Image default
Οικονομία

Έρευνα ΕΒΕΑ: Οι πιο δυσεύρετες ειδικότητες και δεξιότητες στην αγορά

Την ανθεκτικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς την απασχόληση, αλλά και τη δυσκολία εύρεσης προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες αναδεικνύει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο 2023, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, καθώς και με την συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, σε δείγμα 795 εκπροσώπων επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ, στο πλαίσιο διερεύνησης των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν το προσωπικό τους το 2022. Συγκεκριμένα, το 27,7% δήλωσε ότι προέβη σε αύξηση του προσωπικού, το 59,7% ανέφερε ότι διατήρησε σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων, ενώ μόνο 12,6% των επιχειρήσεων προέβη σε μείωση του προσωπικού.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται παράλληλα να επιβεβαιώσουν τα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις ως προς την εύρεση κατάλληλου προσωπικού, καθώς μόλις το 3% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι βρήκε με ευκολία τις δεξιότητες που αναζητούσε. Το 31,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αλλά τελικά κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες του, ενώ το 17,2% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν ανέφερε ότι ο βαθμός δυσκολίας είναι τόσο μεγάλος, που δεν προβλέπει ότι θα μπορέσει να καλύψει σωστά τις ανάγκες του.

Μεγαλύτερα εμπόδια προσέλκυσης προσωπικού για τις μικρότερες επιχειρήσεις

Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας προσέλκυσης προσωπικού με τις δεξιότητες που θεωρούν κατάλληλες για τις κενές τους θέσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, με τζίρο κάτω από 250.000 ευρώ, καθώς το 41,2% εξ αυτών προβλέπει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του σε εργατικό δυναμικό.

Οι ειδικότητες που «παιδεύουν» τους εργοδότες

Οι ειδικότητες, για τις οποίες οι επιχειρήσεις δηλώνουν δυσκολία να βρουν προσωπικό, αφορούν κυρίως αυτές των μηχανικών (16,7%), των οικονομικών (13,9%) και τεχνικών (11,1%) κλάδων, καθώς και της πληροφορικής (9,6%).

Επιπλέον, το  63,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είναι δύσκολο να βρουν καλά καταρτισμένους εργαζόμενους σε τεχνικές ειδικότητες, 40,9% ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με τις ψηφιακές δεξιότητες που έχει ανάγκη, το 53,5% των επιχειρήσεων διαπιστώνει μεγάλη έλλειψη προσωπικού με την κατάλληλη εμπειρία, ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν προσφέρει στους αποφοίτους γνώσεις και δεξιότητες που θα διευκόλυναν την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

8 στις 10 επιχειρήσεις θα διατηρήσουν την τηλεργασία

Η πανδημία του κορωνοϊού και η συνεπακόλουθη υγειονομική κρίση που προκάλεσε επηρέασε τον τρόπο εργασίας του προσωπικού για το 62,9% των επιχειρήσεων. Από αυτές, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (54%) δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας του προσωπικού τους και συγκεκριμένα την τηλεργασία σε ποσοστό 79,6%, και την εκ περιτροπής εργασία σε ποσοστό 24,1%.

Τι ζητούν οι επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της δραστηριότητας τους, το 56,6% των επιχειρήσεων συμφωνεί με ενδεχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, το 28,3% υποστηρίζει την επιδότηση εργασίας, το 23,3% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η Πολιτεία πρέπει να προωθήσει αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε οι απόφοιτοι να αποκτήσουν στενότερη σχέση με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, ενώ το 68,6% υποστηρίζει την άποψη ότι η αγορά εργασίας πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη.

«Παρά τις αντιξοότητες των διεθνών κρίσεων που ασφαλώς έχουν επηρεάσει και τη χώρα μας, οι ελληνικές επιχειρήσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικές» σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

«Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν το προσωπικό τους το τελευταίο έτος, ενώ παράλληλα υιοθέτησαν νέα μοντέλα εργασίας, τα οποία λόγω της ευελιξίας που παρέχουν μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και της παραγωγικότητας. Ως ΕΒΕΑ θεωρούμε ότι η Πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, μέσω της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και της σύνδεσης των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστήμιων με την αγορά εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας» πρόσθεσε η κ. Εφραίμογλου.

Σχετικα αρθρα

Θεσσαλονίκη: Ποιος είναι ο προσωρινός ανάδοχος που θα αναλάβει τη λειτουργία του μετρό

admin

Οι προτεραιότητες στην οικονομία μετά τις εκλογές – Ο Ν. Φίλιππας στο Naftemporiki TV

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί 144,2 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των υποδομών του ΕΣΥ

admin

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

admin

Πόση είναι η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι

admin

Τράπεζες: Οι αποπληρωμές δανείων μηδένισαν την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων – Θετική η καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ εξάμηνο

admin

Πώς θα τραφούν 9 δισεκατομμύρια χωρίς να καταστραφεί ο πλανήτης

admin

Δήμος Αθηναίων: 7 αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις νέες πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης και 4 σταθμούς Μετρό

fastpath

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 εγκρίσεις και 11.400 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

fastpath

Πόσο γρήγορα θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες;

fastpath

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath