Image default
Ευρώπη

Ευρωπαϊκές πηγές στη «Ν»: Αύξηση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια θα ανακοινώσει η ΕΚΤ

Μόνο κατά 25 μονάδες θα αυξήσει σήμερα τα βασικά επιτόκια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές και παράγοντες της αγοράς.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει στις (15.45 ώρα Ελλάδας) ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς η ΕΚΤ θέλει να δείξει ότι παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού γύρω στο 2%», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» πηγές της ευρωπαϊκής αγοράς. «Η ΕΚΤ προχωρά με βάση τα δεδομένα και σύμφωνα με αυτά, δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Στη σημερινή συνεδρίασή της θα αναπροσαρμόσει ξανά το βασικό επιτόκιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ακόμη μία αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο», σημειώνουν στην «Ν» οι ίδιες πηγές. «Το πιθανότερο είναι μάλιστα ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων θα κλείσει τον Ιούλιο, αν και υπάρχουν και τα «γεράκια», που πιέζουν για άλλη μία αύξηση μέσα στο καλοκαίρι».

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται πάντως να ακουστούν φωνές ακόμη και για αύξηση κατά 50 μονάδες, καθώς «τα γεράκια πιστεύουν πώς  η κατάσταση της οικονομίας και του πληθωρισμού θα μπορούσε να δικαιολογήσει ακόμη και μια τέτοια άνοδο στο βασικό επιτόκιο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αλλά προσθέτουν: «Οι πολιτικές ισορροπίες οδηγούν σε διαφορετικό αποτέλεσμα: διόρθωση μόνο κατά 25 μονάδες βάσης.

«Ο λόγος είναι απλός: ο συνολικός πληθωρισμός μειώνεται, όπως και υποχωρούν και οι τιμές των προϊόντων που επηρεάστηκαν από την εισβολή στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 10% το τελευταίο δεκαήμερο.

Η επίδραση της Fed

Στο κλίμα που επικρατεί σήμερα στην Φρανκφούρτη, έχει συμβάλει και η χθεσινοβραδινή αύξηση των επιτοκίων της Fed μόνο κατά 25 μονάδες βάσης. Όπως και στην Αμερική, έτσι και στην ευρωζώνη, οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν η τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ και την Ελβετία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο προσεκτική στάση στα επιτόκια από τον Eurotower, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις επιπτώσεις στην πίστωση και τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Η μικρή μείωση του προσωρινού αριθμού για τον Απρίλιο ενδέχεται  πάντως να έχει μικρή σημασία.

«Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει βέβαια, νέα αύξηση των επιτοκίων, αλλά αναμένουμε μόνο 25 μονάδες βάσης», λέει ο Ματέο Ραμέντζι, επικεφαλής επενδυτικός αναλυτής στην UBS.

Για τον Ραμέντζι, «η κορύφωση των επιτοκίων για τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να επιτευχθεί στο 3,5% (επιτόκιο καταθέσεων) μέχρι τον Ιούνιο, αλλά η επακόλουθη οικονομική επιβράδυνση και ο σημαντικός περιορισμός των πιστώσεων θα πρέπει να οδηγήσουν σε παύση».

Πίεση από τον Βορρά

Ο εμπειρογνώμονας της UBS τονίζει πάντως τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο ΔΣ της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι οι βόρειες χώρες συνεχίζουν «να ζητούν πιο ουσιαστικές αυξήσεις των επιτοκίων λόγω του υψηλού πληθωρισμού, ενώ οι υπόλοιπες χώρες επικεντρώνονται στην πτωτική τάση και στα αυξανόμενα οικονομικά σύννεφα».

Ο Αλτάφ Κασάμ, επικεφαλής Επενδυτικής Στρατηγικής & Έρευνας της State Street Global Advisors, εκτιμά μάλιστα ότι είναι πολύ μεγάλες οι πιέσεις σήμερα για «άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης», λόγω της «επιμονής στα δεδομένα του πληθωρισμού».

Ο Κασάμ εστιάζει επίσης στις διαφορετικές προθέσεις των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, γράφοντας ότι «ο τόνος των σχολίων της ΕΚΤ ήταν πιο κατακερματισμένος πρόσφατα, με τα γεράκια να υπογραμμίζουν την επιμονή του πληθωρισμού, ενώ τα περιστέρια έχουν τονίσει το πλησιέστερο τελικό επιτόκιο, το οποίο σίγουρα φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της αγοράς».

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin