταθμικές τιμές ωστόσο να κινούνται στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.

Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη το πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο κάθε εταιρείας ή τις εκπτώσεις στο βασικό της τιμολόγιο, πλέον ελάχιστες εταιρείες κινούνται πάνω από τα 16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή πάνω από τα επίπεδα – στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, για τη διαμόρφωση των «καθαρών» επιβαρύνσεων (δηλαδή μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων).

Πιο συγκεκριμένα, οι ανακοινώσεις για τον Μάιο κυμαίνονται από 10,4 έως 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Παράλληλα, η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 16 λεπτά ανά KWh, έναντι 15,9 λεπτών τον Απρίλιο.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ενίσχυση τον μήνα που διανύουμε στο 1,5 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε οι «καθαρές» χρεώσεις θα διαμορφωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, η μέση τελική επιβάρυνση θα αγγίξει τα 14,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με τη χαμηλότερη τιμή να «προσγειώνεται» στα 8,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και την υψηλότερη να αγγίζει τα 19,5 λεπτά ανά kWh.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Ρυθμίσεις χρεών: Σκέψεις για βελτιώσεις στις 36-72 δόσεις

admin

Υπερκέρδη στο ελληνικό χρηματιστήριο της τέχνης

admin

Ελληνικό: Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των έργων – Η πορεία τους μέχρι τώρα

admin

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath