Image default
Οικονομία

Προσεκτικές διατυπώσεις Πάουελ (Fed) για τα επιτόκια: Τα στοιχεία θα κρίνουν την πορεία – Υψηλός ο πληθωρισμός

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου η απόφαση για πιθανή παύση της αύξησης των επιτοκίων – Διαβεβαιώσεις Πάουελ για την ανθεκτικότητα των αμερικανικών τραπεζών. Ο πρόεδρος της Fed διαμηνύει πως η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2% θα είναι μακρά.

Ο Tζερόμ Πάουελ μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, διαβεβαίωσε πως «το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό» ενώ δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια, μεταθέτοντας τις αποφάσεις στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC, επεσήμανε πως οι συνθήκες του χρηματοπιστωτικού τομέα των ΗΠΑ έχουν «βελτιωθεί ευρέως» από τις αρχές Μαρτίου όταν ξέσπασε η τραπεζική αναταραχή. Μάλιστα, επανέλαβε πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατανοούν τον πόνο που φέρνει ο υψηλός πληθωρισμός σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διαμηνύοντας πως είναι αποφασισμένοι να τον αντιμετωπίσουν.

Φόκους στα οικονομικά στοιχεία

Επίσης, σημείωσε πως τα οικονομικά δεδομένα θα καθορίσουν εάν χρειάζονται περισσότερα μέτρα σύσφιξης ή χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να παραμένει «καυτή». Ωστόσο, υπάρχουν «ορισμένα σημάδια» ότι η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας επιστρέφουν σε «καλύτερη ισορροπία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, η οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο ήταν «μέτρια», ενώ υπάρχουν δυσκολίες από τα υψηλότερα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σχετικά από τα μέσα του περασμένου έτους, αλλά οι πιέσεις «συνεχίζουν να είναι υψηλές». «Η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2% θα είναι μακρά» εξήγησε.

Κρίσιμος ο Ιούνιος

Έσπευσε, δε, να συμπληρώσει πως χρειάζεται χρόνος για να αποτυπωθούν οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία, ενώ δήλωσε πως οι όροι χρηματοδότησης έχουν ήδη γίνει αυστηρότεροι. «Δεν πάρθηκε σήμερα η απόφαση για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων» επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ χαιρέτισε την τροποποίηση στις διατυπώσεις γύρω από την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για «μια ουσιαστική αλλαγή». Η απόφαση για το αν θα υπάρξει τέλος στις επιτοκιακές ανόδους θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου όπως εξήγησε και επανέλαβε πως σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει και περισσότερες δράσεις.

Όχι ύφεση

Ταυτόχρονα, υπολογίζει πως η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος ενώ αναμένεται να αποφύγει την ύφεση. Τόνισε επιπροσθέτως πως «είναι σημαντικό» να αυξηθεί έγκαιρα το όριο χρέους, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν δίνουν συμβουλές στους πολιτικούς, αλλά «είναι πολύ κομβικό να συμβεί αυτό».

Ακόμη, σημείωσε ότι «πολλές, πολλές τράπεζες» τώρα «προσέχουν τη ρευστότητα» ενώ «τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και τα εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν έρχονται σε σύγκρουση». «Δεν έχω ατζέντα για περαιτέρω εξυγίανση των τραπεζών» σημείωσε και εξήγησε πως αυτή η τάση συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια. Προσωπικά, λέει, αισθάνθηκε ότι η ύπαρξη μικρών και μεσαίων τραπεζών είναι μια «μεγάλη» πτυχή του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ. «Είναι υγιές να έχεις μια σειρά από διαφορετικές τράπεζες» ισχυρίστηκε.

Λάθη

«Θα είμαστε σε θέση να δούμε τι συμβαίνει με τον δανεισμό, καθώς υπάρχουν δεδομένα για αυτό, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα το λάβουν υπόψη αποφασίζοντας για τα επιτόκια» επεσήμανε ενώ όσο για το αν τα επιτόκια της Fed είναι πλέον «αρκετά περιοριστικά», ο Πάουελ επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί με σιγουριά τι ακριβώς συμβαίνει τώρα. Είναι μια «συνεχής» αξιολόγηση, εξήγησε. «Προτού το δηλώσουμε πραγματικά αυτό, η Fed θα πρέπει να δει τα δεδομένα πλήρως» δήλωσε για να τονίσει πως ο λόγος για τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων είναι ότι η Fed προσπαθεί να επιτύχει — και να μείνει εκεί για «εκτεταμένη περίοδο» — μια αρκετά περιοριστική πολιτική για την καταστολή του πληθωρισμού εξισορροπώντας τους κινδύνους ανάμεσα στο να κάνει πάρα πολλά αντί για λιγότερα από αρκετά.

«Κανείς δεν πρέπει να υποθέσει ότι η Fed μπορεί να προστατεύσει την οικονομία των ΗΠΑ ή τη φήμη της χώρας από τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας» προειδοποίησε ενώ παραδέχτηκε πως η Fed έκανε λάθη όσον αφορά την εποπτεία των τραπεζών, με τον ίδιο να νιώθει προσωπικά υπεύθυνος. «Έχω μετανιώσει για την τραπεζική εποπτεία», ομολόγησε και εξήγησε πως «είναι σαφές ότι πρέπει να ενισχύσουμε τόσο την εποπτεία όσο και τις ρυθμίσεις για τράπεζες μεγάλου μεγέθους και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να το κάνουμε αυτό».

Η συνέντευξη Πάουελ

Σε υψηλό από το 2007 τα επιτόκια της Fed – Νέα άνοδος 0,25%

Λίγο νωρίτερα, σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Fed -όπως αναμενόταν από τις αγορές- και όπως ανακοινώθηκε μετά από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC). Παράλληλα, η Fed «άνοιξε τον δρόμο» για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Με τη σημερινή αύξηση, το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 5% – 5,25%. Πρόκειται για το υψηλότερο εύρος των επιτοκίων της τράπεζας από τον Αύγουστο του 2007, ενώ είναι και η 10η αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022.

Σημειώνεται πως η σημερινή απόφαση για αύξηση κατά 0,25% ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed.

Στην ανακοίνωση της FOMC, έχει απαλειφθεί η αναφορά που υπήρχε τον Μάρτιο για «ενδεχόμενη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», ανοίγοντας τον δρόμο για διατήρηση των επιτοκίων της Fed στα σημερινά επίπεδα και για να υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Άξιο αναφοράς είναι πως για τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι αναλυτές δίνουν 80,6% πιθανότητες για μια διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα -που διαμορφώθηκαν μετά από την αύξηση των 25 μονάδων βάσης-, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για το ότι η FOMC θα υπολογίσει διάφορους παράγοντες «ώστε να εξακριβώσει το εάν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι ενδεδειγμένη».

Για τον πληθωρισμό, η τράπεζα υποστηρίζει πως «παραμένει σε εγρήγορση για τους πληθωριστικούς κινδύνους», αν και «η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών θα έχει επίδραση στην οικονομία και στις τιμές» των ΗΠΑ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, η FOMC υποστηρίζει πως θα λάβει υπόψιν της τα εξής:

  • Τη σωρευτική σύσφιξή της νομισματικής πολιτικής.
  • Τις επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό
  • Τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες

Σχετικα αρθρα

ΑΑΔΕ: Και στα αγγλικά οι ψηφιακές εφαρμογές για απόκτηση ΑΦΜ και κλειδάριθμου

admin

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

admin

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin