Image default
Οικονομία

Καύσιμα: Παρατείνεται η πτώση στις τιμές – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Οι τιμές λιανικής στα καύσιμα κίνησης στην εγχώρια αγορά κινούνται πτωτικά. Σύμφωνα με διεθνείς παράγοντες, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών.

Οι τιμές των καυσίμων κίνησης στην ελληνική αγορά κινούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από έναν μήνα καθώς το Brent και τα Platts συμπαρασύρουν τις τιμές χονδρικής και τις τιμές στην αντλία.

Οι διεθνείς τιμές υποχώρησαν την Τετάρτη, επεκτείνοντας τις απώλειες που παρατηρήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ επιβαρύνουν την αγορά.

«Η καθοδική πίεση στο πετρέλαιο προέρχεται από το ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας δεν είναι πραγματικά ελπιδοφόρα, θολώνοντας τις προοπτικές ζήτησης για την κατανάλωση καυσίμων», εξηγεί η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Κυριακή, καταγράφοντας την πρώτη συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο. Από την άλλη, δημοσκόπηση της Δευτέρας από το American Petroleum Institute έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, παρέχοντας κάποια στήριξη στην αγορά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές παρουσιάζουν διακυμάνσεις και οι επενδυτές συχνά «σαστίζουν» όταν καλούνται να λάβουν σχετικές αποφάσεις.

Τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά

Οι τιμές λιανικής στα καύσιμα κίνησης στην εγχώρια αγορά κινούνται πτωτικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν τα χαμηλά επίπεδα που ίσχυαν πριν από δύο ή τέσσερα χρόνια.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,87 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,58, μία πτώση μόλις λίγων λεπτών σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν ακριβώς πριν από ένα μήνα όπου η απλή αμόλυβδη ήταν στα 1,91 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,65 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Αττική η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα 1,832 και του πετρελαίου κίνησης στα 1,544 αλλά οι τιμές παραμένουν «τσουχτερές» στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές όπως είναι τα Δωδεκάνησα όπου η μέση τιμή για την απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται στα 2,027 ευρώ το λίτρο και οι Κυκλάδες όπου η απλή αμόλυβδη πωλείται κατά μέσο όρο στα 2,133.

Με το Brent να έχει πέσει κάτω από τα 80 δολάρια (την Πέμπτη το πρωί διαπραγματευόταν στα 73 δολάρια το βαρέλι) και τις τιμές χονδρικής να καταγράφουν νέα πτώση, οι τιμές καυσίμων αναμένεται να κινηθούν στα ίδια ή και σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα τις επόμενες ημέρες. Και μάλιστα, πολλοί παράγοντες της διεθνούς αγοράς αναδιπλώνονται πλέον ως προς τις πιο «γενναιόδωρες» προβλέψεις τους σημειώνοντας ότι μια νέα πτώση δεν θα ήταν απίθανη όσο περνάει ο καιρός.

Το πετρέλαιο μπορεί να πέσει ακόμη πιο χαμηλά

Οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την αγορά αργού πετρελαίου λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών και της ανησυχίας για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η βιομηχανία πετρελαίου αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο, με τη μείωση της ζήτησης και την υπερπροσφορά να οδηγούν σε πτώση τις τιμές. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αχτίδες φωτός στον ορίζοντα. Για παράδειγμα, ο ΟΠΕΚ+ έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να συνεχίσει να μειώνει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές. Επιπλέον, η αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές θα συνεχίσει να αποτελεί επίσης ένα ζήτημα

Σύμφωνα με διεθνείς παράγοντες, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την παγκόσμια οικονομία και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου. Πρόκειται για μια ευμετάβλητη αγορά η οποία μπορεί να αποτελέσει «ναρκοπέδιο» για τους εμπόρους αλλά και πεδίο αντιπαράθεσης για τους διεθνείς αναλυτές οι οποίοι αναγκάζονται ακόμη και από μέρα σε μέρα να μεταβάλλουν τις προβλέψεις τους.

Σχετικα αρθρα

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

admin

Φορολογικές δηλώσεις: 4 SOS που πρέπει να προσέξετε

admin

Α. Σκέρτσος: Η S&P επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν

admin

«Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»: Σπάει τα κοντέρ το πρόγραμμα – Πάνω από 3.000 αιτήσεις

admin

ΔΝΤ: Καλεί Γαλλία και Ιταλία να σφίξουν το ζωνάρι

admin

Η τιμή του κακάο έφτασε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας “πόλεμο” στην αγορά της σοκολάτας

admin

Η S&P αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας

admin

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

admin

Μικροτσίπ «made in Greece» από startups

admin

Κ. Χατζηδάκης για αναβάθμιση S&P: Οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο

admin

S&P:Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της ελληνικής οικονομίας

admin

Times του Λονδίνου: Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της ΕΕ

admin